NM Espresso: ce a solicitat Sandu de la UE, cum deputații și-au retras imunitatea și ce statut a obținut Circul
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: ce a solicitat Sandu de la UE, cum deputații și-au retras imunitatea și ce statut a obținut Circul

Moldova și UE

Președintele Maia Sandu a solicitat Uniunii Europene „să anuleze cotele la exporturile mărfurilor moldovenești și să susțină achiziția de îngrășăminte pentru producătorii agricoli din Moldova”. Sandu a vorbit despre toate acestea după întrevederea de la Bruxelles cu președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen. La fel, Sandu a menționat că în cadrul acestei întrevederi, s-a discutat despre „accelerarea primirii de către Moldova a primei tranșe de asistență financiară din partea UE”.

În același timp, cei din Comisia Europeană au anunțat că decizia cu privire la pregătirea Moldovei de a obține statutul de candidat la calitatea de membru al Uniunii Europene va fi gata către summit-ul UE din luna iunie. Iar Parlamentul European a susținut rezoluția privind acordarea acestui statut Moldovei.


Ucraina și UE

Oficialilor de la Kiev nu le-a convenit propunerea Uniunii Europene de a crea o nouă platformă politică de cooperare europeană, lansată pentru Ucraina și alte țări. Cei de la Kiev au declarat că Ucraina speră să devină membru cu drepturi depline al Uniunii Europene: „Nu avem nevoie de surogate ale statutului de candidat la calitatea de membru al UE, care demonstrează atitudinea față de Ucraina ca față de ceva de categoria a doua”.

 


Deputații și imunitatea

Parlamentul a votat în prima lectură un proiect de amendamente la Constituție inițiat de PAS, care prevede limitarea imunității parlamentare. Potrivit amendamentelor, deputații vor putea fi reținuți, arestați și percheziționați fără autorizația parlamentului dacă aceștia vor fi bănuiți de corupție, abuz de serviciu sau de spălare de bani.

Proiectul de lege a provocat dezbateri aprinse. Comuniștii au acuzat de cârdășie PAS și partidul „Șor”, care a susținut proiectul. Cu ce apel s-a adresat Blocul PCRM-PSRM către partenerii externi, cine i-a propus Olesei Stamate „să nu se dezvinovățească” și ce carte, „care va fi citită mai bine decât Biblia”, este dispus să scrie un deputat – aflați din reportajul NM «Не оправдывайся Олеся» („Nu te dezvinovăți, Olesea”).

Procuratura a transmis în parlament un demers privind ridicarea imunității deputaților din partidul „Șor” Ilan Șor și Marina Tauber. Aceștia sunt bănuiți de spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari.

 


CEC și alegerile

În Moldova se elaborează modificări de amploare a legislației electorale. Astfel, conform unui proiect al Comisiei Electorale Centrale, componența CEC va fi redusă de la 9 până la 7 membri, iar desfășurarea alegerilor va fi transferată din ziua de duminică în cea de sâmbătă, pentru ca, în caz de necesitate, să fie organizate alegeri de două zile în weekend.


Procuratura și concursul

Veronica Dragalin, procuror-adjunct în secția de corupție publică și drepturi civile din biroul procurorului american, ar putea deveni șef al Procuraturii Anticorupție. Comisie de concurs a selectat-o din câțiva candidați. Candidatura lui Dragalin urmează să fie aprobată de către Consiliul Superior al Procurorilor.


 

Opoziția și protestele

Partidul Comuniștilor și partidul „Șor” au organizat un nou protest – de data aceasta, lângă sediul parlamentului. Aceștia cer demiterea guvernului și a președintelui Maia Sandu.

Partidul Socialiștilor a organizat un protest separat, lângă clădirea guvernului. Și aceștia au cerut demiterea guvernului, care promovează „o politică antipopulară” și, în același timp, „nu se consideră vinovat de creșterea fără precedent a prețurilor”.

 


Transportatorii și Spânu

Ungaria a eliberat încă 1000 de autorizații de tranzit fără plată pentru transportatorii din Moldova. Este cea de-a doua majorare a cotei pentru Moldova pentru transportul de mărfuri după 24 februarie, a menționat ministrul infrastructurii Andrei Spânu.

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) l-au acuzat pe Spânu de incompetență și „menținerea schemelor frauduloase”. Și au amenințat cu grevă generală.

 


Circul și altele

Parlamentul a inclus în registrul monumentelor protejate de stat câteva edificii, inclusiv clădirea Circului din Chișinău, a Procuraturii Generale, a Maternității nr. 2 și Peștera Bechir din Soroca.

 

Ghid de artă NM

„Să te îndrăgostești în 48 de ore” – este o prezentare despre ceea prin ce este interesant și prin ce ar putea să ne inspire Chișinăul în weekend. Noul nostru ghid de artă, stilat și de suflet, va fi publicat în fiecare zi de joi.

 


Și despre ceea ce va fi astăzi, 20 mai 

Ședința Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: