Ambasada Italiei

Noi reguli pentru moldovenii care vor să meargă în Italia. Ce documente trebuie să prezinte?

Cetățenii Republicii Moldova au dreptul de a intra în Italia dacă au permis de ședere valabil în țara respectivă (Permesso di soggiorno), primit înainte de 9 iulie, anul curent. Dreptul de a intra în Italia îl au și rudele de gradul I ai cetățenilor menționați. Anunțul a fost făcut pe pagina web a companiei Air Moldova.

Compania mai informează pasagerii că, în baza deciziei autorităților italiene, cetățenii moldoveni, care merg cu scopul de a realiza un tratament sau de a studia pe teritoriul Italiei, vor fi și ei acceptați, în baza actelor confirmative.

Toți pasagerii care sosesc în Italia din Moldova vor trebui să prezinte un test negativ pentru COVID-19, efectuat cu cel puțin 72 de ore înainte de intrarea în Italia. De asemenea, aceștia sunt obligați să se plaseze în carantină pentru 14 zile.

Potrivit ambasadei Republicii Moldova în Italia, guvernul Italiei a adoptat un nou decret-lege, care va fi valabil pentru perioada 14 octombrie – 13 noiembrie curent.

https://www.facebook.com/MoldovainItaly/photos/a.244727535871789/1319659668378565/?type=3&theater

Printre alte măsuri restrictive prevăzute de noul decret adoptat de guvernul de la Roma în contextul luptei cu pandemia provocată de COVID 19 se regăsesc interzicerea petrecerilor private în interior sau în aer liber (excepție maxim de 30 de persoane pentru nunți și înmormântări), „recomandarea strictă” de a evita primirea în ospeție a mai mult de șase persoane pentru cine sau alte ocazii.

Restaurantele și barurile vor trebui să se închidă la ora 24.00, dar de la 21:00 va fi interzis consumul în picioare. Sunt interzise excursiile școlare și competițiile și activitățile legate de sporturile de contact de natură amatorială.

Purtarea măștilor este obligatorie oriunde s-ar afla persoanele, inclusiv în spații deschise, cu excepțiile prevăzute anterior (la domiciliu, în timpul practicării sportului, copii sub șase ani și bolnavii care suferă de maladii și la care purtarea măștilor le-ar putea agrava boala).

Sunt permise doar competițiile sportive individuale și de echipă recunoscute de Comitetul național olimpic italian și de federațiile de profil în conformitate cu protocoalele emise de acestea pentru prevenirea sau reducerea riscului de contagii în sectorul de referință.

Pentru competițiile sportive este permisă prezența publicului de maxim 15% din capacitatea stadionului și în toate cazurile nu mai mult de 1000 de spectatori în aer liber și 200 în interior. Distanța de un metru și măsurarea febrei la intrare trebuie garantate.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

În regiunea transnistreană vor fi majorate tarifele la serviciile comunale

Începând cu 1 ianuarie 2026, în regiunea transnistreană vor crește tarifele la gaz, electricitate, apă și încălzire. Despre aceasta a anunțat pe 28 iulie organul executiv local într-un comunicat de presă.

Astfel, tariful la gaz pentru consumatorii casnici va crește cu 3% — până la 1,75 ruble per metru cub. Electricitatea se va scumpi cu 5% și va costa 1,5 ruble per kWh. Apa va fi mai scumpă cu 8%, ajungând la 10,54 ruble per metru cub.

Tariful pentru încălzirea centralizată se va majora cu 5% — până la 769,83 ruble per gigacalorie. În schimb, încălzirea de la centralele autonome va fi puțin mai ieftină — până la 578,9 ruble (anul acesta fiind 586,21 ruble).

Amintim că, pe 18 iunie anul acesta, liderul de facto de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că regiunea transnistreană se confruntă cu riscul unui „colaps financiar și social”. Prăbușirea economică bruscă a provocat o criză energetică, cu care regiunea s-a confruntat la începutul anului 2025. Rusia a întrerupt livrările de gaz către stânga Nistrului. Din această cauză, localnicii de pe malul stâng al Nistrului au trăit mai bine de o lună fără gaz, căldură, apă caldă și cu pene de curent programate.

În februarie, Chișinăul și Tiraspolul au ajuns la un acord privind modul de livrare a gazului în regiunea transnistreană. Această schemă, potrivit autorităților de la Tiraspol, este finanțată printr-un credit din partea Rusiei. Gazul este livrat de compania maghiară MET prin intermediul Moldovagaz, iar plata este făcută de o companie din Dubai (numele ei nu este cunoscut). Atunci, Chișinăul a anunțat că vor fi livrate până la 3 milioane de metri cubi zilnic, pentru a fi acoperit strictul necesar al regiunii, dar nu și pentru a reporni producția industrială. Cu toate acestea, autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au decis să încheie mai devreme sezonul de încălzire, iar ulterior s-a aflat că marile întreprinderi industriale — care alimentează în mare parte bugetul regiunii — și-au reluat activitatea.

În iunie a apărut informația că regiunea se confruntă din nou cu probleme în ceea ce privește livrarea gazului. Volumul producției industriale a scăzut aproape la jumătate în această perioadă. Scăderea în sectorul energetic a constituit 51,5%, iar în metalurgia feroasă — 68%. Doar industria alimentară, care deservește piața internă a regiunii, a fost afectată într-o măsură mai mică. Exporturile regiunii transnistrene s-au redus cu 31,5%, iar asta fără a lua în calcul exportul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan către malul drept al Nistrului.

Criza, însă, nu s-a încheiat aici. La începutul lunii iunie, stațiile PECO au încetat să mai vândă gaz. De asemenea, organul executiv local a anunțat că salariile vor fi plătite în tranșe, dar nu mai rar de o dată pe lună. Totodată, legislativul nerecunoscut de la Tiraspol a decis redirecționarea încasărilor curente din bugetele locale către cel al regiunii.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: