„Când Ucraina va deveni membru NATO, va influența și Moldova”. Interviu NM cu adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană
Full Article 5 minutes read

„Când Ucraina va deveni membru NATO, va influența și Moldova”. Interviu NM cu adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană

La Bruxelles s-a încheiat reuniunea miniștrilor apărării din statele membre NATO, la care a participat și ministrul Apărării din Republica Moldova. În cadrul summit-ului, jurnaliștii din Republica Moldova au discutat cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, despre neutralitatea Moldovei, relația acesteia cu Alianța Nord-Atlantică și despre posibilitatea Ucrainei de a adera la NATO.

Relația Moldovei cu NATO

„Nu este important faptul ce îi pot oferi Moldovei NATO și Uniunea Europeană, dar ce își dorește Moldova pentru viitorul ei. Moldova este deja de 30 de ani partenerul NATO. Și relațiile noastre bilaterale au fost întotdeauna atât de strânse și de dinamice pe cât de mult și-a dorit acest lucru Chișinăul. Dacă liderii moldoveni își vor dori ca aceste relații bilaterale să fie mai dinamice și mai profunde, atunci vom discuta cu membrii Alianței Nord-Atlantice și cu Chișinăul și cu siguranță vom găsi o soluție potrivită. NATO nu vine la țara-partener să îi dicteze cât de rapid să dezvolte relațiile bilaterale. Dar țin să menționez că suntem mereu deschiși pentru dialog cu Chișinăul. Din câte înțeleg, elaborarea Strategiei de Securitate Națională a Moldovei este pe ultima sută de metri. Aceasta va include, printre altele, și modalitatea de construire a relațiilor bilaterale și multilaterale, astfel încât acestea să corespundă cerințelor de securitate. Repet, NATO este deschisă și pentru o relație mai strânsă cu Moldova”.

Atitudinea Moldovei față de NATO

„Consider că războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei a servit în Moldova drept un imbold pentru o schimbare în gândire: și a românilor, și a rușilor, și a ucrainenilor, și a găgăuzilor, indiferent de naționalitate. Iluzia că statutul de neutralitate îi va proteja s-a spulberat. Sigur că este aproape imposibil să schimbi într-un minut mentalitatea, să schimbi gândirea expusă zeci de ani propagandei. Dar suntem încrezători că cetățenii Republicii Moldova, indiferent de naționalitate, vor prefera unui regim autoritar care funcționează acum în Rusia, o viață civiliză și democratică în Europa și că vor alege un viitor mai bun pentru ei și pentru copiii lor. Moldova este acum o țară neutră și Alianța Nord-Atlantică îi respectă alegerea. În Ucraina, până în 20014, NATO era absolut nepopulară, iar acum ideea de aderare la NATO este susținută de 90% din populația țării. Iluzia că poți fi prieten și cu unii și cu alții s-a prăbușit. Din păcate, viața e mult mai complicată. Este o lecție extrem de importantă: este periculos să te afli în zona gri, să te afli în zona gri nu înseamnă garanții de securitate, dimpotrivă, ești expus amenințării de instabilitate și agresiune”.

Despre statutul de neutralitate al Moldovei

Susținem calea de integrare europeană a Moldovei, inclusiv dreptul ei suveran la integritate teritorială. Independența, suveranitatea și integritatea teritorială sunt lucruri fundamentale pentru NATO, sunt norme elementare ale dreptului internațional. Este de remarcat faptul că să fii neutru nu înseamnă să fii slab din punct de vedere militar. Elveția este un exemplu în acest sens. Este o țară neutră, dar are suficientă putere militară pentru a-și proteja interesele. Parteneriatul dintre Moldova și NATO se dezvoltă atât din punct de vedere al calității, cât și al numărului de domenii. Liderii Moldovei cer ajutorul NATO, al UE, dar și separat unor țări membre ale NATO și UE. În timpul summit-ului Comunității Politice Europene, cerul deasupra Moldovei a fost protejat de avioane de luptă ale NATO și ale Marii Britanii. Așa că răspunsul este simplu. Suntem gata de dialog, cooperare și parteneriat în măsura în care o cere Moldova respectând statutul ei de neutralitate.

Despre războiul hibrid

Suntem îngrijorați de faptul că Rusia, pe lângă războiul din Ucraina, a declanșat și un război hibrid, inclusiv împotriva Moldovei. Federația Rusă utilizează toate instrumentele: propaganda, amenințările cibernetice, șantajul energetic. Împreună cu partenerii noștri luptăm cu aceste amenințări. Serviciile secrete ale tuturor țărilor membre ale NATO luptă pentru a-și apăra suveranitatea.

Despre aderarea Ucrainei la NATO

Ucraina va fi susținută de către NATO, Uniunea Europeană, de către partenerii noștri din toată lumea atât timp cât va fi nevoie. Este un lucru evident: locul Ucrainei este în familia euro-atlantică. Toți membrii Alianței sunt de acord cu acest fapt. Noi înțelegem de ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și liderii ucraineni își doresc să adere cât mai curând la NATO. Acest subiect va fi discutat de către liderii noștri la Vilnius (la summit-ul NATO din iulie): trebuie acum, în timpul războiului, să menționăm anumite termene [de aderare a Ucrainei la NATO], sau trebuie să purtăm un dialog politic pentru a continua apropierea Ucrainei de Alianță? Cred că vom îmbunătăți formatul existent NATO-Ucraina. Sper că președintele Zelenski va fi la același nivel cu liderii NATO la Vilnius. Unele state membre elaborează garanții de securitate pentru Ucraina și sunt convins că președintele Zelenski va veni la Vilnius și vom găsi un consens.

Moldova, la fel ca toate țările, are dreptul să aleagă cum să se protejeze. Putea oare Federația Rusă să pună veto pe aderarea Ucrainei la NATO? Răspunsul este – nu. Același lucru este valabil și în ceea ce privește deciziile Moldovei: ea trebuie să le ia singură. Când Ucraina va deveni membru NATO, acest fapt va influența situația din regiune, va influența și Georgia, și Moldova, și Bosnia. Nu putem examina separat aceste situații. Sunt toate parte a mozaicii securității. Aderarea Ucrainei la NATO va influența multe procese și nu toate sunt predictibile. Dar să revenim la acest subiect peste un an sau doi.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: