„Moldova, Ucraina, Georgia: Țări independente sau cioburi de URSS?” – o dezbatere-trialog la Radio Europa Liberă
Full Article 3 minutes read

„Moldova, Ucraina, Georgia: Țări independente sau cioburi de URSS?” – o dezbatere-trialog la Radio Europa Liberă

La 27 august, când Republica Moldova marchează cea de-a 29-a aniversare a Independenței, sale echipa Radio Europa Liberă vine cu o ediție specială a proiectului multimedia «AntiNostalgia — privind spre viitor»: o dezbatere-trialog, realizată în colaborare cu redacțiile RFERL de la Tbilisi și Kiev.

Cu un generic mai mult decât sugestiv — «MOLDOVA, UCRAINA, GEORGIA: Țări independente sau cioburi de URSS?» —, dezbaterea este difuzată în două limbi, română și rusă, și încearcă să răspundă la una dintre întrebările încă actuale pentru majoritatea statelor post-sovietice: au reușit ele să se desprindă de trecut, să scape de sechelele lui și să-și consolideze propria independență?

Așadar, prima dezbatere-trialog din cadrul proiectului «AntiNostalgia — privind spre viitor» reunește într-o discuție online, de la sute și chiar mii de kilometri, formatori de opinie din trei țări post-sovietice. Din Tbilisi, la discuție participă jurnalistul Vladimir Unanianț de la Radio «Eho Kavkaza» și Kaha Gogolașvili, directorul Fundației pentru Studii Strategice și Internaționale din Georgia. Din Ucraina, la invitație au răspuns jurnalistul Iaroslav Kreciko de la proiectul «Donbas. Realii» al Radio Svoboda și Evgheni Magda, directorul Institutului Politicii Globale de la Kiev, membru al Consiliului societății civile de pe lângă MAE ucrainean. Iar în studioul de la Chișinău s-au aflat Ivan Sveatcenko, redactorul site-ului de limbă rusă al Europei Libere, jurnalistul Vasile Botnaru, directorul Biroului din Republica Moldova al postului și Oazu Nantoi, politician și analist politic, fost director de programe la Institutul de Politici Publice.

Subiectele puse în dezbatere au fost pe cât de diverse, pe atât de comune pentru cele trei state. Toate trei, în procesul ruperii de URSS, s-au ales cu trupe rusești și conflicte separatiste pe teritoriile lor — înghețate sau în fază fierbinte, dar care sunt alimentate constant de Rusia. Cum și de ce s-a întâmplat acest lucru, cum gestionează țările aceste conflicte aproape trase la indigo și cum văd soluțiile?

La fel, în toate cele trei țări, își spune cuvântul — când mai mult, când mai puțin — nostalgia după URSS. Ce fac autoritățile de la Kiev, Tbilisi sau Chișinăul pentru a le vorbi oamenilor la modul realist despre acele timpuri romantizate mai ales de către actuala propagandă estică?.. În definitiv, conștientizarea trecutului și ruperea de el însemnă și trasarea unui parcurs propriu, al propriului drum. Cât de eficientă a fost politica «împăcării Estului cu Vestul», a unei echilibristici între interesele Rusiei și ale Occidentului în regiune, împărtășită mulți ani de către cele trei capitale? Unde a condus această politică și când a fost clar că ea este falimentară? Iar de aici, întrebări de care la propriu depinde viitorul: cât de viabile sunt cele trei state ca societate, clasă politică, vector de dezvoltare?..

Cum sunt văzute toate aceste probleme în Georgia, Ucraina și Moldova? Există un răspuns unic și o soluție salvatoare ori totul depinde de fiecare dintre noi? Puteți afla, urmărind dezbaterea-trialog care va fi difuzată pe parcursul zilei de 27 august, în limbile română și rusă, atât pe pagina web a postului de radio Europa Liberă, cât și pe cea de Facebook.

Amintim că proiectul multimedia «AntiNostalgia — privind spre viitor» este realizat cu sprijinul Ambasadei SUA în Republica Moldova. Arhiva tuturor dezbaterilor poate fi găsită pe pagina de Facebook a evenimentului

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: