Două posturi TV din Găgăuzia, inclusiv cel public, sancționate cu 100 mii lei: au dezinformat
Full Article 2 minutes read

Două posturi TV din Găgăuzia, inclusiv cel public, sancționate cu 100 mii lei: au dezinformat

Consiliul Audiovizualului (CA) a amendat în ședința din 26 aprilie postul public „TV-Găgăuzia” și cel regional „ATV” pentru admiterea dezinformării, a discursului care incită la ură și neasigurarea securității informaționale. Cele două servicii media au fost amendate cu 60 de mii de lei și, respectiv, 40 de mii de lei. Sancțiunea se ridică, așadar, la 100 de mii de lei.

Potrivit CA, postul public regional „TV-Găgăuzia” a reflectat, pe 2 februarie 2024, subiecte referitoare la împlinirea a zece ani de la desfășurarea în anul 2014 a unui referendum privind orientarea politicii externe a regiunii, declarat ilegal de instanța de judecată. Subiectul a fost reflectat în buletine de știri, programe audiovizuale și transmisiuni în direct. Consiliul a constatat că „TV-Găgăuzia” și postul privat „ATV” au pus la dispoziție o platformă prin care persoane publice, formatori de opinie și activiști civici au exprimat opinii și au transmis mesaje cu elemente de discriminare, incitare la ură, cultivarea extremismului, dezbinarea societății și dezinformare.

La fel, potrivit comunicatului CA, „TV-Găgăuzia” a transmis în perioada 2-8 februarie emisiuni dedicate referendumului din februarie 2014 și a „Zilei Unității Populare” (День народного единства) – în condițiile în care o sărbătoare cu aceeași denumire, care utilizează același slogan, există și în Federația Rusă.

„Transferul de imagine și de simboluri este evident și la el se apelează în mod conștient și intenționat pentru ca să fortifice în mintea oamenilor ideea de diferență/divergență în raport cu Republica Moldova și de apropiere de spațiul lumii ruse”, anunță CA.

CA face trimitere, inclusiv la difuzarea rubricii „Гoлас Народа” – un vox populi dedicat referendumului din 2014, în care nu se aud întrebările adresate oamenilor.

„Se poate observa că respondenții au confirmat cele spuse de jurnalistă, ceea ce indică faptul că întrebările acordate au inclus și răspunsul sugerat. În plus, respondenții au avut aceeași părere despre cele puse în discuție, ceea ce nu contribuie la liberă formare a opiniilor”, mai scrie CA.

De menționat că în timpul ședinței CA, un grup de oameni au protestat în fața sediului. Manifestanții au ținut mâini steagul Găgăuziei și pancarte în apărarea televiziunii publice: „GRT – vocea Găgăuziei, nu a Maiei Sandu”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: