captură video

„Ne-am oferit să ne aducem aportul, în caz de necesitate”. Declarațiile deputaților PDM, după discuțiile cu Maia Sandu

Partidul Democrat (PDM) este pregătit pentru eventuale alegeri parlamentare anticipate, iar în cadrul discuțiilor cu președinta țării, Maia Sandu, reprezentanții formațiunii au discutat inclusiv despre echipa care va gestiona criza pînă la desfășurarea scrutinului. Declarația a fost făcută de către liderul PDM, Pavel Filip.

Fracțiunea Partidului Democrat a fost reprezentantă de către deputații Pavel Filip, Alexandru Jizdan și Dumitru Diacov.

„Am avut o discuție deschisă cu doamna președinte despre situația politică care s-a instalat în Republica Moldova, despre posibilitatea alegerilor parlamentare anticipate și suntem pe aceeași lungime de undă. Avem nevoie de anticipate luând în considerare trecerea deputaților dintr-o formațiune politică în alta și nu o singură dată”, a declarat Pavel Filip, președintele PDM.

Pavel Filip a mai spus că este importantă echipa care va gestiona situația din țară, până la desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate.

„Propunerea noastră a fost că noi trebuie să avem elaborat un plan anti-criză pe termen scurt: gestionarea crizei pandemice, a celei economice și pregătirea pentru anticipate. Nu am vorbit despre guvern de tranziție, am vrut să înțelegem care este foaia de parcurs și echipa care gestionează această criză, nu este neapărat că este vorba despre o echipă guvernamentală. Nu am discutat potențiali oameni ai acestei echipe, dar PDM dispune de oameni profesioniști. Ne-am oferit să ne aducem aportul, în caz de necesitate”, a precizat Filip.

Liderul PDM a accentuat că formațiunea pe care o conduce este pregătită de anticipate.

„Întotdeauna suntem gata de scrutin. Este partidul cu cea mai dezvoltată structură în teritoriu și pentru noi nu reprezintă un pericol alegerile parlamentare anticipate”, a argumentat politicianul.

***

Președinta țării, Maia Sandu, desfășoară pe 28 decembrie consultări cu deputații din parlamentul Republicii Moldova. Anterior, șefa statului s-a întâlnit cu deputații fracțiunii PSRM, cu cei ai fracțiunii PAS și cu cei ai fracțiunii Platforma DA.

Șefa statului urmează să se întâlnească și cu reprezentanții Partidului „ȘOR” și ai grupului parlamentar Pro Moldova, după care va susține o conferință de presă.

 

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

Partidele care nu prezintă date despre conducerea lor nu vor putea candida la parlamentare. Precizările CEC

Partidele politice au obligația de a prezenta spre înregistrare Agenției Servicii Publice (ASP) informații privind lista numerică și nominală a președinților, vicepreședinților, membrilor organelor executive centrale ale formațiunii. Partidele care nu vor prezenta datele despre membrii organelor executive centrale până la începerea perioadei electorale, adică 14 iulie, nu vor putea participa la alegerile parlamentare din această toamnă. Informațiile au fost raportate de Comisia Electorală Centrală (CEC) într-un comunicat din 9 iulie.

Statutul și programul partidului politic, precum și lista numerică și nominală a membrilor partidului politic care cad sub incidența art. 3 alin. (1) lit. e5) din Legea nr. 133/2016 privind declararea averii și intereselor personale pot fi modificate și completate conform procedurii prevăzute de statutul partidului respectiv. Toate modificările și completările efectuate, precum și cele ale listei numerice și nominale a membrilor organelor executive centrale ale partidului, vor fi comunicate ASP în termen de 15 zile de la data adoptării hotărârii respective”, a transmis CEC.

Potrivit autorității electorale, organele executive centrale ale partidului politic țin registrul membrilor de partid și poartă răspundere pentru corectitudinea datelor și a informațiilor înscrise, precum și pentru prezentarea acestora. Registrele membrilor de partid sunt prezentate Comisiei Electorale Centrale și ASP în termenele și formele stabilite de către acestea.

Informaţia privind înregistrarea partidelor politice, privind radierea lor din Registrul de stat al persoanelor juridice, privind modificările şi completările operate în statutele acestora se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova şi pe pagina web a ASP. Responsabilă de publicarea acestei informații este ASP care va aduce la cunoștința publică informația privind înregistrarea partidului politic, lista numerică și nominală a membrilor organelor executive centrale a acestuia, numărul de membri declarat de formațiune, alte modificări și completări, după caz. Aceeași informație va fi prezentată CEC și Autorității Naționale de Integritate.

De asemenea, în procesul de examinare a cererilor de înregistrare a partidelor politice pentru participarea în alegerile parlamentare, CEC se va conduce de informațiile oficiale făcute publice sau furnizate Comisiei de către Agenția de Servicii Publice.

Totodată, ASP prezintă CEC lista partidelor politice care au dreptul de a participa la alegeri. Reamintim că partidele politice care, până la începerea perioadei electorale, adică către 14 iulie 2025, nu vor prezenta ASP toate informațiile privind membrii organelor executive centrale ale partidelor politice nu pot participa la alegeri”, a menționat Comisia Electorală Centrală.

Alegerile parlamentare vor fi organizate pe 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: