Numirea guvernului și protestele
Deputații parlamentului au oferit vot de încredere noului guvern condus de premierul Dorin Recean. Ce-i drept, acest proces nu a fost unul simplu. Timp de trei ore și jumătate, deputații din partidul de guvernământ și cei din opoziție au adresat întrebări premierului, inclusiv despre trecutul politic al acestuia și despre programul noului cabinet de miniștri.
În această perioadă, lângă parlament s-a desfășurat un protest organizat de Blocul Socialiștilor și Comuniștilor și „Mișcarea pentru popor”, iar în parlament, Marina Tauber i-a transmis lui Recean un teanc de chitanțe și i-a cerut „să plătească facturile cetățenilor”, subliniind faptul că, după aceasta, opoziția se va gândi dacă va vota pentru guvernul pe care-l va conduce.
Detalii despre cum a avut loc aprobarea noului cabinet de miniștri – citiți în reportajul NM.
Până la urmă, pentru numirea cabinetului de miniștri condus de Recean au votat 62 de deputați din partidul de guvernământ PAS. După aceasta, noul guvern a depus jurământul. În timpul inaugurării noului guvern, președintele Maia Sandu a declarat:
„Proiectul nostru de dezvoltare este aderarea la Uniunea Europeană. Doar așa ne putem păstra și consolida democrația, putem să accelerăm creșterea economică și să ridicăm nivelul de trai al oamenilor. Schimbările pe care trebuie să le facem pentru a îndeplini condițiile Uniunii Europene nu sunt doar cerințe ale procesului de aderare, ele sunt premisa bunei funcționări a statului”.
Ambasadorul SUA și cel al UE au comentat deja schimbarea guvernului, iar experții solicitați de NM au evaluat componența și posibilitățile noului cabinet de miniștri, menționând că „oamenii vor aștepta o minune” în primul rând de la noul minister al energeticii.
Fugarul Cavcaliuc îi „promite” lui Spânu un dosar penal
Între timp, Gheorghe Cavcaliuc, liderul Partidului Acasă Construim Europa (PACE), care trăiește în Londra și este anunțat în căutare, a declarat că a fost deschis un dosar penal împotriva lui Andrei Spânu, secretarul general al administrației prezidențiale, și că după numirea noului guvern, acesta „va ajunge la închisoare”.
Însă procuratura a respins aceste informații, dar a confirmat că ancheta ce vizează achiziția de gaze naturale continuă. Amintim că în toamna anului 2021, Andrei Spânu, fiind în funcția de vicepremier și ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, a semnat un document prin care acordul cu „Gazprom” a fost prelungit pe o perioadă de cinci ani.
Rămășițe de rachetă și închiderea spațiului aerian al Moldovei
Rămășițe de rachetă au fost depistate – pentru a patra oară – pe teritoriul Moldovei. De data aceasta, în apropiere de punctul de trecere al frontierei Larga.
Odată cu aceasta, s-a anunțat că spațiul aerian al Moldovei va fi închis parțialîn perioada Summit-ului Comunității Politice Europene, care va avea loc la Chișinău, la 1 iunie. O decizie în acest sens s-a luat pentru a asigura securitatea aeronautică – la eveniment vor veni 47 de șefi de state și prim-miniștri, precum și șefi ai instituțiilor europene.
Pe scurt, despre ceea ce va fi astăzi, 17 februarie:
La ora 13:00, va avea loc prima ședință a guvernului condus de Dorin Recean.
În biroul Misiunii OSCE din regiunea transnistreană va avea loc prima întrevedere din acest an a reprezentanților politici de la Chișinău și Tiraspol. Se va discuta inclusiv despre modificările referitoare la separatism, introduse recent în Codul penal al Moldovei.