Financial Times

Moldovenii care au muncit în Estonia vor putea beneficia de pensie din partea acestui stat

Moldovenii care au muncit temporar în Estonia, la atingerea vârstei de pensionare, vor putea beneficia de pensie din partea acestui stat. Totodată, pe perioada de activitate, aceștia vor beneficia de asigurare socială,  în cazul survenirii unor riscuri, cum ar fi, de exemplu, pierderea întreținătorului. 

Guvernul a aprobat, în ședința din 30 septembrie, proiectul de lege pentru ratificarea Protocolului de modificare a Acordului în domeniul asigurărilor sociale între Republica Moldova și Estonia, semnat la 2 octombrie 2020.

De menționat că inițiativa de modificare a Acordului aparține părții estoniene și este condiționată de lansarea reformei naționale de determinare a capacității de muncă în Estonia. Reforma prevede substituirea pensiei pentru incapacitate de muncă cu alocația pentru capacitate de muncă care nu mai face parte din sistemul de asigurări sociale de stat estonian.

Totuși, pe o anumită perioadă, Protocolul prevede acordarea în continuare, a pensiei pentru incapacitate de muncă persoanelor care și-au stabilit domiciliul în Republica Moldova până la expirarea termenului stabilit al incapacității de muncă sau, după caz, până la atingerea vârstei de pensionare conform legislației Republicii Estonia.

Implementarea Protocolului nu implică cheltuieli din bugetul de stat. În temeiul Acordului se stabilesc pensiile de asigurări sociale prevăzute în Legea nr. 156/1998 privind sistemul public de pensii, care se achită din mijloacele Bugetului asigurărilor sociale de stat.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Inițiativa deputaților afiliați lui Șor, înainte de parlamentare: vot prin poștă și în Rusia sau deloc

Un grup de deputați independenți, printre care Reghina Apostolova, Vadim Fotescu și Petru Jardan – cunoscuți pentru legăturile lor cu politicianul condamnat Ilan Șor, care se ascunde de justiție în Rusia – au înregistrat un proiect de lege care propune extinderea votului prin corespondență pentru moldovenii din diaspora. Aceștia cer ca mecanismul să fie aplicat în toate statele cu o diasporă numeroasă, inclusiv în Federația Rusă, iar în caz contrar, să fie suspendat complet.

Parlamentarii – aleși în actualul legislativ inițial pe listele ex-partidului „Șor”, scos în afara legii între timp – propun ca votul prin corespondență să fie aplicat în toate țările unde locuiesc cel puțin 5.000 de cetățeni moldoveni, unde s-au înregistrat prealabil cel puțin 500 de persoane sau unde, la precedentele scrutine, au participat minimum 500 moldoveni.

În prezent, votul prin corespondență este implementat doar în câteva țări, precum SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda, Japonia, Australia sau Coreea de Sud. Autorii proiectului consideră această selecție ca fiind „discriminatorie” față de cetățenii din state precum Rusia, Italia, Marea Britanie, Franța sau Germania, unde, spun ei, locuiește „majoritatea diasporei moldovenești”.

Apostolova, Fotescu și Jardan propun, în inițiativa lor legislativă, ca în cazul în care nu poate fi garantată egalitatea votului, mecanismul votului prin corespondență să fie suspendat în toate statele.

Reamintim că votul prin corespondență a fost testat, pentru prima dată, la alegerile din 2024, în șase țări. Autoritățile au extins lista, pentru alegerile parlamentare, cu încă patru țări. Astfel, la scrutinul din septembrie, prin corespondență vor avea ocazia să voteze moldovenii din: SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda, Islanda, Japonia, Coreea de Sud, Australia și Noua Zeelandă. Înregistrarea este disponibilă începând cu 3 iunie până la jumătatea lunii august și este obligatorie pentru cei care intenționează să voteze din străinătate folosind servicii poștale/de curierat. Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), înregistrările din anul 2024 nu mai sunt valabile. Detalii – AICI.

Până pe 14 august, cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot care doresc să participe la alegerile parlamentare din 28 septembrie din afara țării se pot înregistra prealabil prin intermediul platformei online inregistrare.cec.md. De menționat că, până astăzi, 10 iulie, cele mai multe înregistrări prealabile – peste 4 mii – sunt înregistrate în Federația Rusă. Prin comparație, în Statele Unite, care ocupă locul doi, au fost înregistrate doar 103 solicitări. 

Numărul înregistrărilor prealabile în Rusia cresc de la oră la oră. Dacă pe 1 iulie erau doar 1700 de înregistrări, atunci în zece zile au ajuns la peste 4 mii. Vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a declarat, recent, pentru NM, că fiecare solicitare este verificată individual, în contextul unor suspiciuni legate de validitatea adreselor de e-mail folosite – fenomen observat și în contextul alegerile prezidențiale din 2024.

Reamintim în acest context că, pentru scrutinul prezidențial din Republica Moldova de anul trecut, în Federația Rusă s-au înregistrat prealabil peste 8.000 de alegători. Dintre aceștia au votat aproximativ 1.500 de persoane. „Presupunerea este că cineva a făcut artificial acele înregistrări, pentru a solicita artificial un număr mai mare de secții de votare”, a declarat, recent, președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman, în cadrul unei emisiuni televizate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: