Prim-ministrul român, Ludovic Orban, pledează pentru „o abordare strictă și condițională din partea Uniunii Europene” față de Republica Moldova. Declarațiile au fost făcute ieri, 7 ianuarie, în cadrul unei întâlniri cu Oliver Varhelyi, comisarul european pentru vecinătate și extindere, care a avut loc la Bruxelles, se arată într-un comunicat publicat de guvernul României.
Într-un comunicat de presă transmis de guvernul României, în cursul zilei de 7 ianuarie, se precizează că premierul Orban s-a întâlnit cu Oliver Varhelyi, comisarul european pentru vecinătate și extindere. În context, șeful executivului de la București și-a exprimat susținerea pentru „o abordare strictă și condițională din partea Uniunii Europene, care să permită continuarea reformelor interne, în special cele din domeniul justiției, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova”.
Totodată, premierul României a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, la Bruxelles, că actualul executiv de la Chișinău nu poate fi considerat un „partener serios”.
„Tot ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova reprezintă o involuție, care ne creează îngrijorare, şi, din punctul nostru de vedere, nu putem să considerăm un partener serios actualul guvern”, a spus Orban, răspunzând întrebărilor unor jurnaliști.
Premierul Orban a explicat că, după moțiunea de cenzură depusă împotriva Maiei Sandu, a fost format un guvern al socialiștilor – PSRM – fără „singura forță politică clar pro-europeană și care avea girul nostru”.
„Dacă nu se respectă angajamentele care au fost luate în ceea ce privește parcursul european, Uniunea Europeană, Comisia Europeană să reacționeze în consecință”, a mai spus Orban.
Precizăm că, în data de 11 aprilie 2018, pe când Ludovic Orban era președintele Partidului Național Liberal din România, biroul executiv al formațiunii a ratificat acordul de colaborare cu Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi Platforma Demnitate şi Adevăr (PDA).
Amintim că guvernul condus de Maia Sandu a fost demis pe 12 noiembrie, în urma unei moțiuni de cenzură depusă de Partidul Socialiștilor și susținută și de deputații Partidului Democrat din Moldova.
Motivul pentru demiterea guvernului a fost proiectul legii asumat prin răspundere de către guvern, care i-ar fi permis primului ministru să facă preselecția candidaților pentru funcția de procuror general.
Ulterior, legislativul a acordat vot de încredere guvernului condus de premierul Ion Chicu. Noul cabinet de miniștri a depus jurământul în data de 14 noiembrie.