NM Espresso: despre votul prin corespondență, toaletele publice din Chișinău și „șosetele multicolore” din Parlament
Full Article 3 minutes read

NM Espresso: despre votul prin corespondență, toaletele publice din Chișinău și „șosetele multicolore” din Parlament

Votul prin corespondență

Parlamentul, cu voturile a 55 de deputați din PAS, a adoptat în primă lectură un proiect de lege privind organizarea unui proiect-pilot care presupune exprimarea votului prin corespondență pentru cetățenii moldoveni stabiliți în SUA și Canada. Opoziţia s-a exprimat ferm împotriva proiectului, astfel că votarea în prima lectură a avut loc pe fundalul unui protest. Astăzi vor continua consultările publice cu privire la proiectul nominalizat.

Banii

Banca Naţională a Moldovei a redus rata de bază cu jumătate de punct procentual, de la 4,25% la 3,75%. Instituția a remarcat că astfel se va produce și reducerea dobânzilor la credite și depozite. Ratele la depozitele overnight și la împrumuturile overnight au scăzut la 1,75% și, respectiv, 3,75%.

Citiți mai multe despre ce este rata de bază și de ce este importantă pentru economie în material de Nicolai Paholnițchi.

Flashmob în Parlament

Mai mulți parlamentari PAS s-au alăturat flashmob-ului ”Lots of Socks” în sprijinul persoanelor cu sindromul Down. Deputații au venit la muncă purtând șosete de diferite culori. Ideea flashmob-ului: „Toți suntem diferiți, dar suntem egali”, a scris deputatul Mariana Lucrețeanu pe una dintre rețelele de socializare.

 

Cadre noi

Prin decizia Parlamentului, noul președinte al Curții de Conturi va fi doctorul în economie, Tatiana Șevciuc, iar noul membru al Comisiei Electorale Centrale va fi Rita Lefter-Simașco, care în prezent deține funcția de șef al cabinetului fracţiunii parlamentare PAS.

 

Moldova și România

Președintele României, Klaus Iohannis, a spus că, după Ucraina, Moldova rămâne „țara cea mai afectată de agresiunea rusă. Dintre vecinii noștri, Moldova are cele mai multe probleme.” Uniunea Europeană trebuie să sprijine Moldova, deoarece „securitatea Moldovei va asigura securitatea Europei”, a spus Iohannis.

Popșoi și NATO

Între timp, ministrul de externe Mihai Popșoi s-a întâlnit la Bruxelles cu adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană. Ei au discutat despre cooperare, consolidarea capacităților de apărare ale Republicii Moldova și combaterea noilor amenințări de securitate.

 

PAS și Primăria

Consilierii municipali din partea Partidului Acțiune și Solidaritate au declarat că primăria a achiziţionat 10 toalete publice la preţ exagerat. Conform estimărilor PAS, o toaletă a costat bugetul orașului 30 mii euro, în timp ce valoarea sa de piață este de 20 mii euro.

Între timp, reprezentanții partidului MAN, condus de primarul Ion Ceban, s-au adresat la Curtea Constituțională din cauza reformei sistemului de asistență socială, Restart. Potrivit MAN, acest proiect „încalcă principiul egalității și nediscriminării”, precum și „prevederile Convenției Europene pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități”.

 

Mass media

Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a suspendat temporar activitatea Media Content Distribution, care deține canalul Canal 5 TV și postul de radio Maestro FM, din cauza „suspiciunilor că beneficiarii finali ai companiei sunt implicați în activități care afectează securitatea statului”.

 

Digitalizarea

Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, a declarat că Moldova a început testarea aplicației mobile EVO, care va conține toate documentele cetățenilor în format electronic. Doar un grup restrâns de persoane va putea încerca prima versiune. Toți cei care doresc să utilizeze aplicația nominalizată, pot completa o cerere pe site-ul evo.gov.md.

Ce ne așteaptă astăzi?

La ora 08:30 va avea loc deschiderea oficială a maratonului RUBICON 2024;

La ora 10:00, Cristina Gherasimov va susține o conferință de presă;

La ora 17:00 va începe Olimpiada republicană la biologie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: