Moldova va cumpăra energie electrică de pe burse internaționale? Parlicov: Sarcina noastră este să asigurăm prețul minim
Full Article 3 minutes read

Moldova va cumpăra energie electrică de pe burse internaționale? Parlicov: Sarcina noastră este să asigurăm prețul minim

Starea de incertitudine din sectorul energetic este provocată de factorii externi, iar autoritățile se pregătesc de orice scenariu posibil. Actualmente, se lucrează asupra posibilității achiziționării de energie electrică de pe burse internaționale. Declarațiile au fost făcute de ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul ediției din 9 septembrie a emisiunii „Новая неделя” de la TV8. El a precizat că sarcina principală a statului rămâne asigurarea costurilor minime la energia electrică.

Potrivit ministrului, Moldova este pregătită să cumpere energie electrică inclusiv de pe bursele internaționale, însă dacă este posibil să continue achiziția de la așa-zisul MGRES, asta se va întâmpla.

Tăierile de gaz și electricitate sunt de domeniul trecutului. Nu ne pot stinge luminile la comenzi de la Kremlin sau Tiraspol, nu ne pot opri gazul. Vom avea atât gaz, cât și electricitate. Sarcina noastră acum este să asigurăm prețul minim. Lucrăm la posibilitatea de a achiziționa energie electrică pe alte burse”, a spus Victor Parlicov.

Ministrul a mai menționat că, după sincronizarea sistemului energetic al Republicii Moldova cu rețelele electrice ale Uniunii Europene, țara poate achiziționa energie electrică pe orice bursă. El a adăugat că compania Energocom este înregistrată pe toate piețele energetice din apropiere.

Sarcina noastră acum este să ne asigurăm că se achiziționează cât mai multă energie electrică în modul comercial normal la cele mai mici prețuri”, a subliniat Parlicov.

Suspendarea tranzitului de gaze prin Ucraina poate duce la oprirea producției de energie electrică la Centrala de la Cuciurgan din regiunea transnistreană. În acest caz, Chișinăul va trebui să caute o alternativă pe piața europeană, care ar putea duce la creșterea prețurilor la energie pentru consumatori, a mai spus Parlicov.

***

Precizăm că, la sfârșitul anului 2024, expiră contractul de tranzit de gaz rusesc, prin Ucraina, spre Europa. În contextul invaziei ruse din Ucraina, oficiali de la Kiev au declarat de mai multe ori că țara nu va negocia o prelungire a contractului.

Gazul rusesc, care tranzitează Ucraina, ajunge inclusiv în Republica Moldova, mai exact, în regiunea transnistreană. Deși malul drept al Nistrului a renunțat la consumul de gaz rusesc, acesta achiziționează cea mai mare parte a cantității de energie de care are nevoie de la Centrala de la Cuciurgan, care utilizează gaz rusesc.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: