A revenit din SUA ca să fie alături de copii și familie, iar astăzi este fondator a 4 afaceri de succes. Damian Eugeniu, tânăr antreprenor din Sângerei, își numește afacerile cu mândrie „holding”, deoarece a investit timp și resurse pentru fiecare în parte și are planuri la fel de promițătoare ca să le dezvolte. La nord, familia Damian este cunoscută pentru decorurile sale formidabile la evenimente, cele mai frumoase și proaspete flori și bucate delicioase și diverse, gătite din produse sănătoase, cu dragoste și dibăcie. În pandemie, s-au confruntat direct cu provocările crizei economice, dar le-au făcut față, datorită planificării eficiente și investițiilor responsabile.
Damian Eugeniu este unul din cei 91 de clienți Microinvest, care au beneficiat de produsul financiar special, în parteneriat cu Fundația Soros Moldova – credit cu porțiune de grant. Scopul proiectului a fost susținerea afacerilor afectate de pandemie, prin subvenționarea dobânzii pentru primele 6 luni ale creditului, din sursele Fundației Soros Moldova și oferirea vacanței de plată pentru corpul creditului, din partea companiei Microinvest. Suportul financiar obținut a fost investit în procurarea unei mașini și a unui calculator, pentru gestionarea mai eficientă a afacerilor.
– Domnul Eugeniu, cum e să fii antreprenor în Moldova și cum a început totul?
– Eu am crescut ca antreprenor încă din copilărie. Părinții de mici ne-au învățat să ne descurcăm singuri. Să facem ceva al nostru și să-i ajutăm și pe alții. O perioadă de timp am lucrat în America, ca angajat. Acolo poți să faci bani, salariile sunt foarte bune. Totuși, eram foarte legat de Moldova, de familie și de casă. Și am înțeles că pentru a face bani mulți, trebuie să-ți deschizi ceva al tău. Prima mea afacere am fondat-o în SUA, în domeniul construcțiilor. De acolo am prins gustul antreprenoriatului. În Moldova, am început cu afacerea cu decor, după care magazinul de flori, apoi cele două cafenele – „Apetisant”. Ne dezvoltăm cu pași mici, dar încrezători. Iar banii veniți din profitul companiei îi investim tot în dezvoltare.
– Povestiți-ne mai mult despre holdingul familiei Damian?
– Da, noi numim afacerile noastre „holding”, chiar dacă avem doar 10 angajați. Oamenii din echipa noastră se pricep la toate, pentru că fiecare afacere are perioade încărcate și mai puțin încărcate, în funcție de sezon. Martie este luna florilor. În această perioadă soția mea se dedică în totalitate magazinului, iar eu trebuie să reușesc să gestionez celelalte afaceri și paralel să am grijă de cei 6 copilași ai noștri, care deja se implică câte puțin și ei. Paralel, funcționează cafenele noastre, aici avem manageri de încredere, care au grijă de tot. Meniul și specificul l-am cizelat cu timpul, după preferințele clienților noștri. Predominant gătim lunch-uri – felul 1 și 2. De asemenea, împletim plăcintelele noastre tradiționale, după o rețetă autentică moldovenească. Avem chiar și meniuri venite de la gusturile clienților noștri fideli, cum este meniul lui Denis – pe care așa și l-am numit.
– Când și cum ați luat decizia de finanțare și pentru ce ați avut nevoie de credit?
– Ca pentru oricare afacere din Moldova, dar și din întreaga lume, pandemia a fost o perioadă foarte provocatoare și chiar dificilă pentru noi. Timp de 2 luni nu am lucrat practic deloc. Am încercat să ne reprofilăm și noi pe livrări și vânzări online, dar în regiuni aceste opțiuni sunt mai puțin eficiente. Necesitatea de finanțare a apărut când am început să avem dificultăți în furnizarea produselor pentru cafenele. Astfel, am decis că urgent avem nevoie de o mașină. De asemenea, aveam nevoie și de un calculator cu sistem performant de contabilitate, ca să gestionăm mai ușor toate cheltuielile și necesitățile holdingului. Până atunci, n-am avut niciodată credite și eram nedumeriți dacă merită să facem aceste investiții sau totuși să mai așteptăm.
– Cum ați aflat despre Microinvest și proiectul special în colaborare cu Fundația Soros Moldova – Credit cu porțiune de grant?
– Înainte de a apela la Microinvest știam doar că au oficiu în Bălți și că sunt o companie serioasă și mare. Peste ceva timp, Igor, expertul nostru în creditare ne-a găsit și a venit cu o ofertă personalizată pentru holdingul nostru. Eu nu am avut credite în altă parte, dar știam sigur că dacă și o să am nevoie de bani, vreau un credit scurt și la preț avantajos. Creditul cu porțiune de grant, în colaborare cu Fundația Soros Moldova este un ajutor real pentru afacerile care au avut de suferit din cauza pandemiei. Oferta este foarte bună. Timp de 6 luni nu am avut dobândă și plăți la credit, am primit banii rapid și la moment. Am făcut o investiție foarte importantă pentru afacerile noastre, care ne-a ajutat să ne dezvoltăm și să rămânem optimiști, chiar și în pandemie.
– Care este secretul succesului unei afaceri în regiune?
– Pentru ca afacerea ta să aibă succes, trebuie să fii la momentul potrivit, în locul potrivit și cu oamenii potriviți alături. Primul lucru important este că în regiuni, oamenii sunt foarte atenți nu doar la produsele și serviciile de care au nevoie, dar și la reputația și imaginea antreprenorului. De asemenea, o valoare mare o au recomandările directe, de la oamenii mulțumiți. În afacerile noastre, noi punem foarte mult accent pe calitate și obiectivitate. Suntem cinstiți cu fiecare client și vrem ca aceștia să fie mulțumiți nu doar când cumpără ceva, dar și după. Acum, în perioada scumpirilor și crizei, care ne-a afectat pe toți, atât pe antreprenori, cât și pe fiecare om în parte, noi încercăm din răsputeri să păstrăm prețurile și să nu dezamăgim oamenii. Cum spunea un antreprenor: „nu există regiuni rele, există afaceri rău gestionate”. Iar noi avem grijă ca totul să fie la nivel.
Microinvest este o organizație de creditare nebancară, cu capital străin, care își desfășoară activitatea în Republica Moldova, începând cu anul 2003. Potrivit Comisiei Naționale a Pieței Financiare, din rândul organizațiilor de creditare nebancară din țară, Microinvest este compania cu cel mai mare portofoliu de credite. Oferim finanțare flexibilă pentru persoanele fizice și micul business, în condiții avantajoase și la momentul oportun.
Fundaţia Soros Moldova este o organizaţie neguvernamentală, apolitică și nonprofit înfiinţată în 1992, de către filantropul George Soros. Scopul principal al organizației este promovarea valorilor societăţii deschise în Republica Moldova, prin elaborarea şi implementarea unui număr mare de proiecte în diverse domenii și derularea unor programe de granturi și proiecte operaționale.