NM Espresso: despre anularea orei marțiale în Moldova, vaccinurile din China și despre amenzile pentru deconectarea energiei electrice
Full Article 5 minutes read

NM Espresso: despre anularea orei marțiale în Moldova, vaccinurile din China și despre amenzile pentru deconectarea energiei electrice

Coronavirus

618 cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au efectuat 5649 de teste. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat de la începutul epidemiei a ajuns până la 248 009 persoane. 235 054 dintre acestea s-au vindecat, 5668 au decedat (25 – în ultimele 24 de ore). 7287 de persoane bolnave continuă să se trateze, 242 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 46 – conectate la aparatele de respirație asistată.

Starea de urgență

Autoritățile au decis să anuleze ora marțială la Chișinău și Bălți începând cu 26 aprilie. Aceasta a funcționat din 3 aprilie. La fel, de la 26 aprilie, în universitățile și colegiile din țara noastră va fi reluat procesul de învățământ în regim obișnuit pentru studenții care vor desfășura ore practice. Iar de la 2 mai, au permis deschiderea teatrelor și organizarea concertelor. Doar că în sălile de spectatori nu trebuie să fie completate mai mult de 30% din locuri.

Vaccinuri

În Moldova, numărul doritorilor de a se vaccina împotriva coronavirusului a crescut în patru luni cu 10% – până la 41%. Acestea sunt datele unui sondaj de opinie pe care le-a prezentat Ministerul Sănătății. În același timp, 25% dintre cei chestionați nu cred că coronavirusul este real și că acesta prezintă un pericol pentru sănătatea lor, dar 95% sunt de acord să poarte mască în locurile publice.

China a decis să ofere Moldovei 150 mii de doze de vaccin anti-COVID în calitate de ajutor umanitar. Nu se știe despre care vaccin este vorba. Însă Moldova continuă negocierile privind achiziția a 100 mii de doze din vaccinul chinezesc CoronaVac. 

Parlament

Parlamentul a aprobat în a doua lectură un proiect de lege care prevede compensații pentru gaz și energia electrică pentru locuitorii satelor situate în apropiere de Transnistria. Însă până la cea de-a doua lectură a proiectului, numărul acestor sate a crescut de la șase până pe la vreo 15.

Totodată, deputații au limitat mărimea reducerilor pe care magazinele le pot solicita de la producători. Și au introdus amenzi pentru furnizorii de energie electrică. Aceștia vor fi sancționați dacă vor deconecta datornicii de la energia electrică fără a-i informa despre aceasta cu 10 zile mai devreme.

PSRM

Socialiștii pregătesc un proiect de hotărâre a parlamentului cu privire la uzurparea puterii de către Curtea Constituțională (CC) „în favoarea intereselor politice ale președintelui” Maia Sandu. Și compară situația cu cea din anul 2019, când CC era sub influența lui Vladimir Plahotniuc, iar parlamentul a adoptat o declarație despre uzurparea puterii de către Partidul Democrat. În articolul «Додон сравнил путч с пальцем» („Dodon a comparat lovitura de stat cu un deget”), NM a analizat, ce au în comun aceste situații.

Sondaj

Potrivit unui sondaj realizat de IRI, cei mai mulți  locuitori ai Moldovei sunt îngrijorați de șomaj, venituri reduse, corupție, situația din domeniul sănătății și lipsa profesionalismului autorităților. Sondajul a mai demonstrat că televizorul rămâne a fi principala sursă de informație pentru cel puțin o jumătate din locuitorii țării. În ce privește alegerile anticipate, 65 la sută din respondenți consideră că acestea ar trebui să se desfășoare în următoarele șase luni. Potrivit sondajului, configurarea preferințelor politice este următoarea: în parlament ar accede cinci partide, PAS fiind lider, la o mare distanță de celelalte.

Bețișor

Un dosar penal pentru corupere pasivă a fost deschis împotriva Adrianei Bețișor, fostul vicedirector al Procuraturii Anticorupție. Aceasta este bănuită că ar fi obținut 50 mii de euro pentru a contribui la eliberarea unui om de afaceri condamnat la 12 ani privațiune de libertate. Bețișor neagă vina sa. Ce se știe despre dosarul businessmanului și despre cazul lui Bețișor și ce contribuție au în acest sens Veaceslav Platon și fostul director al Curții de Apel – NM a relatat despre toate acestea în articolul «В деле Бецишор появился Плешка» („În dosarul lui Bețișor a apărut Pleșca”).

Chișinău

La Chișinău, noile blocuri locative apar adesea în cele mai neașteptate locuri. De exemplu, în parcuri sau chiar la hotarul acestora. Acest lucru provoacă indignarea chișinăuienilor, dar nu se răsfrânge nicicum asupra situației. Există o soluție pentru această problemă sau interesele unora vor leza mereu interesele altora – aflați despre aceasta în reportajul video realizat de NM «У Кишинева отжимают парки» („Orașului Chișinău i se iau parcurile”).

Și despre ceea ce va fi astăzi, 23 aprilie

Va avea loc ședința parlamentului. 

La Curtea de Conturi va fi prezentat auditul Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor.

P.S. Newsletter-ul nostru matinal Espresso poate fi obținut prin poștă, în mod gratuit și în trei limbi concomitent. Este simplu – trebuie doar să vă abonați accesând linkul următor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: