NM Espresso: despre completarea chestionarului UE de către Republica Moldova, sancțiunile pentru panglica Sf. Gheorghe la 9 Mai și despre Chișinăul pascal
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre completarea chestionarului UE de către Republica Moldova, sancțiunile pentru panglica Sf. Gheorghe la 9 Mai și despre Chișinăul pascal

Republica Moldova și UE

Autoritățile Republicii Moldova au completat chestionarul care va stabili dacă țara noastră este pregătită de statutul de candidat la calitatea de membru al Uniunii Europene. Chestionarul a fost transmis în mod solemn șefului Delegației UE în Republica Moldova. Președintele Maia Sandu a declarat în cadrul ceremoniei că „aderarea la UE este lumina de la capătul tunelului” și a îndemnat funcționarii publici să lucreze mai mult și mai cu zel în acest sens, iar societatea – „să depună eforturi comune”.

De asemenea, Sandu a semnat decretul privind constituirea Comisiei naționale pentru integrare europeană. Din aceasta vor face parte reprezentanți ai parlamentului, guvernului, aparatului președintelui și ai Platformei Naționale a Forumului Societății Civile a Parteneriatului Estic. Comisia va coordona eforturile de pregătire a realizării obiectivului de integrare europeană.

 


Panglica Sf. Gheorghe

Ministrul afacerilor externe al Ucrainei Dmitri Kuleba a salutat interzicerea „simbolurilor agresiunii militare”, inclusiv a panglicii Sf. Gheorghe în Republica Moldova. Kuleba a menționat acest lucru într-un dialog telefonic cu ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, cu care a discutat despre situația din regiune și despre relațiile bilaterale.

Inspectoratul General al Poliției a avertizat că la 9 Mai, vor fi amendați toți cetățenii care vor purta panglica Sf. Gheorghe, indiferent de numărul acestora.

Apropo, doar panglica Sf. Gheorghe este indicată în lege, în mod direct, ca fiind „simbol al agresiunii militare”. Semnele Z și V nu există în lege. NM a analizat, în articolul «Экстремистская лента» („Panglica extremistă”), cum va fi aplicată legea și cine va decide, când utilizarea simbolurilor poate fi considerată extremistă și când nu.

 


Diaspora

PAS a propus să fie reduse considerabil costurile perfectării actelor la consulatele moldovenești pentru reprezentanții diasporei: pașaportul – de 1,5 ori, buletinul de identitate și titlul de călătorie – de două ori. Cei de la PAS au reamintit că „fiecare al zecelea deputat pe lista PAS a fost ales din partea cetățenilor din diasporă”.

 


PSRM

Partidul Socialiștilor a organizat un protest lângă administrația președintelui împotriva urmăririi penale a deputatului Radu Mudreac și a președintelui raionului Cahul Marcel Cenușă. Protestatarii au declarat că puterea din țară a fost acaparată de „ciuma galbenă” care, cu ajutorul „procurorilor de buzunar, intimidează opoziția cu dosare la comandă”. Cum s-a desfășurat protestul – puteți afla din materialul video «Зачем так много женщин в политике» („De ce sunt atât de multe femei în politică”).

Peste câteva ore de la protest, procurorii l-au pus sub învinuire pe deputatul Mudreac pentru spălare de bani.

 


Războiul

Unul dintre comandanții ruși a declarat că Rusia intenționează să ia sub control sudul Ucrainei și să obțină un culoar către Transnistria, „unde se observă cazuri de opresiune a populației rusofone”. Cei de la Kremlin au declarat în acest context că „nu comentează nicicum chestiunile ce țin de desfășurarea operațiunii speciale”.

Cei de la Biroul pentru Reintegrare au numit declarația privind opresiunea vorbitorilor de limba rusă din regiunea transnistreană „inacceptabilă și neîntemeiată” și au cerut să fie respectată neutralitatea Republicii Moldova.

NM a analizat, de ce stagnează negocierile dintre Ucraina și Rusia. Despre aceasta – în articolul «Битва за юго-восток Украины и судьба защитников Мариуполя» („Lupta pentru sud-estul Ucrainei și soarta apărătorilor orașului Mariupol”).

De asemenea, noi am publicat istoria de război a unei locuitoare a orașului Bucea, care a pierdut totul: «В моей душе — тоже дыра от российского снаряда» („În sufletul meu e doar o gaură provocată de un proiectil rusesc”).

 


Armata

Oficiul Avocatului Poporului a raportat încălcări sistemice în armata națională. Avocații au ajuns la aceste concluzii după ce au investigat cazul recrutului Marin Pavlescu, care în luna noiembrie 2021, și-a făcut coming out-ul în calitate de homosexual și a refuzat să se întoarcă în armată.

 


„Franzeluța”

Un scandal a izbucnit în jurul întreprinderii de stat „Franzeluța”. După protestul organizat recent de angajații acestui combinat, directorul provizoriu Victor Matcov a venit cu o declarație. NM a analizat în articolul «Скандал на хлебном месте» („Scandal pe locul pâinii”), ce se întâmplă la cel mai mare combinat de panificație din țară și ce atribuție au în acest sens florile și Paștele.

 


Chișinău și Paștele

Vineri seara, la Chișinău au fost conectate luminile de sărbătoare. De asemenea, centrul orașului și toate sectoarele capitalei au fost decorate cu ocazia sărbătorilor pascale. Despre aceasta – în fotoreportajul «Вечерний Кишинев в преддверии Пасхи» („Chișinăul de seară în ajunul Paștelui”).

 


Bună dimineața.

Redacția voastră.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: