NM Espresso: despre scandalul despre „federalizare”, prelungirea stării de urgență și pregătirile pentru un virus nou
Full Article 6 minutes read

NM Espresso: despre scandalul despre „federalizare”, prelungirea stării de urgență și pregătirile pentru un virus nou

Scandalul despre „federalizare” 

Subiectul privind federalizarea Moldovei a fost abordat, întâmplător, în țara noastră. Nicolai Țveatcov, șeful adjunct al Biroului politici de reintegrare, și-a expus o opinie în cadrul unei emisiuni televizate și aceasta, se pare, îl va costa scump. El a menționat că în Moldova, termenul „federalizare” a căpătat o conotație negativă în raport cu problema privind reglementarea conflictului transnistrean. Dar în realitate, soluționarea diferendului transnistrean presupune repartizarea puterilor între ambele maluri ale Nistrului. Iar aceasta „înseamnă procesul de federalizare a țării”, consideră reprezentantul reintegrării. Șeful adjunct al Biroului de reintegrare a specificat că în țara noastră este inacceptabilă ideea federalizării, deoarece aceasta este asociată cu confirmarea prezenței trupelor ruse în Moldova. Deși ideea federalizării a apărut pentru prima dată încă până la „memorandumul Kozak”.

Biroul de reintegrare s-a disociat de declarația reprezentantului său, subliniind faptul că aceasta este opinia personală a lui Țveatcov și că acesta va trebui să prezinte explicații publice.

Vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrean a remarcat faptul că ideea federalizării Moldovei nici nu se discută și nu va fi discutată, întrucât a fost respinsă încă acum 20 de ani. „Proiectul federalizării ar fi pus sub semnul întrebării întreaga arhitectură a Moldovei”, ceea ce autoritățile nu acceptă, afirmă Serebrean.

Autoritățile insistă că reglementarea transnistreană trebuie să se realizeze în strictă conformitate cu legea din anul 2005, potrivit căreia Transnistria este o unitate teritorială autonomă cu statut juridic special în componența Republicii Moldova.

Declarațiile lui Nicolai Țveatcov au criticate dur de către speakerul Igor Grosucare nu s-a jenat să declare: „mancurt”, „coloana a 5-a”, „o reminiscență care miroase foarte urât”, „declarații antistatale”. Grosu a declarat că astfel de oameni trebuie demiși și chiar „trimiși la Kremlin”.

 


Stare de urgență, a șasea în nouă luni

Regimul stării de urgență a fost prelungit în Moldova, din cauza războiului din Ucraina. De la 8 august, Comisia pentru Situații de Urgență va avea împuterniciri extinse pe o nouă perioadă de 60 de zile. 52 de deputați PAS au susținut această decizie la ședința parlamentului. Fracțiunea Blocului PCRM-PSRM a refuzat să voteze această decizie și au părăsit sala de ședințe. În opinia opoziției, autoritățile „lucrează netransparent” și iau „decizii ilegale” în cadrul acestui regim.

 


„Femeia frumoasă” rămâne deocamdată în închisoare

Și fracțiunea „Șor” a părăsit ședința parlamentului. Dar pentru a-și susține colega Marina Tauber la judecată, unde urma să fie examinată chestiunea cu privire la modificarea măsurii preventive. Însă Curtea de Apel Chișinău a amânat examinarea acestei chestiuni pentru ziua de 1 august. Avocatul deputatului afirmă că ședința a fost amânată pentru că clienta sa nu a fost adusă în incinta instanței de judecată din penitenciarul în care a fost plasată pe un termen de 30 de zile. Însă cei din instanța de judecată au declarată că avocații lui Tauber au solicitat amânarea audierilor.

Între timp, lângă Curtea de Apel s-au adunat circa 100 de simpatizanți ai „Șor”, care au cerut eliberarea deputatului din închisoare. Și bineînțeles, demisia guvernului și a președintelui. Colegii lui Tauber au declarat că este un abuz faptul că „o femeie frumoasă, care colaborează cu ancheta, a fost plasată în aceeași închisoare cu asasinii”.


Pe scurt despre deciziile parlamentului

Statul va compensa parțial creșterea ratei creditului pentru participanții la programul de stat Prima Casă. Compensațiile se vor calcula luându-se în considerare soldul creditului înmulțit cu 50% din diferența dintre rata majorată și rata lunară anterioară.

Următorul recensământ al populației va fi organizat în Moldova în anul 2024. Pentru prima dată, cetățenii vor putea completa personal chestionarul online.

Primăriile vor fi obligate să informeze cetățenii despre nivelul de poluare a mediului. Va apărea o listă a întreprinderilor cu cel mai mare impact asupra ecologiei.

Viitorii judecători și procurori au fost obligați ca la admiterea la studii la Institutul Național al Justiției să depună declarația cu privire la venituri.


Maia Sandu, în ospeție la președintele României

Maia Sandu pleacă astăzi la București pentru a se întâlni cu omologul său român Klaus Iohannis. Cei doi președinți vor discuta chestiuni referitoare la acțiunile viitoare ale Moldovei pe calea integrării europene, securitatea energetică, cooperarea bilaterală. La fel, vor vorbi despre consecințele războiului din Ucraina pentru Moldova și căile de depășire a acestora.


Ministerul Finanțelor a raportat despre încasările la buget

De la începutul anului, Moldova a primit aproximativ 160 de milioane de euro sprijin bugetar de la partenerii externi, inclusiv de la FMI – 55,1 milioane de euro și 86,5 milioane de euro, de la guvernul Poloniei – 20 milioane de euro. În timpul apropiat, UE, BM, România și Franța urmează să transfere alte peste 300 milioane de euro, dintre care 190 milioane de euro sub formă de credit. Guvernul va utiliza aceste fonduri pentru atenuarea consecințelor crizei energetice și ale inflației.

 


Moldova se pregătește de o nouă epidemie

În timp ce toți luptă cu un nou val de coronavirus, un alt virus devine o amenințare globală. OMS a anunțat săptămâna trecută stare de urgență în sănătate la nivel mondial din cauza răspândirii variolei maimuței. Această boală a fost depistată în 75 de țări, 5 persoane dintre cele 16 mii de persoane contaminate au decedat.

În Moldova nu s-au înregistrat deocamdată cazuri de contaminare cu noul tip de variolă. Însă instituțiile medicale se pregătesc deja să depisteze virusul, să primească pacienții și să-i trateze.


Ucraina. Azovstali. Viață în buncăr, sub bombardamente

Noi am tradus pentru cititorii noștri vorbitori de limba engleză istoria Nastei, o femeie din Ucraina care, împreună cu fiul său Vanea de patru ani, a trăit mai mult de două luni în buncărul uzinei „Azovstali”. Nastea a povestit reporterului NM Vitali Șmakov despre viață fără medicamente, mâncare normală, sub focuri de arme și bombardamente permanente. În această perioadă, soțul său apăra uzina fiind în componența Armatei Naționale. Nastea a trecut prin filtrare, interogatoriile serviciilor speciale rusești, a aflat că soțul său este rănit, iar după evacuarea militarilor de la „Azovstali”, el a ajuns în prizonierat.

 


Și despre ceea ce va fi astăzi, 29 iulie

  • Președintele Maia Sandu va avea o întrevedere cu președintele României Klaus Iohannis la București.
  • Guvernul va examina în cadrul ședinței chestiunea privind înlesnirile vamale pentru reprezentanții diasporei care au decis să revină cu traiul în Moldova.
  • Aceeași chestiune va fi examinată la ședința parlamentului.
  • La ședința CEC va fi examinată data alegerilor primarului comunei Braniște, raionul Râșcani.
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: