NM Espresso: în cine are încredere populația Moldovei, de ce s-a deschis un nou dosar pe numele familiei lui Dodon și ce a reușit țara noastră pe calea integrării în UE 
Full Article 5 minutes read

NM Espresso: în cine are încredere populația Moldovei, de ce s-a deschis un nou dosar pe numele familiei lui Dodon și ce a reușit țara noastră pe calea integrării în UE 

În cine are încredere populația Moldovei 

Președintele asociației WatchDog a prezentat ieri rezultatele unui sondaj de opinie realizat de compania CBS-Research. Sondajul a fost efectuat la telefon, în perioada 17-26 ianuarie, cu participarea a 1001 respondenți.

Scurt pe doi: problemele care îi îngrijorează cel mai mult pe locuitorii Moldovei sunt aceleași – insuficiența de bani, războiul din regiune și viitorul copiilor. Nici structura parlamentului nu s-ar modifica dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri. Conform sondajului, în parlament ar accede, ca și până acum, trei partide (blocuri): PAS, PCRM-PSRM și „Șor” (despre aceasta, probabil, ar trebui să i se amintească opoziției care insistă asupra alegerilor anticipate încă din vara anului trecut).

Partidul actualului primar al municipiului Chișinău (MAN), cunoscut încă de prea puțini oameni, nu ar depăși pragul electoral, ceea ce nu s-ar putea spune despre Ceban. Ratingul edilului continuă să crească, acesta fiind lider printre politicienii din Moldova conform rezultatelor unui sondaj închis (când respondentului i se comunică numele politicianului, iar acesta răspunde, cât de multă încredere are sau nu are în politician). Astfel, la capitolul nivelul de încredere, Ceban a depășit-o pe Sandu și pe „profesorul” său Dodon. Dar situația se schimbă atunci când respondenților li se cere să spună numele unui politician: aproape o jumătate susține că nu are încredere în nimeni și aproape fiecare al patrulea – în actualul președinte Sandu.

Ce mai este curios? Cetățenii au fost întrebați și despre liderii mondiali în care au încredere. Rezultatele sunt ambigue. Președintele Rusiei Putin și președintele României Iohannis se bucură de cea mai mare încredere. Opiniile s-au împărțit proporțional și despre cine este vinovat de războiul din Ucraina: fiecare al patulea respondent consideră că Putin personal și aproape fiecare al cincilea – că SUA.

În același timp, fiecare al patrulea o consideră pe șefa statului Sandu vinovată de prețurile mari la gazele naturale (probabil, dintre cei care au încredere absolută în liderul rus).

Se pare că orice ar fi, rezultatele sondajului reflectă foarte bine tendințele din societate, ale celor care locuiesc alături de noi și ale celor cu care, de exemplu, mergeți chiar acum în același troleibuz.

 


 

Moldova – UE 

Reuniunea Ucraina – UE a avut loc ieri la Kiev. În cadrul evenimentului, liderii UE au discutat și despre realizările Kievului pe calea integrării, și „noua formulă” a păcii, și pachetul de asistență – pentru Ucraina și de sancțiuni – pentru Rusia.

Iar Comisia Europeană a prezentat partea a doua a raportului  care analizează nivelul de pregătire a Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană. Pe scurt: mai avem de lucru. Și doar în trei din 32 de domenii am atins un nivel moderat de pregătire (știință și cercetări, relații internaționale / politică externă, securitate și apărare).

Eurodeputatul român Siegfried Mureșan a reamintit, într-un discurs susținut în Parlamentul European, despre Moldova: „Trebuie să urmăm principiul că tot ceea ce facem pentru Ucraina, trebuie să facem și pentru Moldova”, a declarat acesta de la tribuna Parlamentului European.

 


 

Ce se întâmplă, totuși, cu apa în Chișinău? 

Săptămâna trecută, mai mult ca niciodată, locuitorii din Chișinău au fost aproape de riscul deconectării apei, însă „Premier Energy” a reluat furnizarea energiei electrice până la… 7 februarie. Despre aceasta au reamintit reprezentanții companiei, făcând referire la asigurările primarului de Chișinău Ceban care, potrivit celor de la „Premier Energy”, a promis „că va găsi o soluție eficientă pentru stingerea datoriei”. De fapt, noi toți am reușit să ne convingem, pe parcursul ultimelor săptămâni, cât de eficient „au căutat-o” autoritățile capitalei.

ANRE a demarat un control inopinat al activității „Apă-Canal Chișinău”. Scopul verificării: „pentru a elucida aspectele privind calitatea și continuitatea funcționării serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare în municipiul Chișinău”. Cu alte cuvinte, ANRE a decis să clarifice, cum s-a întâmplat că a fost deconectată apa pentru consumatorii de la Botanica. De notat că „Premier Energy” susținea că a sistat furnizarea energiei electrice doar în blocul administrativ.

Apropo, fără a mai aștepta raportul Agenției despre rezultatele verificărilor, deputatul PAS Radu Marian a declarat deja despre suspiciunea că „deconectarea temporară a apei în unele sectoare ale Chișinăului a fost intenționată”.

 


 

Pe scurt, despre alte știri 

–       În Moldova a fost creată „Mișcarea Pentru Popor”, care va începe să colecteze semnături pentru compensarea completă a facturilor pentru resursele energetice. Acum, vor lucra în aceeași echipă Maia Laguta și Marina Tauber, dar și alți politicieni și activiști.

–       Ex-președintele Moldovei Dodon și soția acestuia s-au ales cu un nou dosar penal în care figurează și soția unui consilier municipal din PSRM. Potrivit datelor procuraturii, aceasta a falsificat un document medical.

–       Primarul de Bălți va participa la alegerile locale din partea Partidului Schimbării, condus de Ștefan Gligor. Și echipa primarului din consiliul municipal a creat fracțiunea Partidului Schimbării.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: