Motive pentru investigații nu-s. Răspunsul Procuraturii la sesizarea privind imaginile trucate cu Sandu și Șor (DOC)
Full Article 3 minutes read

Motive pentru investigații nu-s. Răspunsul Procuraturii la sesizarea privind imaginile trucate cu Sandu și Șor (DOC)

Procuratura Generală consideră că nu există temei de investigație a imaginilor video trucate, în care deputatul cercetat penal Ilan Șor apare alături de președinta țării, Maia Sandu, căreia îi oferă un plic. Într-un răspuns oferit de Ruslan Popov, adjunctul procurorului general, la sesizarea depusă de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Lilian Carp, se arată că în Codul de Procedură Penală nu există un articol care să se refere la „pretinsa tentativă de fraudare a alegerilor” în calitate de componentă de faptă infracțională. De asemenea, parlamentarului i se reproșează că, sub aspect procesual, conținutul adresării „nu cuprinde elementele unui denunț”.

Deputatul PAS Lilian Carp, președintele Comisiei parlamentare securitate națională apărare și ordine publică, a publicat pe 21 septembrie scrisoarea semnată de procurorul Ruslan Popov, ca răspuns la sesizarea depusă acum o lună și jumătate, cu privire la secvența video trucată, care potrivit parlamentarului, a avut menirea să o discrediteze pe președinta țării.

Adjunctul procurorului general l-a anunțat pe deputat că Procuratura nu a depistat „temeiuri pentru intervenția la etapa dată a procurorului”. De asemenea, Ruslan Popov i-a adresat și o reomandare parlamentarului Lilian Carp: „cu titlu de recomandare, vă sugerez ca, pe viitor, în caz că dețineți informații cu privire la comiterea unei infracțiuni, să formulați o sesizare în acest sens care să corespundă prevederilor legale”.

Amintim că, pe 4 august, Jurnal TV a publicat o investigație în care jurnaliștii au anunțat că omul de afaceri Veaceslav Platon ar fi pus la cale discreditarea președintei Maia Sandu, prin lansarea unor imagini video trucate în care șefa statului chipurile primește un plic de la deputatul fugar Ilan Șor. Potrivit autorilor materialului, înregistrarea video ar fi urmat să fie difuzată pe finalul campaniei parlamentare, însă planul ar fi fost dejucat de SIS. Parlamentarul vizat Ilan Șor a venit cu o reacție și a declarat că imaginile sunt un fals.

Într-un comentariu pentru NM, Veaceslav Platon a negat vehement orice implicare și a menționat că va acționa în judecată jurnaliștii care au publicat materialul respectiv.

A venit cu o reacție și Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS). Într-un comunicat de presă, reprezentanții instituției au menționat că, la data de 7 iulie curent, PCCOCS de comun cu SIS, au efectuat percheziție în dosarul inviolabilității vieții personale a unui judecător. Aceasta a fost desfășurată la unul dintre figuranții care au organizat activitatea infracțională în privința judecătorului. Alte acțiuni de urmărire penală pe adresa indicată nu s-au efectuat. Aceștia au mai menționat că, în cadrul percheziției la fața locului, NU au fost ridicate calculatoare, ci doar două telefoane mobile, care, conform procedurilor legale, au fost transmise pentru efectuarea constatărilor tehnico-științifice.

Într-un comentariu pentru NM, Sorina Ștefârță, purtătoarea de cuvânt a președintei țării Maia Sandu, a declarat că falsurile mediatice reprezintă un pericol pentru societate, iar statul trebuie să se implice pentru a le combate.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: