Mureșan vrea revizuirea Cadrului Financiar Multianual al UE „pentru a ajuta mai mult Ucraina și Moldova”
Full Article 3 minutes read

Mureșan vrea revizuirea Cadrului Financiar Multianual al UE „pentru a ajuta mai mult Ucraina și Moldova”

Eurodeputatul Siegfried Mureșan a declarat că are mai multe priorități în procesul de adoptare a bugetului UE pentru anul 2024. Potrivit lui, trebuie revizuit Cadrul Financiar Multianual 2021 – 2027 „pentru a ajuta mai mult Ucraina și Republica Moldova”. Eurodeputatul a spus că „resursele financiare sunt limitate în actuala propunere de buget”. De menționat că în mai, Mureșan a fost desemnat în funcția de negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul Uniunii Europene din 2024. 

Pe o rețea de socializare, Mureșan a spus că „propunerea de buget al UE pentru 2024 acoperă prioritățile tradiționale europene, importante pentru România, precum coeziunea și agricultura”.

Dar trebuie să revizuim Cadrul Financiar Multianual pentru a ajuta mai mult Ucraina și Republica Moldova și pentru a finanța prioritățile neprevăzute”, a adăugat el.

Prin urmare, eurodeputatul a comunicat principalele elemente în calitatea lui de negociator-șef pentru Bugetul Uniunii Europene din 2024 asupra propunerii de buget înaintată pe 7 iunie de Comisia Europeană.

Trebuie să întărim și mai mult economiile și să continuăm investițiile în tranziția verde și în reducerea dependenței energetice de Federația Rusă”, este unul din elementele, prezentate de Mureșan.

Totodată, el a vorbit și despre susținerea Republicii Moldova.

Trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina și Republica Moldova fiindcă vom putea trăi în siguranță și stabilitate în interiorul tuturor celor 27 de state membre doar dacă suntem înconjurați de state vecine stabile și sigure”, a menționat eurodeputatul.

El a precizat că inclusiv pentru aceste priorități „și pentru eventuale alte cheltuieli neprevăzute ce vor apărea în următorul an, resursele financiare sunt limitate în actuala propunere de buget”.

Tocmai de aceea, ca negociator-șef pentru Bugetul Uniunii Europene, obiectivul meu este să identificăm noi resurse pentru a aloca suficientă finanțare tuturor acestor priorități. Avem, așadar, nevoie de mai multă flexibilitate bugetară, iar pentru acest lucru este necesară revizuirea Cadrului Financiar Multianual (CFM) 2021 – 2027 pe baza căruia sunt construite bugetele anuale ale UE. De aceea, aștept propunerea de revizuire a CFM din partea Comisiei Europene care ar trebui să fie gata până la finalul lunii iunie. În baza acestei propuneri de revizuire, voi lucra la noul buget al UE pentru 2024 care să acopere toate nevoile actuale”, a conchis eurodeputatul.

***

Pe 23 mai 2023, eurodeputatul Siegfried Mureșan a anunțat că a fost desemnat în funcția de negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul Uniunii Europene din 2024. El a spus că prioritar pentru el va fi inclusiv „continuarea sprijinului pentru Ucraina și Republica Moldova”.

Amintim că pe 9 mai, de Ziua Europei, Parlamentul European a susținut acordarea sumei de €145 mln pentru Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de Mureșan. Europarlamentarul menționa că „numai ajutând Republica Moldova să rămână stabilă și să continue integrarea europeană, putem garanta siguranța la granițele noastre și în interiorul Uniunii Europene”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: