știri.md

NM Espresso: «Echipa lui Putin» nu a avut acces în Parlament, procurorii demisionează, dansatorii Joc cer întâlnire cu ministrul

Cetățenie

Parlamentul, la inițiativa PAS, a adoptat un proiect de lege, care prevede reguli mai stricte privind obținerea cetățeniei țării. Autorii proiectului spun că războiul agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei a provocat creșterea numărului de străini care doresc să obțină cetățenia moldovenească. Peste 70% din numărul total de solicitanți sunt cetățeni ai Rusiei, aproximativ 20% sunt cetățeni ai Ucrainei. Există, de asemenea, numeroase încercări de a obține în mod fraudulos cetățenia.

Dragalin și corupția

Astăzi, Procuratura nu are informații despre corupția de la nivel înalt. Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat asta în cadrul unui program televizat. Totodată, ea a dat asigurări că dacă va primi informații despre un ministru care cere mită, ea va dispune imediat declanșarea unei anchete. Întrebată de ce Procuratura nu investighează achizițiile de petrol și gaze, Dragalin a răspuns că instituția pe care o conduce investighează foarte multe, dar nu spune publicului despre toate, «pentru a nu dăuna anchetei».

Procurorii și vetting-ul

Procuratura Anticorupție (PA) și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că 10 procurori și-au depus demisia după inițierea evaluării externe a procurorilor (Vetting). Procurorii rămași nu pot face față volumului mare de dosare pe rol. Această situație, a menționat PA, creează «un risc major pentru activitatea instituției, deoarece afectează în mod direct capacitatea de a analiza cazurile de corupție de nivel înalt».

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, comentând această situație, a remarcat că «nu este nimic în neregulă cu vetting-ul» și abia după rezultatele acestuia procurorii vor putea primi salarii majorate și condiții de muncă îmbunătățite.

PAS și mass-media

Grosu a negat și informațiile apărute online precum că ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, ar fi cumpărat postul Jurnal TV. Potrivit lui Grosu, «PAS nu a avut, nu are și nu va avea nici televiziune, nici radio», întrucât «fiecare trebuie să se ocupe de treaba lui: politicienii cu politica, jurnaliștii cu jurnalismul». Grosu a mai numit Telegram-ul «o emblemă a minciunii», deoarece, în opinia sa, pe această rețea de socializare sunt răspândite multe falsuri.

PAS şi opoziţia

Deputații din blocul politic Victoria, cărora li s-a interzis temporar să participe la ședințele Parlamentului, au încercat să pătrundă vineri în sala de ședințe. Gardienii nu i-au lăsat să intre.

Deputatul PAS Radu Marian i-a numit «echipa lui Putin», menționând că «acesta este rezultatul amenințărilor pe care le-au făcut în mod repetat în ședințe plenare».

Vizite

Săptămâna viitoare în Moldova va începe cu vizita președintelui italian, Sergio Mattarrella. Cu această ocazie, la Palatul Republicii va avea loc un concert dedicat operei lui Giacomo Puccini. Vor fi prezenți președinții Moldovei și Italiei.

Zbor neliniștit

Un avion FlyOne care zbura de la Erevan la Chișinău a aterizat neprogramat la București din cauza unei alerte cu bombă. Autoritățile moldovenești au declarat că nu au autorizat zborul deoarece compania nu a notificat modificarea orarului. Marina Tauber, deputat pe listele partidului desființat «Șor», a declarat că participanții la congresul blocului politic «Victoria» care a avut loc la Moscova se întorceau la Chișinău cu această cursă.

Ulterior, compania a comunicat că avionul se va întoarce la Erevan: «Conform procedurii, avionul se întoarce la Erevan. Acest zbor nu a primit permisiunea de a intra în spațiul aerian al Republicii Moldova. A fost un zbor charter, circumstanțele se vor analiza.»

Scandal în JOC

Directorul ansamblului de dansuri populare Joc, Aliona Strâmbeanu, a fost suspendată din funcție, după ce mai mulți dansatori au dansat la Moscova alături de oligarhul fugar Ilan Șor și de bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul. Ansamblul nu este de acord cu demiterea directorului și a cerut o întâlnire cu ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Falsuri

Un alt fals despre Moldova: site-urile de filme piratate răspândesc informații precum că în școlile din Moldova, în viitorul an școlar, vor fi introduse «lecții de incluziune», la care elevii vor învăța că «toți facem parte din familia europeană», unde fiecare persoană «merită dragoste și respect, indiferent de orientarea sexuală». Guvernul a negat acest lucru, menționând că autoritățile «distribuie informații doar pe platforme oficiale».

Europa și miturile

Între timp, NM a pregătit un ghid despre partidele politice din Uniunea Europeană. Există o părere că toți locuitorii UE sunt de orientare liberală, luptă împotriva bisericii și se gândesc la cum să distrugă rapid «familia tradițională». Chiar așa?

Spyware

Iar în țările europene, a pornit un nou val de infectare a smartphone-urilor cu programul spion Pegasus, care poate pătrunde nevăzut pe smartphone și poate transfera date către utilizatori externi. Citiți mai multe în materialele partenerilor noștri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Ex-șefa Procuraturii Anticorupție va contesta în instanță decizia privind picarea Vettingului? Răspunsul lui Dragalin

Ex-șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, a declarat că a aflat despre faptul că a picat evaluarea Vetting săptămâna trecută, când a revenit în Republica Moldova din SUA, și se afla în vizită la foștii colegi de muncă. Aceasta a spus că intenționează să conteste decizia dacă va fi însoțită de interdicția de a deține funcții publice temporar, așa cum prevede legea în cazul persoanelor care nu promovează evaluarea externă. Precizările au fost făcute în cadrul unui interviu pentru emisiunea „Gonța Media” de pe YouTube, care a fost publicat pe 16 iunie.

Momentul când am aflat a fost un pic ironic. Am ajuns joi seara (din SUA – n. r.) și vineri am trecut pe la Procuratura Anticorupție să-mi văd foștii colegi. Eram acolo, mergeam din birou în birou, vorbeam cu procurorii și acolo am aflat că n-am trecut Vetting-ul. Cineva a văzut pe Telegram știrea, de fapt, eu după am deschis email-ul și am văzut raportul de la Comisie”, a declarat Veronica Dragalin.

Totodată, aceasta a menționat că se aștepta că urma să primească informații despre procedura sa de evaluare de la Comisia Vetting.

Pentru că săptămâna trecută am primit o comunicare cam stranie, din punctul meu de vedere, de la secretariatul Comisiei, care m-a informat că unul din membrii Comisiei, din completul meu, a declarat conflict de interes față de mine și că altul tot a declarat conflict de interes. Și deci s-a înlocuit un membru din completul meu pentru evaluare. Mi s-a părut foarte straniu pentru că, în primul rând, eu mi-am dat demisia cu aproape patru luni în urmă, dacă nu greșesc, în februarie. Trebuia automat… Nu știu dacă dura foarte mult să scrie cineva acel raport. Și tot așteptam, așteptam și n-am primit nimic de la Comisie. Și uite că săptămâna trecută mă informează că totuși s-a schimbat o persoană. (…) Am cerut să-mi explice cam din ce motiv are dl. Lebedinschi un conflict de interes cu mine acum, nu un an în urmă când a fost pornită această procedură și el era parte din completul meu. Am primit un răspuns de la Comisie că subiecții evaluării nu au dreptul la fel de informație.

Deci, eu idee nu am ce potențial conflict ar putea exista față de mine pentru membrul Comisiei care a fost înlocuit. Eu cred că se ridică așa o bănuială că poate acest membru nu era înlocuit să semneze un raport care arată cum arată acum. Poate asta a fost cauza, pentru că altă explicație obiectivă nu am primit”, a adăugat ea.

Ex-șefa PA a mai spus că presupune că momentul în care a venit raportul Comsiei Vetting privind nepromovarea evaluării ar avea legătură și cu interviu pe care l-a acordat pentru „Gonța Media”. „Poate cineva se aștepta că eu voi anunța că lansez o campanie politică sau altceva. Nu cred că aceste lucruri au fost coincidențe până la urmă”, a menționat aceasta.

Veronica Dragalin, care a picat Vetting-ul fiindcă a demisionat în timp ce procedura de evaluare se afla în curs de desfășurare, a precizat că, dacă în urma acestei decizii, vor fi aplicate interdicții în privința sa, se va adresa în instanță. Menționăm că, potrivit legislației, persoanele nu pot deține funcții publice pentru o perioadă de la 5 la 7 ani.

Dacă vor fi i se vor impune interdicții în privința mea, drepturile mele de a avea o funcție publică în Moldova, nu neapărat de a candidata, dar orice altă funcție de demnitate publică, cumva eu n-aș putea să am 5-7 ani înainte… Mie nu mi se pare asta constituțional. Am de gând să contest asta în instanța de judecată”, a declarat ea.

Amintim că Comisia Vetting a început evaluarea externă Veronicăi Dragalin pe 24 mai 2024. Pe 12 iunie, Comisia Vetting a adoptat raportul prin care se constată că aceasta nu a promovat evaluarea pe motiv că a demisionat în timpul procedurii. Documentul urmează a fi examinat de Consiliul Superior al Procurorilor.

Potrivit legii, depunerea cererii de demisie după expirarea termenului de 20 zile de la notificarea privind inițierea evaluării, indiferent de motivul invocat, se echivalează cu nepromovarea evaluării.

Veronica Dragalin și-a depus cererea de demisie pe 19 februarie 2025, iar mandatul i-a încetat pe 4 martie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: