Popșoi, interesat ca NATO să ajute Moldova în sectorul de securitate și apărare. Discuție la Bruxelles cu Geoană
Full Article 3 minutes read

Popșoi, interesat ca NATO să ajute Moldova în sectorul de securitate și apărare. Discuție la Bruxelles cu Geoană

Vicepremierul Mihai Popșoi, ministru al Afacerilor Externe, a avut o întrevedere la Bruxelles cu secretatul general adjunct al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) Mircea Geoană. În timpul discuțiilor, oficialul moldovean s-a arătat interesat pentru expertiza și asistența organizației în modernizarea sectorului de securitate și apărare a Republicii Moldova. Potrivit lui Popșoi, Geoană a reconfirmat angajamentul Alianței pentru parteneriatul cu Republica Moldova, respectându-se statutul de neutralitate al ţării.

În timpul vizitei de lucru la Bruxelles, Mihai Popșoi a avut o întrevedere la Cartierul General al NATO cu Mircea Geoană.

„În cadrul întâlnirii oficialii au discutat despre implementarea obiectivelor Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului Republica Moldova-NATO, consolidarea capacităților de apărare a Republicii Moldova și cooperarea în combaterea noilor amenințări la adresa securității țării noastre”, au precizat reprezentanții Ministerului de Externe de la Chișinău.

Popșoi, potrivit sursei, a reiterat interesul pentru expertiza și asistența organizației pentru modernizarea sectorului de securitate și apărare a Republicii Moldova.

„În pofida tuturor provocărilor, vom continua drumul nostru de avansare pe calea aderării la UE și fortificarea cooperării cu NATO. Am vorbit și despre ultimele evoluţii care vizează securitatea regională și riscurile generate de războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei. Republica Moldova va continua să sprijine Ucraina în aceste momente complicate”, a menționat Popșoi.

Potrivit vicepremierului moldovean, Geoană „a reconfirmat angajamentul Alianței pentru parteneriatul cu Republica Moldova, respectându-se suveranitatea, integritatea teritorială și statutul de neutralitate al ţării”, totodată „a reiterat suportul pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”.

Popșoi, interesat ca NATO să ajute Moldova în sectorul de securitate și apărare. Discuție la Bruxelles cu Geoană

mfa.gov.md

În perioada 19-22 martie, Mihai Popșoi întreprinde două vizite de lucru, una la Bruxelles și cealaltă la Budapesta. La Bruxelles, Popșoi a avut mai multe întrevederi cu oficiali europeni printre care Josep Borell – Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă și de Securitate, dar și Olivér Várhelyi – comisarul european pentru vecinătate și extindere. Tot la Bruxelles, oficialul moldovean a avut întrevederi Siegfried Mureșan – copreședinte al Comisiei parlamentare de asociere UE-Moldova, dar și cu Dacian Cioloș – europarlamentar.

***

Relațiile cu NATO au fost stabilite în 1992, când Moldova a aderat la Consiliul de Cooperare Nord-Atlantic. Acest forum de dialog a fost succedat în 1997 de Consiliul de Parteneriat Euro-Atlantic, care reunește toate țările Aliate și partenere din zona euro-atlantică. La 16 martie 1994, Republica Moldova a devenit a doua fostă republică sovietică, după Ucraina, care a aderat la programul NATO „Parteneriat pentru Pace”.

Pe 16 martie 2024, cu ocazia aniversării a 30 de ani de la semnarea de către Moldova a documentului-cadru al Programului NATO „Parteneriatul pentru Pace”, Geoană a declarat că NATO respectă pe deplin neutralitatea constituțională a Republicii Moldova, dar asta nu împiedică dezvoltarea parteneriatului dintre Alianță și Republica Moldova. Potrivit lui Geoană, în următorii ani parteneriatul dintre NATO și Republica Moldova va fi „și mai profund, și mai autentic”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: