Zhang

NM Espresso: despre vaccinul din China, căutările lui Ceaus și „oala lui Dodon”

Imunizare: vaccinul din China

Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate a anunțat că licitația pentru achiziția vaccinurilor anti-Covid a eșuat: nicio companie nu și-a depus oferta. Însă peste numai câteva ore, Ministerul Sănătății a anunțat că va achiziționa 400 mii de doze de vaccin de la compania chineză  Sinovac Biotech.

Deocamdată, doar Ucraina este țara europeană care utilizează acest vaccin. Detalii referitoare la ceea ce se știe deja despre vaccinul chinez aflați din articolul nostru.

Parlament: vecinii Transnistriei și răpirea lui Ceaus

La ședința din 9 aprilie, deputații au aprobat în prima lectură două proiecte de acte legislative care prevăd compensații pentru serviciile locativ-comunale pentru locuitorii satelor situate în apropiere de regiunea transnistreană. Pe neașteptate, socialiștii și deputații din Partidul DA au devenit aliați: unul dintre aceste proiecte a fost propus de PSRM, iar al doilea – de Alexandr Slusari, vicepreședintele Partidului DA. Autorii propun să fie compensată diferența dintre plățile pentru energia electrică și gaz, deoarece în dreapta Nistrului, acestea sunt mai mari decât în stânga Nistrului.

De asemenea, socialiștii încearcă din nou să anuleze „legea miliardului”. Un proiect de lege cu privire la anulare a fost aprobat în prima lectură. Proiectul similar anterior al acestora, adoptat în luna decembrie 2020, a fost declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională din cauza că s-au încălcat procedurile de aprobare. Discuțiile cu privire la acest document au ajuns până la propuneri de a ieși și „de a vorbi ca bărbații”.

Un proiect de lege al socialiștilor, care interzice furnizorilor să deconecteze imediat consumatorii de la energia electrică din cauza datoriilor, a fost aprobat în două lecturi concomitent. Furnizorii vor trebui mai întâi să expedieze o avertizare în scris și doar peste 10 zile să deconecteze lumina.

În același timp, în parlament a fost formată o comisie specială care va investiga circumstanțele presupusei răpiri a fostului judecător ucrainean Nikolai Ceaus. Crearea comisiei a fost aprobată cu voturile deputaților din PSRM și din grupul Pentru Moldova. Deputații din opoziție au propus să se investigheze și cum a ajuns Ceaus în Moldova.

Stare de urgență și alegeri: speranțe noi și adresări în judecată

Lupta pentru fotoliile de deputat continuă. Igor Dodon, liderul PSRM, a declarat că cel puțin până la toamnă, alegerile parlamentare anticipate nu pot fi organizate din cauza pandemiei. Iar cea mai bună soluție, în opinia sa, este de a numi un nou guvern și de a organiza alegeri parlamentare peste doi ani.

Zinaida Greceanîi, președintele parlamentului și colega de partid a lui Dodon, a adresat Curții Constituționale un demers prin care solicită interpelarea avizului Comisiei de la Veneția cu privire la constatarea circumstanțelor de dizolvare a parlamentului, pe care președintele Maia Sandu a indicat-o în sesizarea sa către CC. Greceanîi nu este de acord cu intenția lui Sandu de a dizolva parlamentul.

Iar Partidul PAS s-a adresat către CC pentru a contesta instituirea stării de urgență în Moldova, în timpul căreia nu poate fi dizolvat parlamentul și nu pot fi organizate alegeri.

Victoria populismului?

Ideea lui Dodon de a lua un credit de la Banca Națională și de a-l cheltui pentru susținerea populației și a mediului de afaceri are mai mult de un an și jumătate. Dodon a vorbit prima dată despre utilizarea rezervelor valutare în scopuri populiste încă până la pandemie, la sfârșitul anului 2019. Atunci, el a propus să se cheltuiască bani pentru proiecte de infrastructură. Mai târziu, de-a lungul anului 2020, liderul socialiștilor a cerut de mai multe ori „artificii” de la Banca Națională: ba să slăbească leul, ba să acorde credit guvernului, ba să acorde profitul pentru a plăti „miliardul furat”. Ce nu e în regulă cu ideile economice ale fostului președinte – citiți în editorialul «Горшочек Додона» („Oala lui Dodon”) de Natalia Melnic, redactor economic NM.

Scurt pe doi

Ucraina a modificat regulile de intrare pe teritoriul țării. Acum, cetățenii străini, care nu au atins vârsta de 12 ani, nu trebuie să prezinte testul de tip PCR negativ pentru diagnosticarea coronavirusului.

Tudor Tutunaru, vicepreședintele raionului Sângerei, care a fost stropit cu verde de briliant de către activiștii Partidului PACE, a fost transferat la Spitalul Clinic Republican (SCR). Tutunaru s-a ales cu arsuri ale ochilor de gradul I și II. Atacatorul a fost plasat în arest la domiciliu pe un termen de 30 de zile, deși procurorii au insistat să fie arestat.

Federația Națională a Fermierilor a amenințat cu noi proteste. Fermierii sunt nemulțumiți din cauza inacțiunii guvernului și de faptul că ei au fost amendați pentru protestele precedente.

Sinteză despre COVID

În Moldova au mai decedat 32 de persoane din cauza coronavirusului în ultimele 24 de ore. Astfel, bilanțul victimelor COVID a ajuns până la 5339 de persoane. 13 836 de persoane continuă tratamentul, 3670 dintre acestea fiind internate. 316 pacienți sunt în stare extrem de gravă, 55 dintre aceștia sunt conectați la aparatele de respirație asistată. Numărul cazurilor de contaminare a crescut în ultimele 24 de ore cu alte 910 persoane.

Iar premierul interimar Aureliu Ciocoi a comunicat că în Moldova, tot mai frecvent se contaminează copiii și femeile însărcinate. Potrivit afirmațiilor sale, cauza ar putea fi tulpina britanică.

Ciocoi a mai spus că în prezent, Moldova este pe locul 18 în Europa după numărul de cazuri noi de contaminare și pe locul 16 după numărul de decese provocate de COVID-19.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Vasile Tarlev, Igor Dodon și Irina Vlah

NM Espresso: Dodon, Tarlev și Vlah din nou la Moscova, avocații intră în grevă, iar Nesterovschi cere salariu din subteran

Igor Dodon se află din nou la Moscova — de această dată împreună cu Irina Vlah și Vasile Tarlev. Cei trei s-au întâlnit cu vicepremierul rus Aleksandr Novak și au promis că «după schimbarea puterii» vor readuce gazul rusesc în Moldova. Tarlev a declarat chiar: «Numai noi putem obține un tarif acceptabil».

Lozovan și Nesterovschi — se pare că și ei sunt deja acolo. Deputatul PAS Lilian Carp a declarat că aceștia au părăsit Transnistria ocolind punctele oficiale de trecere a frontierei. Reamintim că ambii au fost condamnați și dați în urmărire generală. SIS a susținut că Nesterovschi a fost scos din țară prin Transnistria într-un automobil cu numere diplomatice ale Ambasadei Federației Ruse.

Între timp, Nesterovschi solicită plata salariului de deputat, pentru lunile în care nu s-a prezentat la muncă. În prima instanță — a pierdut procesul, dar a contestat cu apel.

13 ani de închisoare pentru Tauber

Procuratura a cerut o pedeapsă de 13 ani de închisoare pentru deputata Marina Tauber, în dosarul privind finanțarea ilegală a partidului. Prejudiciul este estimat la 206 milioane de lei. Tauber nu își recunoaște vina și, potrivit unor informații neoficiale, se află și ea în Rusia.

Pe Telegram, ea a comentat ironic solicitarea procurorilor:
«Se pare că procurorii voiau să ceară pentru mine 21 de ani de închisoare (pe lângă alte cereri). Dar în final s-au oprit la 13. Deci ar trebui să le fiu recunoscătoare? Interesant dacă carieristul Ghenadie Epure nu va avea probleme pentru că n-a cerut vreo 100 de ani?»

NM_explains it all

Apropo de Șor și echipa lui. După alegerile prezidențiale din 2024, în Moldova a fost înregistrat un număr record de cazuri de corupere a alegătorilor — potrivit poliției, circa 140 de mii de persoane au acceptat bani pentru vot, iar aceste cazuri au fost asociate anume cu Șor. În primăvara anului 2025, Parlamentul a înăsprit sancțiunile: acum riscă pedeapsă nu doar cei care cumpără voturi, ci și cei care acceptă înțelegerea.

În noul episod NM_Explains, Ecaterina Dubasova a explicat cum funcționează noua lege, cine riscă să fie urmărit penal, ce trebuie să faci dacă ți se propune să-ți vinzi votul și dacă mai poți evita amenda în cazul în care ai făcut-o deja.

Avocații sunt revoltați

Uniunea Avocaților a anunțat o grevă generală între 15 și 25 iulie. Motivul — o lege adoptată de Parlament în ultima zi de activitate a actualei legislaturi. Potrivit avocaților, aceasta subminează independența breslei. Ministerul Justiției susține că e vorba doar despre «rotație» și «transparență». Uniunea Avocaților a publicat un apel deschis către Președinta Maia Sandu, cerându-i să nu promulge legea.

24 de milioane de euro în portul Giurgiulești

Administrația Națională a Porturilor Maritime din România, cu sediul în Constanța, a obținut aprobarea autorităților moldovenești pentru a investi în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești. Este vorba despre o investiție de peste 24 de milioane de euro.

Cererea a fost aprobată de Consiliul pentru examinarea investițiilor cu impact asupra securității naționale. Documentul prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al companiei Danube Logistics SRL, care administrează portul și care, în prezent, este deținută integral de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Moldova și ucrainenii deportați din Rusia

Apărătorii drepturilor omului trag un semnal de alarmă: Moldova a încetat să mai permită intrarea pe teritoriul său a ucrainenilor deportați din Rusia. Poliția de Frontieră a declarat pentru NM că deciziile se iau individual pentru fiecare cetățean străin. Unii ucraineni au doar «pașapoarte albe» pentru întoarcerea în Ucraina, nu și pentru intrarea în Moldova.

Pe piața imobiliară — liniște

Vânzările de apartamente și case în Chișinău au scăzut brusc — cu aproape 60%. Prețurile sunt ridicate, iar cumpărătorii așteaptă. Experții consideră că piața a ajuns pe un «platou», iar ceea ce va urma depinde de sprijinul statului și flexibilitatea dezvoltatorilor. Situația de pe piața imobiliară a fost analizată de jurnalistul Nicolae Paholinițchi.

Și vești bune

Programul Casa Verde a fost lansat — peste 200 de familii au depus deja cereri pentru obținerea granturilor de până la 10 mii de euro pentru termoizolarea locuinței, instalarea de panouri solare și pompe de căldură. Condiția este ca în familie să crească un copil minor și absența datoriilor fiscale. NM a explicat cum funcționează programul și cum poți solicita grantul.

Danemarca sprijină Moldova în domeniul militar

La Chișinău a sosit ministrul Apărării al Danemarcei, Troels Poulsen care a anunțat acordarea unui sprijin de 7 milioane de euro pentru consolidarea capacităților de apărare ale Moldovei, inclusiv crearea unui laborator cibernetic și instruirea militarilor.

NewsMaker

Pe scurt:

— Deputatul PAS Radu Marian a explicat că se referea la salariile brute atunci când a vorbit de salarii de 1000 de euro în Chișinău;
— În Moldova va fi creat un Fond Național al Cinematografiei — pentru sprijinirea proiectelor locale;
— CNA a efectuat percheziții într-un dosar privind licitații pentru reparația drumurilor. Potrivit datelor preliminare, acțiunile ar fi cauzat daune semnificative bugetului din Taraclia;
— La Bălți se construiește un depozit de cereale în valoare de o jumătate de milion de euro.

Bună dimineața!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: