NM Espresso: despre scăderea numărului de infectări cu COVID în Moldova, „coaliția cu Șor și Plahotniuc” și despre eventualele alegeri anticipate
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre scăderea numărului de infectări cu COVID în Moldova, „coaliția cu Șor și Plahotniuc” și despre eventualele alegeri anticipate

Epidemia: situația din Moldova

În ultimele 24 de ore, în Moldova au fost procesate 874 de teste de coronavirus, fiind înregistrate 123 de cazuri noi de contaminare. Astfel, numărul total al celor infectați a crescut până la 4728 de persoane. 1826 de persoane din acestea s-au însănătoșit, 150 au decedat.

COVID: statistica

Potrivit informațiilor Ministerului Sănătății, numărul de îmbolnăviri de coronavirus în Moldova s-a redus în luna mai cu aproape o treime, iar indicele de contaminare – de la 2,2 până la 1,24. Cel mai mare număr de persoane contaminate la 10 mii de locuitori s-a înregistrat în raionul Ștefan Vodă: 41 de bolnavi. La Chișinău – de aproape două ori mai puțin. Din numărul total de persoane care s-au îmbolnăvit de COVID, femeile și locuitorii din orașe sunt mai mulți decât bărbații și locuitorii din sate.

Ministerul Sănătății a motivat nivelul înalt de infectare în rândurile medicilor și lucrătorilor medicali prin faptul că medicii puteau să se contamineze nu numai la locul de muncă.

Despre cei care nu pot „sta acasă”

Mai multe întreprinderi mari și șantiere de construcții din Moldova și-au continuat activitatea în timpul epidemiei. La unele dintre acestea, s-au înregistrat focare de coronavirus. NM s-a interesat, cine și cum apără drepturile angajaților care nu pot „sta acasă” și trebuie să meargă la serviciu. Despre toate acestea – în articolul «Не все дома» („Nu-s toți acasă”).

Politica: o nouă coaliție sau alegeri?

Alți patru deputați au părăsit rândurile Partidului Democrat și ale fracțiunii PDM. Aceștia au decis să adere la blocul antiguvernamental, crearea acestuia fiind propusă de grupul parlamentar Pro Moldova, la 8 mai (grupul de deputați în frunte cu Andrian Candu care, anterior, s-a desprins de PDM). Pro Moldova a propus opoziției să se creeze o coaliție și să demită „guvernul antipopular”. Fracțiunea „Șor” a declarat deja despre aderarea la blocul antiguvernamental.

Dacă alți câțiva deputați vor părăsi PDM, democrații și socialiștii vor pierde majoritatea în parlament. Președintele Igor Dodon a declarat că în acest caz, vede două soluții: alegeri parlamentare anticipate sau „doamna Sandu va dori să riște și să formeze coaliție cu Șor și cu oamenii lui Plahotniuc”. „Vreți să mergeți cu Plahotniuc – good luck”, s-a adresat Dodon către Sandu și Năstase.

PSRM a declarat  că „oligarhii fugari vor să subjuge țara din nou, cumpărând deputații ca pe niște cartofi la piață”.

Creditul rusesc

Guvernul Moldovei va relua săptămâna viitoare negocierile cu Rusia în privința acordării  creditului în valoare de 200 de milioane de euro. Curtea Constituțională a declarat neconstituțional Acordul de împrumut cu Rusia care a fost încheiat anterior.

 Opiniile despre această decizie a CC de pe rețelele sociale s-au împărțit: unii au salutat „eliberarea CC” de politică, alții dimpotrivă, consideră că este vorba anume de politică și nu de lege, iar cei de-ai treilea au prezis „găuri în buget”. Despre aceasta – în articolul «Гроссмейстер клубничных грядок доигрался» („Maestrul căpșunilor a terminat jocul”).

Premierul Ion Chicu însă a dat asigurări că guvernul va găsi resursele necesare pentru asigurarea cheltuielilor bugetare planificate, inclusiv pentru susținerea cetățenilor și a afacerilor, precum și pentru finanțarea altor proiecte guvernamentale.

Afacerile 

Serviciile de livrare constituie una dintre puținele domenii ale afacerilor care nu numai că nu a fost afectată din cauza epidemiei, dar și și-a majorat cifrele de afaceri. Mihail Popovici, directorul general al companiei „Nova Poshta Moldova”, a povestit pentru NM, de ce în timpul carantinei comenzile de livrare express au devenit imprevizibile, cu cât a crescut această piață și ce se va întâmpla cu comerțul online după ridicarea carantinei. Despre toate acestea – în interviul «Люди стали покупать все, что давно хотели» („Oamenii au început să cumpere tot ceea ce-și doreau demult”).

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: