NewsMaker/Andrei Mardari

NM Espresso: despre votul de încredere pentru guvernul Recean, „dosarul penal” pentru Spânu și despre rămășițele celei de-a patra rachete în Moldova

Numirea guvernului și protestele

Deputații parlamentului au oferit vot de încredere noului guvern condus de premierul Dorin Recean. Ce-i drept, acest proces nu a fost unul simplu. Timp de trei ore și jumătate, deputații din partidul de guvernământ și cei din opoziție au adresat întrebări premierului, inclusiv despre trecutul politic al acestuia și despre programul noului cabinet de miniștri.

În această perioadă, lângă parlament s-a desfășurat un protest organizat de Blocul Socialiștilor și Comuniștilor și „Mișcarea pentru popor”, iar în parlament, Marina Tauber i-a transmis lui Recean un teanc de chitanțe și i-a cerut „să plătească facturile cetățenilor”, subliniind faptul că, după aceasta, opoziția se va gândi dacă va vota pentru guvernul pe care-l va conduce.

Detalii despre cum a avut loc aprobarea noului cabinet de miniștri – citiți în reportajul NM.

Până la urmă, pentru numirea cabinetului de miniștri condus de Recean au votat 62 de deputați din partidul de guvernământ PAS. După aceasta, noul guvern a depus jurământul. În timpul inaugurării noului guvern, președintele Maia Sandu a declarat:

„Proiectul nostru de dezvoltare este aderarea la Uniunea Europeană. Doar așa ne putem păstra și consolida democrația, putem să accelerăm creșterea economică și să ridicăm nivelul de trai al oamenilor. Schimbările pe care trebuie să le facem pentru a îndeplini condițiile Uniunii Europene nu sunt doar cerințe ale procesului de aderare, ele sunt premisa bunei funcționări a statului”.

Ambasadorul SUA și cel al UE au comentat deja schimbarea guvernului, iar experții solicitați de NM au evaluat componența și posibilitățile noului cabinet de miniștri, menționând că „oamenii vor aștepta o minune” în primul rând de la noul minister al energeticii.


Fugarul Cavcaliuc îi „promite” lui Spânu un dosar penal

Între timp, Gheorghe Cavcaliuc, liderul Partidului Acasă Construim Europa (PACE), care trăiește în Londra și este anunțat în căutare, a declarat că a fost deschis un dosar penal împotriva lui Andrei Spânu, secretarul general al administrației prezidențiale, și că după numirea noului guvern, acesta „va ajunge la închisoare”.

Însă procuratura a respins aceste informații, dar a confirmat că ancheta ce vizează achiziția de gaze naturale continuă. Amintim că în toamna anului 2021, Andrei Spânu, fiind în funcția de vicepremier și ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, a semnat un document prin care acordul cu „Gazprom” a fost prelungit pe o perioadă de cinci ani.


Rămășițe de rachetă și închiderea spațiului aerian al Moldovei

Rămășițe de rachetă au fost depistate – pentru a patra oară – pe teritoriul Moldovei. De data aceasta, în apropiere de punctul de trecere al frontierei Larga.

Odată cu aceasta, s-a anunțat că spațiul aerian al Moldovei va fi închis parțialîn perioada Summit-ului Comunității Politice Europene, care va avea loc la Chișinău, la 1 iunie. O decizie în acest sens s-a luat pentru a asigura securitatea aeronautică – la eveniment vor veni 47 de șefi de state și prim-miniștri, precum și șefi ai instituțiilor europene.


Pe scurt, despre ceea ce va fi astăzi, 17 februarie:

La ora 13:00, va avea loc prima ședință a guvernului condus de Dorin Recean.

În biroul Misiunii OSCE din regiunea transnistreană va avea loc prima întrevedere din acest an a reprezentanților politici de la Chișinău și Tiraspol. Se va discuta inclusiv despre modificările referitoare la separatism, introduse recent în Codul penal al Moldovei.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Trei lideri de partid acuză Guvernul de subordonarea sistemului „Alegeri”. Reacție: Alegerile vor fi libere

Președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, președintele Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur, și președintele Partidului Voința Poporului, Ștefan Urîtu, au acuzat pe 8 iulie autoritățile că ar fi „scos” de sub controlul Comisiei Electorale Centrale (CEC) Sistemul Informațional Automatizat de Stat „Alegeri” (SIAS „Alegeri”). Aceștia susțin că sistemul informațional ar fi fost plasat „în subordinea” Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), aflat sub jurisdicția Guvernului, ceea ce ar crea riscuri privind o potențială fraudare a alegerilor. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a respins învinuirile, declarând că STISC doar găzduiește SIAS „Alegeri” și că nu are acces la datele sistemului informațional respectiv.

Într-o conferință de presă alături de Galbur și Urîtu, Igor Munteanu a declarat că SIAS „Alegeri” ar fi fost „scos” de sub controlul Comisiei Electorale Centrale și transferat „în subordinea” Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, aflat sub jurisdicția Guvernului. „Este un atac brutal în adresa adresa independenței procesului electoral. (…) Prin această mișcare, Comisia Electorală Centrală este transformată dintr-un arbitru independent într-un simplu utilizator de date, iar partidul aflat la guvernare obține controlul politic total, inacceptabil asupra infrastructurii care procesează voturile dvs, a cetățenilor R. Moldova, cele din străinătate, precum și cele din Republica Moldova”, a spus președintele CUB.

Liderii celor trei partide consideră că găzduirea SIAS „Alegeri” de către STISC ar putea genera mai multe riscuri.

În condițiile în care Guvernul nu este un actor independent sau obiectiv, ci este un actor politic, elector, noi nu putem să avem nicio garanție asupra faptului că datele care sunt colectate din secțiile de vot, datele care sunt procesate, datele personale ale alegătorilor nu sunt folosite în mod fraudulos de către o agenție, o unitate aflată sub controlul partidului aflat la guvernare. (…) Există riscul manipulării sau întârzierii raportării de prezență la vot. Datele privind prezența la vot sunt colectate și transmise în timp reale către comisiile electorale. O eventuală manipulare a acestor date înainte prezentarea lor publică poate influența comportamentul alegătorilor, favorizând anumite strategii de mobilizare sau întârziere, sau de prezență diferențiată a partidelor în ziua votului”, a declarat Munteanu.

Mai târziu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a respins acuzațiile celor trei politicieni, catalogându-le drept „neîntemeiate”.

Acesta (SIAS „Alegeri” – n. r.) rămâne 100% sub controlul CEC, iar găzduirea tehnică de către STISC este o măsură standard de securitate aplicată în toate statele democratice. Instituția statului găzduiește peste 200 de sisteme informaționale ale instituțiilor publice, fără a avea acces la conținutul acestora, inclusiv în acest caz la datele electorale. Este vorba despre un centru de date certificat, menit să protejeze infrastructura critică a statului în fața atacurilor cibernetice”, a spus Vodă.

Potrivit reprezentantului Guvernului, în ultimii ani, SIAS „Alegeri” a fost ținta unor „atacuri masive”, care au reușit a fi respinse „cu succes” de către autorități. El mai precizat că, în același timp, poliția monitorizează spațiul online pentru a combate tentativele de manipulare și fraudă.

Alegerile din Moldova vor fi, ca și până acum, libere, corecte și sigure. A afirma contrariul, fără dovezi, e o încercare periculoasă de a slăbi încrederea în democrație”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului”, a adăugat Daniel Vodă.

Amintim că, pe 4 iulie, atât Comisia Electorală Centrală, cât și Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică au comentat subiectul dat. Acestea au menționat că STISC oferă „exclusiv” protecție tehnică SIAS „Alegeri”, însă operarea, integritatea, accesul și utilizarea rămân în continuare în gestionarea CEC. „În ceea e privește verificarea numărului de alegători care au votat, se respinge orice posibilitate de manipularea a datelor în sistem or, acestea pot fi verificate în baza proceselor-verbale întocmite de birourile electorale ale secțiilor de votare. În context, CEC denunță răspândirea de informații eronate și interpretări rău-intenționate referitoare la independența sa. CEC consideră că aceste informații false, propagate în spațiul public, reprezintă un atac deliberat la adresa democrației, având ca scop discreditarea instituției și obținerea de avantaje politice în perspectiva alegerilor parlamentare ce vor avea loc pe 28 septembrie”, a menționat Comisia Electorală Centrală.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: