NM Espresso: despre noua prognoză privind răspândirea Covid-19 în Moldova, măsurile de susținere a businessului și amenzile pentru frigărui
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre noua prognoză privind răspândirea Covid-19 în Moldova, măsurile de susținere a businessului și amenzile pentru frigărui

Coronavirusul: situația din Moldova și din lume

35 de cazuri noi de infectare au fost depistate în Moldova în ultimele 24 de ore. Astfel, numărul total al celor contaminați cu Covid-19 a ajuns până la 298. Din aceștia, doi oameni au decedat, iar 15 s-au vindecat.

60 dintre cei care s-au îmbolnăvit de Covid-19 sunt lucrători medicali. Potrivit informațiilor autorităților, 47 din aceștia s-au îmbolnăvit în locuri publice și nu la serviciu: „Noi trecem la etapa de transmisie comunitară a virusului”.

Cu toate acestea, președintele Igor Dodon a comunicat că autoritățile ar putea să revadă prognoza privind răspândirea coronavirusului în țară în una mult mai optimistă. Anterior, autoritățile susțineau că pe la mijlocul lunii aprilie, numărul celor contaminați de Covid-19 din Moldova ar putea depăși cifra de 2 mii de persoane.

Măsurile 

Conducătorii întreprinderilor municipale din Chișinău ar putea fi amendați pentru lipsa mijloacelor de protecție pentru angajații care dezinfectează străzile și teritoriile de lângă blocurile de locuit. În spitalele din Chișinău a fost interzisă vizitarea pacienților. Excepție se face în cazul celor în stare gravă.

Regimul stării de urgență din Transnistria a fost prelungit până la 1 mai și au fost înăsprite regulile de carantină.

Carantina 

Cartierul Severnîi din Bender a fost izolat complet după ce în satul moldovenesc Varnița, care este situat în apropiere de Severnîi, au fost înregistrate două cazuri de coronavirus. O locuitoare din acest cartier a povestit pentru NM de ce în Severnîi este interzisă plimbarea în afara casei, de ce banii nu pot fi retrași din bancomate și de ce pisicile fără adăpost au fost îmblânzite.

Pedeapsa 

La Chișinău, poliția a amendat un grup de tineri care, la 29 martie, erau la frigărui în una dintre curțile de la Botanica. Amenzile au fost de la 22,5 mii până la 25 mii de lei.

La fel, la Chișinău poliția a confiscat măști, mănuși medicinale și dezinfectanți, care erau comercializate ilegal. Infractorii vor fi amendați.

Cursele charter

159 de concetățeni de-ai noștri au ajuns în Moldova din Israel, la 30 martie, cu o cursă charter. În zilele următoare, la Chișinău vor mai veni șase curse charter din Marea Britanie, Franța, Cehia și Italia. În ultimele zile, au revenit în Moldova prin curse charter aproape 2,5 mii de cetățeni.

Asistența 

Un nou lot din China, care conține 1 mie de teste pentru depistarea coronavirusului, a ajuns în Moldova. UE va acorda Moldovei și altor cinci țări din Parteneriatul Estic 140 milioane de euro pentru combaterea coronavirusului. Și alte 700 milioane de euro pentru a ajuta la diminuarea consecințelor social-economice ale pandemiei.

În lume 

În Rusia au fost depistate 302 cazuri noi de coronavirus într-o singură zi. Numărul total al celor infectați a ajuns până la 1836. Președintele SUA Donald Trump a numit moartea a 200 mii de americani din cauza coronavirusului un scenariu bun. Un vaccin contra tuberculozei va fi testat în Australia pentru combaterea răspândirii coronavirusului. Potrivit informațiilor medicilor, din cauza Covid-19, cel mai mult au suferit țările în care a fost anulată vaccinarea obligatorie împotriva tuberculozei.

Businessul 

Autoritățile au propus soluții pentru susținerea businessului: restituirea impozitelor pe venit pentru persoanele fizice, contribuțiilor sociale și a celor pentru fondul de asigurare medicală. Totodată, statul va oferi susținere financiară șomerilor și cetățenilor Moldovei care au revenit în țară. Opoziția a criticat măsurile de susținere a businessului propuse de autorități numindu-le „cele mai nereușite, ineficiente și ireale”.

Generația offline

Statul și societatea vor depăși starea de urgență cu pierderi mai mici dacă vor fi capabile să-și unească eforturile. Toți s-au pomenit sub lovitura noului virus, dar grupul cel mai vulnerabil îl constituie persoanele în etate. Și nu este vorba doar despre nivelul înalt al mortalității. Marina Șupac a scris un editorial în care își expune opinia, de ce nimeni nu aude vocea persoanelor în etate – nici autoritățile, nici societatea.

Furtul miliardului

Instanța de judecată a prelungit cu 30 de zile termenul arestului preventiv pentru foștii și actualii conducători ai Băncii Naționale care au fost reținuți în dosarul despre furtul miliardului. Aceștia sunt învinuiți de escrocherie și spălare de bani.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 31 martie

Ministrul sănătății Viorica Dumbrăveanu va comunica în cadrul briefingului despre situația privind coronavirusul.

Va avea loc ședința Centrului unic de comandă pentru gestionarea crizei provocate de coronavirus. După aceasta, autoritățile vor susține un briefing.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: