Moldovean, deținut ilegal în Transnistria, de mai bine de trei ani. Guvernul: „Neglijarea continuă a apelurilor Chișinăului trezește îngrijorări”
Full Article 2 minutes read

Moldovean, deținut ilegal în Transnistria, de mai bine de trei ani. Guvernul: „Neglijarea continuă a apelurilor Chișinăului trezește îngrijorări”

Cetățeanul Republicii Moldova Stanislav Menzarari continuă să fie, de mai bine de trei ani, privat ilegal de libertate în regiunea transnistreană. Guvernul de la Chișinău susține că Tiraspolul ar neglija continuu apelurile Chișinăului de a-l elibera, fapt care trezește multiple îngrijorări

Stanislav Menzarari a fost răpit de structurile de forță de la Tiraspol pe 7-8 octombrie 2020, alături de alți trei moldoveni – Amarfii Andrei și Puris Alexandru, care au fost eliberați pe 8 octombrie 2020 și Glijin Adrian, care a fost eliberat din detenție pe 7 aprilie 2023.

Guvernul susține că timp de trei ani „nu a fost constatată, însă, nicio evoluție pozitivă pe cazului lui Stanislav Menzarari”, deținut ilegal în penitenciarul din localitatea Hlinaia, raionul Grigoriopol.

Chișinăul anunță că cazul este în vizorul permanent al Biroului politici de reintegrare, inclusiv al Misiunii OSCE în Republica Moldova. Autoritățile cer Tiraspolului să respecte drepturilor și libertăților fundamentale ale lui Stanislav Menzarari, inclusiv la apărare și la asistență medicală calificată. Chișinăul anunță că duce tratative cu așa numitele autorități de la Tiraspol pentru a-l elibera necondiționat pe Menzarari de trei ani.

„În repetate rânduri a fost sesizat reprezentantul politic de la Tiraspol în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, cu apelul de a renunța la lezarea abuzivă a drepturilor cet. Menzarari S., a asigura accesul la acesta a rudelor apropiate și a unui medic calificat și independent, precum și cu solicitarea eliberării neîntârziate a acestuia și transmiterea lui sub responsabilitatea organelor de drept competente. (…) Neglijarea continuă de către Tiraspol a apelurilor Chișinăului, lipsa unor reacții la demersurile remise și neoferirea unei perspective clare de soluționare a cazului trezesc multiple semne de îngrijorare, în particular în contextul secretizării excesive a dosarului artificial fabricat și ilegal gestionat, cu încălcarea celor mai elementare drepturi ale omului”, anunță Guvernul Republicii Moldova.

Chișinăul susține că monitorizarea acestui caz va fi asigurată în mod continuu din partea Biroului și a vicepremierului pentru reintegrare, Oleg Serebrian, „până la soluționarea definitivă a acestuia și restabilirea integrală a lui Stanislav Menzarari în drepturile și libertățile încălcate”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: