Imunizare: vaccinul din China
Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate a anunțat că licitația pentru achiziția vaccinurilor anti-Covid a eșuat: nicio companie nu și-a depus oferta. Însă peste numai câteva ore, Ministerul Sănătății a anunțat că va achiziționa 400 mii de doze de vaccin de la compania chineză Sinovac Biotech.
Deocamdată, doar Ucraina este țara europeană care utilizează acest vaccin. Detalii referitoare la ceea ce se știe deja despre vaccinul chinez aflați din articolul nostru.
Parlament: vecinii Transnistriei și răpirea lui Ceaus
La ședința din 9 aprilie, deputații au aprobat în prima lectură două proiecte de acte legislative care prevăd compensații pentru serviciile locativ-comunale pentru locuitorii satelor situate în apropiere de regiunea transnistreană. Pe neașteptate, socialiștii și deputații din Partidul DA au devenit aliați: unul dintre aceste proiecte a fost propus de PSRM, iar al doilea – de Alexandr Slusari, vicepreședintele Partidului DA. Autorii propun să fie compensată diferența dintre plățile pentru energia electrică și gaz, deoarece în dreapta Nistrului, acestea sunt mai mari decât în stânga Nistrului.
De asemenea, socialiștii încearcă din nou să anuleze „legea miliardului”. Un proiect de lege cu privire la anulare a fost aprobat în prima lectură. Proiectul similar anterior al acestora, adoptat în luna decembrie 2020, a fost declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională din cauza că s-au încălcat procedurile de aprobare. Discuțiile cu privire la acest document au ajuns până la propuneri de a ieși și „de a vorbi ca bărbații”.
Un proiect de lege al socialiștilor, care interzice furnizorilor să deconecteze imediat consumatorii de la energia electrică din cauza datoriilor, a fost aprobat în două lecturi concomitent. Furnizorii vor trebui mai întâi să expedieze o avertizare în scris și doar peste 10 zile să deconecteze lumina.
În același timp, în parlament a fost formată o comisie specială care va investiga circumstanțele presupusei răpiri a fostului judecător ucrainean Nikolai Ceaus. Crearea comisiei a fost aprobată cu voturile deputaților din PSRM și din grupul Pentru Moldova. Deputații din opoziție au propus să se investigheze și cum a ajuns Ceaus în Moldova.
Stare de urgență și alegeri: speranțe noi și adresări în judecată
Lupta pentru fotoliile de deputat continuă. Igor Dodon, liderul PSRM, a declarat că cel puțin până la toamnă, alegerile parlamentare anticipate nu pot fi organizate din cauza pandemiei. Iar cea mai bună soluție, în opinia sa, este de a numi un nou guvern și de a organiza alegeri parlamentare peste doi ani.
Zinaida Greceanîi, președintele parlamentului și colega de partid a lui Dodon, a adresat Curții Constituționale un demers prin care solicită interpelarea avizului Comisiei de la Veneția cu privire la constatarea circumstanțelor de dizolvare a parlamentului, pe care președintele Maia Sandu a indicat-o în sesizarea sa către CC. Greceanîi nu este de acord cu intenția lui Sandu de a dizolva parlamentul.
Iar Partidul PAS s-a adresat către CC pentru a contesta instituirea stării de urgență în Moldova, în timpul căreia nu poate fi dizolvat parlamentul și nu pot fi organizate alegeri.
Victoria populismului?
Ideea lui Dodon de a lua un credit de la Banca Națională și de a-l cheltui pentru susținerea populației și a mediului de afaceri are mai mult de un an și jumătate. Dodon a vorbit prima dată despre utilizarea rezervelor valutare în scopuri populiste încă până la pandemie, la sfârșitul anului 2019. Atunci, el a propus să se cheltuiască bani pentru proiecte de infrastructură. Mai târziu, de-a lungul anului 2020, liderul socialiștilor a cerut de mai multe ori „artificii” de la Banca Națională: ba să slăbească leul, ba să acorde credit guvernului, ba să acorde profitul pentru a plăti „miliardul furat”. Ce nu e în regulă cu ideile economice ale fostului președinte – citiți în editorialul «Горшочек Додона» („Oala lui Dodon”) de Natalia Melnic, redactor economic NM.
Scurt pe doi
Ucraina a modificat regulile de intrare pe teritoriul țării. Acum, cetățenii străini, care nu au atins vârsta de 12 ani, nu trebuie să prezinte testul de tip PCR negativ pentru diagnosticarea coronavirusului.
Tudor Tutunaru, vicepreședintele raionului Sângerei, care a fost stropit cu verde de briliant de către activiștii Partidului PACE, a fost transferat la Spitalul Clinic Republican (SCR). Tutunaru s-a ales cu arsuri ale ochilor de gradul I și II. Atacatorul a fost plasat în arest la domiciliu pe un termen de 30 de zile, deși procurorii au insistat să fie arestat.
Federația Națională a Fermierilor a amenințat cu noi proteste. Fermierii sunt nemulțumiți din cauza inacțiunii guvernului și de faptul că ei au fost amendați pentru protestele precedente.
Sinteză despre COVID
În Moldova au mai decedat 32 de persoane din cauza coronavirusului în ultimele 24 de ore. Astfel, bilanțul victimelor COVID a ajuns până la 5339 de persoane. 13 836 de persoane continuă tratamentul, 3670 dintre acestea fiind internate. 316 pacienți sunt în stare extrem de gravă, 55 dintre aceștia sunt conectați la aparatele de respirație asistată. Numărul cazurilor de contaminare a crescut în ultimele 24 de ore cu alte 910 persoane.
Iar premierul interimar Aureliu Ciocoi a comunicat că în Moldova, tot mai frecvent se contaminează copiii și femeile însărcinate. Potrivit afirmațiilor sale, cauza ar putea fi tulpina britanică.
Ciocoi a mai spus că în prezent, Moldova este pe locul 18 în Europa după numărul de cazuri noi de contaminare și pe locul 16 după numărul de decese provocate de COVID-19.