Moldovenii se împrumută tot mai mult de la bănci. Cele mai solicitate credite
Full Article 2 minutes read

Moldovenii se împrumută tot mai mult de la bănci. Cele mai solicitate credite

În luna martie, creditele noi acordate au constituit 5 144,3 milioane de lei, în creștere cu 12,1% față de luna februarie. Cele mai solicitate rămân creditele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 59,6% în totalul celor acordate, scrie IPN.

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei (BNM), partea majoră (74,9%) reprezintă creditele în moneda națională, care au constituit 3 852,1 milioane de lei, în creștere cu 9,6% față de luna precedentă.

Rata medie nominală la creditele noi acordate în moneda națională s-a micșorat cu 0,15 puncte procentuale comparativ cu luna precedentă și a constituit 9,48%, rata medie la cele în valută s-a majorat cu 0,02 puncte procentuale, constituind 6,36%.

Persoanele fizice au contractat în luna martie credite în volum de 1 492,8 milioane de lei, în creștere cu 7,5% comparativ cu luna precedentă, partea majoră (67,7%) fiind acordată pentru consum.

Totodată, în luna martie, depozitele noi atrase la termen au constituit 2 648,9 milioane de lei, diminuându-se cu 28,9% față de luna februarie 2024. Depozitele atrase în moneda națională au înregistrat o pondere majoră de 69,3% și au însumat 1 835,6 milioane de lei, în descreștere cu 30,4% față de luna precedentă. Depozitele atrase în valută au totalizat 813,2 milioane de lei, fiind în descreștere cu 25,2% față de luna precedentă.

Rata medie nominală la depozitele noi atrase în moneda națională s-a diminuat cu 0,26 puncte procentuale comparativ cu luna precedentă și a constituit 3,55%. Rata medie nominală la depozitele în valută s-a micșorat cu 0,30 puncte procentuale, constituind 1,5%.

Din perspectiva termenelor de plasare, din totalul depozitelor la termen cea mai mare pondere le-a revenit depozitelor cu termene de la 6 până la 12 luni (43,8%) și depozitelor cu termene de la 2 până la 5 ani (23%).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: