NM Espresso: Un comisar european a vizitat Găgăuzia, deputați ai parlamentului britanic au sosit în Moldova, iar în Belgia moldovenii nu sunt așteptați

Moldova și UE

Moldova, într-un an decisiv pentru alegeri, se confruntă cu dezinformare, amestec din afară și corupție, a declarat Igor Grosu, vorbind la conferința președinților parlamentelor din UE și din țările candidate, organizată la Budapesta. Grosu s-a plâns că Rusia și oligarhii locali încearcă să abată Moldova de pe calea europeană, folosind țara drept instrument de presiune asupra Ucrainei. Totodată, el a subliniat că UE joacă un rol-cheie în dezvoltarea Moldovei și a promis că țara «va pune umărul la construirea unei Europe puternice și unite».

Între timp, o delegație a Parlamentului Marii Britanii a sosit în vizită în Moldova. În programul vizitei sunt prevăzute întâlniri cu președinta Maia Sandu, reprezentanți ai MAE, MAI și Ministerului Apărării, precum și cu deputați ai partidului de guvernământ și ai opoziției. Se vor discuta pregătirile pentru alegerile parlamentare și cooperarea în combaterea amestecului rusesc.

Comisar european în Găgăuzia

Comisara europeană pentru extindere, Marta Kos, aflată într-o vizită de patru zile în Moldova, a vizitat Găgăuzia. La Comrat, ea s-a întâlnit cu primarii orașelor și satelor din autonomie, iar la Congaz a vizitat un complex etnoturistic. Primarii i-au mulțumit lui Kos pentru vizită. Însă în orașe, oamenii par să nu fi auzit nici de vizită, nici de funcționara europeană. Despre ce probleme au vorbit primarii, cum se poate transforma un sat găgăuz într-o oază și la ce «uniune» visează locuitorii autonomiei, urmăriți în reportajul scris «Întreaga Uniune Europeană a rămas la Chișinău» și în reportajul video «Cum s-a trăit în Uniune, așa să fie și mai departe».

Migrația în Belgia: interviu NM

Ministra belgiană pentru azil și migrație, Annelien Van Bossuyt, a venit la Chișinău cu un mesaj clar: cetățenii Moldovei nu vor primi nici ajutoare, nici statut de protecție. De ce este tratată problema atât de strict, cum vede Belgia politica UE privind migrația în ansamblu și dacă Moldova riscă să devină ea însăși un refugiu regional pentru migranții «indezirabili» în Europa — despre acestea și altele, Annelien Van Bossuyt a vorbit într-un interviu pentru NM
.

PSRM și Rusia

Deputații socialiști au plecat într-o vizită la Moscova. Acolo vor participa la evenimentele dedicate aniversării a 80 de ani de la Victorie și se vor întâlni cu membri ai Consiliului Federației și ai Dumei de Stat. Scopul vizitei, potrivit PSRM, este «consolidarea legăturilor interparlamentare și promovarea comună a memoriei luptei împotriva fascismului».

Securitatea cibernetică

Guvernul Japonieiva aloca 600 000 de dolari pentru consolidarea securității cibernetice în sistemul de justiție din Moldova. Proiectul prevede actualizarea echipamentelor IT și instruirea angajaților Ministerului Justiției și ai instituțiilor subordonate. Potrivit ministerului, consolidarea protecției împotriva amenințărilor cibernetice este necesară în procesul integrării europene a Moldovei.

Datoria Transnistriei

În 2024, Transnistria a acumulat o datorie de 715 milioane de dolari față de Moldovagaz pentru gazul livrat de Gazprom. Anul trecut, Gazprom a furnizat, prin Moldovagaz, 1,93 miliarde de metri cubi de gaz pe malul stâng al Nistrului, în valoare de aproape 714,94 milioane de dolari. Această datorie este indicată în raport ca «obligație condiționată» față de Gazprom (obligații condiționate sunt plăți care depind de anumite evenimente viitoare).

Ceban vs Ministerul Sănătății

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a cerut Ministerului Sănătății «să-și ia labele și limbile de pe lucrătorii medicali din Moldova și Chișinău». Ceban a declarat acest lucru ca răspuns la propunerea ministrei Ala Nemerenco de a transfera spitalele municipale sub controlul Ministerului Sănătății. Primarul a subliniat că această presiune asupra cadrelor medicale ar putea duce la plecarea medicilor peste hotare.

Cazul Guțul: continuare

Tribunalul a prelungit arestul la domiciliu al bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul, cu încă 30 de zile. Avocatul lui Guțul consideră această decizie ca fiind motivată politic și susține că arestul este folosit pentru a împiedica activitatea bașcanei și a pregăti demiterea sa.

Proiect de lege privind medicamentele

Activiști civici și ONG-uri au cerut deputaților să revizuiască proiectul de lege privind medicamentele, pentru a asigura accesibilitatea acestora fără monopoluri, prețuri ridicate și birocrație. În opinia lor, lista limitată a medicamentelor achiziționate nu este potrivită pentru toți pacienții.

Boala Lyme la Chișinău

La Chișinău au fost înregistrate trei cazuri de boala Lyme la copii, infectarea având loc în urma mușcăturilor de căpușe. Primăria a reamintit că tratamentele împotriva căpușelor se efectuează doar în parcurile și scuarurile amenajate, în timp ce oamenii se odihnesc adesea în locuri izolate, unde nu se face dezinsecție.

  • Agenda zilei, 13 mai:10:00 — Conferință de presă a președintei fracțiunii PAS în Consiliul municipal Chișinău, Zinaida Popa;
  • 15:00 — Ședința Comisiei Electorale Centrale.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: