Moldova și UE
Franța, Germania și Polonia au semnat o declarație comună de susținerea integrării europene a Moldovei. Documentul a fost semnat la Chișinău, în cadrul forumului «Platforma de Sprijin pentru Moldova». În acesta se menționează că «aderarea Moldovei la UE va transforma țara într-una modernă, dezvoltată și sigură». Ministerul Afacerilor Externe a salutat inițiativa, reafirmând angajamentul ferm al Moldovei de a finaliza reformele necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană.
Moldova și BEI
Vicepreședinta Băncii Europene de Investiții (BEI), Teresa Czerwińska, a acordat un interviu pentru NM, în care a discutat despre creditul de 200 de milioane de euro acordat Moldovei pentru reîmpădurire. Czerwińska a subliniat că implementarea acestui proiect va fi atent monitorizată. Citiți mai multe despre cum BEI finanțează proiecte legate de pădurile din Moldova, căile ferate, construcția de spitale și energia verde, citiți accesând linkul.
Recean și inundațiile
Premierul Dorin Recean i-a cerut ministrului Mediului, Sergiu Lazarencu, să verifice toate barajele din țară, deoarece multe inundații ar fi cauzate de gestionarea deficitară a acestora și «lipsa ordinii în acest sector».
Sandu și APCE
Președinta Maia Sandu a discutat cu delegația Adunării Parlamentare a Consiliului Europei despre alegerile prezidențiale și referendumul privind integrarea europeană. Printre provocările democrației în Moldova au fost menționate dezinformarea, finanțarea ilegală a campaniilor electorale și coruperea alegătorilor. Sandu a evidențiat măsurile luate de autorități pentru asigurarea unor alegeri corecte și transparente.
Alegeri
Fostul ministru de Interne și lider al Platformei DA, Andrei Năstase, a depus la CEC listele cu semnături pentru a se înregistra în calitate de candidat la alegerile prezidențiale. În același timp, CEC i-a înregistrat oficial pe Renato Usatîi, liderul «Partidului Nostru», și pe fostul premier, Vasile Tarlev, ca participanți la alegeri.
Energie electrică
Compania de stat Energocom va începe, din octombrie, să achiziționeze energie electrică de la compania românească Nuclearelectrica. Pentru început, se vor achiziționa 10 MW, echivalentul a 2% din consumul total al Moldovei, cu posibilitatea de a crește volumul în funcție de necesități.
Educație
De la 1 ianuarie 2025, salariile profesorilor din Moldova vor fi majorate. Ministrul Educației, Dan Perciun, a reamintit că anul trecut salariile au fost deja majorate cu 15%, dar cu cât vor crește în acest an încă nu a fost stabilit.
Armată
Guvernul a aprobat demisia lui Eduard Ohladciuc din funcția de șef al Statului Major al Armatei Naționale, invocând expirarea contractului de muncă.
Dezinformare
Deputatul PAS, Radu Marian, a declarat că datoria de stat a Moldovei, ca procent din PIB, a rămas aproape neschimbată din 2020, când încă socialiștii erau la guvernare. Marian a îndemnat oamenii să nu se lase păcăliți de propaganda Kremlinului legată de datoria de stat.
Totodată, Ministerul Energiei a dezmințit zvonurile despre o posibilă creștere a tarifului la gazele naturale și despre deconectările programate. «Informați-vă doar din surse oficiale», a avertizat instituția.
Fermierii
Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, s-a întâlnit cu furnizorii de materiale pentru agricultură, invitându-i să găsească împreună cu fermierii soluții pentru depășirea crizei din sector.
Videointerviu
Autoarea documentarului «Strada Independenței», Marina Șupac, a vorbit în interviul NM despre procesul de filmare și despre ce a surprins-o cel mai mult în realizarea filmului.
În noul episod #рилток, Daria Slobodcicova analizează tema neutralității, întrebându-se dacă «a fi prieten cu toți» este o soluție viabilă în contextul actual și de ce Moscova promovează această idee.
Ce ne așteaptă astăzi:
- La ora 11:00, va avea loc conferința de presă privind sărbătoarea Ziua Vinului 2024;
- La ora 14:45, miniștrii de externe ai Moldovei și Ucrainei vor susține o conferință de presă comună.