Doi ani de război
Astăzi se împlinesc exact doi ani de când Rusia a invadat Ucraina și a declanșat cel mai mare conflict din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial. Cu acest prilej, la Artcor va avea loc proiecția filmului documentar nominalizat la Premiile Oscar «20 de zile în Mariupol». Războiul din țara vecină nu a putut să nu se reflecte și în Moldova, care s-a confruntat cu un val masiv de migrație și a suferit economic.
În materialul «Neutralitatea nu mai există», NM a relatat despre cinci schimbări majore în politica moldovenească cauzate de război.
Vicespeakerul parlamentului, Doina German, s-a întâlnit între timp la Kiev cu colega ei ucraineană, Elena Kondratyuk. Potrivit lui German, «Ucraina va fi păstrată, și Moldova va fi păstrată. Securitatea Ucrainei este securitatea Moldovei». Vineri seară, clădirea Muzeului de Istorie din Chișinău și Turnul de Apă au fost iluminate în culorile steagului ucrainean, în semn de solidaritate cu țara vecină, care își apără independența și libertatea de doi ani deja.
Sancțiunile SUA
Statele Unite au impus sancțiuni împotriva deputatei partidului neconstituțional «ȘOR», Marina Tauber. Măsurile restrictive împotriva ei au fost luate din cauza «sprijinirii încercărilor oligarhului fugar Ilan Șor de a submina procesele electorale din Moldova în interesul Kremlinului prin mituirea ilegală a voturilor». În plus, sub sancțiunile SUA a intrat încă un cetățean al Moldovei — Valerii Copeichin, care «a lucrat în sectorul economic al Rusiei, menit să susțină baza militar-industrială».
Președintele Maia Sandu, premierul Dorin Recean și ministrul de externe Mihai Popșoi au salutat această decizie.
Drepturile omului
În primăria capitalei a izbucnit un nou scandal legat de salariile lucrătorilor sociali. Câțiva dintre ei au fost chemați la primărie pentru a semna contracte prin care își dau acordul față de reducerea salariilor cu 50%. Potrivit consilierilor municipali PAS, lucrătorii sociali au fost amenințați cu concedierea dacă nu semnează contractele. Întâlnirea a fost amânată, deoarece, după cum spun cei de la PAS, de ea au aflat reprezentanții presei.
Activiști pentru drepturile omului și reprezentanții minorităților naționale din Moldova s-au adresat autorităților, diplomaților străini și organizațiilor internaționale, cerând să retragă proiectul de lege nr. 435 din 30 noiembrie 2023, care prevede suspendarea emiterii Monitorului Oficial în limba rusă. Potrivit autorilor petiției, «proiectul de lege va limita accesul cetățenilor vorbitori de limba rusă la informație și, ca urmare, accesul la justiție, participarea la procesul decizional și exercitarea altor drepturi și libertăți». Mai multe detalii puteți găsi în materialul Alinei Mihalchiina.
Energie
Companiile Termoelectrica și CET-Nord au depus cereri la Agenția Națională de Reglementare în Energie pentru reducerea tarifelor la încălzire pentru locuitorii Chișinăului și Bălți. În Chișinău, tariful ar putea fi redus la 2 442 de lei pentru un gigacalorie, iar în Bălți — la 2 818 de lei.
Investitori străini în Moldova
Moldova a atras un nou investitor străin. Este vorba despre compania britanică MacRebur, care a lansat la Strășeni o nouă unitate de producție pentru reciclarea plasticului nereciclabil în bitum. Investiția se ridică la 1,2 milioane de euro. Noua fabrică a fost vizitată de ministrul economiei, Dumitru Alaiba, și de premierul Dorin Recean.
Educație
Ministerul Educației a anunțat că, începând cu anul 2024, Moldova se va alătura rețelei de educație Eurydice, care contribuie la îmbunătățirea sistemelor de educație din Europa. De asemenea, Ucraina și Georgia se vor alătura rețelei.
Percheziții
Centrul Național Anticorupție a efectuat percheziții la întreprinderea Regia Transport Electric din Chișinău. Angajații săi sunt suspectați de abuz în serviciu.
De bine
Ilie Postica, originar din Moldova, a devenit vicecampion mondial la prepararea pizzei. Competiția a avut loc în orașul italian Rimini.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!