NM Espresso: despre întrevederea lui Sandu cu ambasadorii, al doilea lot de Sputnik-V și despre „colapsul carburanților”
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre întrevederea lui Sandu cu ambasadorii, al doilea lot de Sputnik-V și despre „colapsul carburanților”

Alegeri

Comisia Electorală Centrală urmează să aprobe cheltuielile pentru alegerile parlamentare anticipate. În ajun, președintele Maia Sandu a discutat această chestiune cu reprezentanții CEC. Potrivit decretului lui Sandu, alegerile se vor desfășura la 11 iulie.

Sandu

Maia Sandu a avut o întrevedere în regim online cu 70 de ambasadori acreditați în Moldova. Potrivit informațiilor serviciului de presă al președinției, Sandu a adresat mulțumiri diplomaților pentru susținerea proceselor democratice din Moldova și „interesul major față de prezentul și viitorul țării”. Sandu intenționează să organizeze sistematic astfel de întrevederi cu diplomații, pentru „a menține relațiile bilaterale și pentru a consolida cooperarea”.

Carburanți

Partidul DA a amenințat cu proteste dacă autoritățile nu vor finaliza investigarea „înțelegerii de cartel pe piața produselor petroliere”. Cei de la DA au reamintit că, Consiliul Concurenței a constatat deja că în Moldova, prețurile la carburanți aproape că nu depind de prețurile de pe piața mondială a produselor petroliere.

Iar NM a decis să discute despre aceasta cu Rafiq Aliyev, președintele companiei petroliere „Bemol”. El a menționat în interviul «Кому-то очень хочется создать топливный коллапс в Молдове» („Cineva dorește foarte mult să creeze un colaps al carburanților în Moldova”), ce venituri a obținut această companie anul trecut, cum ar trebui să fie piața ideală a carburanților în Moldova și dacă există o înțelegere de cartel între companii.

PSRM și Usatîi

Deputații PSRM l-au acuzat pe Renato Usatîi, liderul „Partidului Nostru”, primarul municipiului Bălți, de corupție și ascunderea veniturilor și s-au adresat către Procuratura Generală în legătură cu aceasta. În replică, Usatîi a declarat că va da socialiștii în judecată pentru calomnie: „Acuzându-mă de mită, încercați să vă întoarceți măcar o parte a electoratului vostru. O să vă dau în judecată. Avocații vor cere 1 milion de lei prejudicii morale. Acești bani vor fi destinați pentru un proiect social din Bălți”.

BAC

Examenele de bacalaureat în Moldova nu vor fi anulate. Ministerul Educației a anunțat că anul acesta, vor fi deschise mult mai multe centre de bacalaureat decât de obicei, pentru a evita aglomerația de oameni. Totodată, ministerul a elaborat „instrucțiuni clare privind respectarea normelor sanitare”. Examenele se vor desfășura de la 4 până la 24 iunie.

Coronavirus

370 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au efectuat 4262 de teste. Astfel, numărul celor care s-au contaminat de la începutul epidemiei a ajuns până la 250 508 persoane. 239 399 dintre acestea s-au vindecat, 5795 au decedat (15 – în ultimele 24 de ore, inclusiv un medic). 5314 persoane bolnave continuă tratamentul, 207 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 36 – conectate la aparatele de respirație asistată.

Vaccinare

În Moldova va apărea un registru electronic cu informații despre imunizarea cetățenilor. În acesta va fi inclusă toată informația despre cine și cu ce vaccin s-a imunizat. Pe această platformă online va fi posibilă și programarea la vaccinare.

Iar parlamentul a anunțat că astăzi, la Chișinău va fi livrat cel de-al doilea lot din vaccinul rusesc împotriva coronavirusului Sputnik V. Cei din parlament nu au precizat, câte doze va conține acest lot. În primul lot au fost 71 mii de doze, dintre care aproape o jumătate (31 mii) au fost transmise în Transnistria. 

Și despre ceea ce va fi astăzi, 30 aprilie

Va avea loc ședința CEC.

P.S. Newsletter-ul nostru matinal Espresso poate fi obținut prin poștă, în mod gratuit și în trei limbi concomitent. Este simplu – trebuie doar să vă abonați accesând linkul următor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: