NM Espresso: cât va dura epidemia de COVID, va susține oare PAS moțiunea de cenzură împotriva guvernului și cum se vor schimba condițiile „Prima Casă”
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: cât va dura epidemia de COVID, va susține oare PAS moțiunea de cenzură împotriva guvernului și cum se vor schimba condițiile „Prima Casă”

Epidemia: situația

Alte 332 de cazuri noi de contaminare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Moldova, după ce s-au efectuat 1982 de teste. Astfel, bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 20040 de cazuri. 13298 din acestea s-au tratat, iar 659 au decedat. 6083 de pacienți continuă tratamentul, 346 dintre ei fiind în stare gravă, iar 27 – conectați la aparatele de respirație asistată.

Italia a prelungit până la sfârșitul lunii iulie interdicția de intrare în țară pentru cetățenii din 13 țări, inclusiv din Moldova. Și traficul aerian cu aceste țări rămâne sistat.

Cât de mult ar putea dura pandemia, de ce epidemia la nivel global nu scade, când ar putea apărea, în realitate, vaccinul împotriva coronavirusului și ar fi posibilă contaminarea repetată cu COVID? Despre toate acestea ne-a vorbit epidemiologul britanic Richard Peabody, unul dintre directorii OMS, în interviul acordat pentru NM «Вполне может оказаться, что люди могут заражаться повторно» („Există probabilitatea infectării repetate a oamenilor”).

Guvernul: pensiile și „Prima Casă”

Cererile pentru recalcularea pensiei vor putea fi depusă și în regim online. Guvernul a aprobat o decizie în acest sens. Ea vizează pensionarii care au lucrat cel puțin 10 ani după ce s-au pensionat. De la 1 iulie, ei au primit dreptul la recalcularea pensiei. Și în toiul epidemiei, cozi imense s-au format la filialele Casei Naționale de Asigurări Sociale.

Totodată, guvernul a aprobat modificări la programul de stat de creditare ipotecară „Prima Casă”: prima rată se va micșora de la 10% până la 5% și vârsta maximă a participanților la program va crește de la 45 până la 50 de ani.

Politica: DA, PAS și moțiunea

Deputații de la Pro Moldova sunt gata să semneze proiectul moțiunii de cenzură împotriva guvernului condus de Ion Chicu, care a fost elaborat de Partidul DA. Cei de la PAS au anunțat că vor discuta această chestiune la consiliul politic din 18 iulie.

Potrivit afirmațiilor liderului PAS, Maia Sandu, semnarea proiectului moțiunii este insuficientă, „mai trebuie și să dăm jos acest guvern, iar pentru aceasta, trebuie să avem voturi”. Aceste voturi, în opinia lui Sandu, „pot fi găsite” în Partidul Democrat: „În prezent, în opoziția parlamentară sunt 26 de deputați. Discuțiile cu PDM nu sunt soluția tocmai potrivită pentru înlocuirea guvernului, dar reprezintă o soluție relativ sănătoasă  în situația actuală”.

Businessul și coronavirusul

NM continuă să publice interviuri cu antreprenorii despre business în epoca coronavirusului. Unul dintre cele mai afectate domenii este vinificația. Constantin Șevciuc, fondatorul vinăriei „Chateau Cristi”, a povestit pentru NM de ce afacerile nu trebuie să mizeze pe ajutorul statului, de ce el a mizat pe vinurile scumpe și de ce el indică pe etichetele vinurilor sale „Fabricat în anul 1882”, deși și-a lansat afacerea acum câțiva ani.

Reprezentanții din publicitate vs primăria

Reprezentanții afacerilor din publicitate au acuzat  primăria capitalei de pregătirea monopolizării pieței de publicitate exterioară. Ei consideră că anume acesta este motivul demolării în masă a construcțiilor de publicitate din capitală, proces lansat în primăvara anului curent. Ce spun autoritățile municipale în acest sens și de ce cei din publicitate și primăria nu pot găsi un limbaj comun – despre toate acestea aflați în articolul «Рекламу сбрасывают со щитов» („Publicitatea este aruncată de pe panouri”).

Plahotniuc, Platon și „schema moldovenească”

Oleg Kuzmin, fostul membru al consiliului directorilor al Băncii „Evropeiskii Express („Expressul European”), și-a recunoscut vina în dosarul despre „schema moldovenească” de sustragere a peste 1 miliard de dolari din Rusia. Conform datelor organelor de drept din Rusia, organizatorii acestei scheme au fost ex-liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc și businessmanul din Moldova, Veaceslav Platon.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 16 iulie

Parlamentul se va întruni în ședință.

Conducerea PAS va susține un briefing. Și deputații Partidului Democrat vor susține un briefing.

Ambasadorul Germaniei în Moldova Angela Ganninger va susține un briefing.

Fermieri din raioanele Căușeni și Ștefan Vodă vor relata în cadrul unei conferințe de presă despre consecințele secetei și ale ploilor cu grindină.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: