Șor nu renunță la Primăria Bălți. Candidatul pe care îl susține la alegeri, după ce Tauber a primit interdicția de a candida: „Am crescut împreună”
Full Article 5 minutes read

Șor nu renunță la Primăria Bălți. Candidatul pe care îl susține la alegeri, după ce Tauber a primit interdicția de a candida: „Am crescut împreună”

Politicianul fugar, Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul denumit generic „Frauda bancară”, anunță că o va susține în scrutinul din 5 noiembrie pe candidata Partidului „Șansă”, Victoria Șapa, la funcția de primar de Bălți. Se întâmplă după ce Parlamentul a votat modificări la Codul electoral, astfel încât membri ai ex-Partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional, inclusiv Marina Tauber, să nu poată candida la alegeri în Moldova, în următorii cinci ani.  

Ilan Șor a venit cu un mesaj către locuitorii orașului Bălți, pe rețelele de socializare, prin care anunță că va ajunge să „dezvolte municipiul”, chiar dacă candidata pentru care și-a anunțat inițial susținerea, deputata Marina Tauber, a primit interdicția de a participa la scrutinele care vor fi organizate în Moldova în următorii cinci ani, inclusiv cel din 5 noiembrie, curent. „Voi realiza asta oricum”, a spus Șor.

Politicianul fugar, condamnat pentru escrocherie, a anunțat public în acest context că o va susține la alegerile din 5 noiembrie pe candidata Partidului „Șansă”, afiliat lui, la funcția de primar al municipiului Bălți. Este vorba de Victoria Șapa, despre care spune că atât el, cât și Tauber, o cunosc din copilărie.

„O știm de când eram copii, am crescut împreună. Este o persoană de încredere, sinceră și muncitoare. (…) Garantez că daca Victoria Șapa va câștiga, voi implementa toate proiectele promise în campaniile electorale anterioare din Bălți. Drumuri, spitale, curți, școli, grădinițe și multe altele. Vom transforma Bălți într-un oraș de vis”, a conchis Șor.

***

Precizăm că Republica Moldova va organiza alegeri locale generale pe 5 noiembrie 2023. În cadrul scrutinului vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali.

Partidul „Șansă”, afiliat lui Șor, a anunțat pe 9 octombrie că a nominalizat și a înaintat spre înregistrare 652 candidați la funcția de primari și peste 9000 de candidați la funcția de consilieri, „în ciuda presiunii” care ar veni „din partea autorităților”. „Împreună vom ajunge la victorie”, a declarat Alexei Lungu, liderul Partidului „Șansă”, în prezent primar interimat al orașului Orhei.

***

Cine este Victoria Șapa, candidata Partidului „Șansă”?

În mediul online nu sunt multe informații despre Victoria Șapa. În iunie anul trecut, Orhei TV a scris despre ea ca fiind moldoveanca din diaspora din Canada care va finanța concertul interpretului rus Morgenstern la Chișinău, scrie publicația esp.md. Apoi, bloggerul moldovean Andrei Bolocan, care locuiește și în Canada, a înregistrat un mesaj video către rapperul Morgenstern, în care își exprima suspiciunile cu privire la organizatorii evenimentului și faptul că concertul a fost legat de mitingurile organizate de Șor la acea vreme împotriva guvernării. Ca urmare, concertul nu a avut loc, iar Morgenstern însuși a refuzat să participe.

Averea declarată de Șapa, cu care Șor spune că a copilărit

Victoria Șapa a declarat un salariu de 25.841,99 dolari SUA, echivalentul a circa 470.300 lei, mai notează esp.md.

În 2021, candidata Partidului „Șansă” și-a procurat o casă de 300 de metri pătrați, care a costat, potrivit declarației de avere și interese, 890.000 de dolari canadieni. Șapa deține și un apartament de 110 metri pătrați, care a costat-o 374.603 de dolari canadieni, achiziționat în 2019.

Victoria Șapa conduce o mașină Mercedes clasa A din 2021, în valoare de circa 60 mii dolari canadieni, echivalentul a puțin peste 679 mii lei moldovenești.

Candidata Partidului „Șansă” are și un depozit bancar, la o bancă comercială canadiană, în valoare de 38.000 de dolari canadieni (506 mii de lei).

În același timp, candidata la alegeri pe care Șor anunță că o va susține declară trei credite bancare, în valoare de:  47.877 USD, accesat în 2022; 648.000 USD, accesat în 2021 și 280.952 USD, pe care l-a accesat în 2019. Potrivit esp.md, aplicarea pentru credite coincide cu achiziționarea casei, apartamentului și a mașinii.

În plus, Victoria Șapa deține o agenție imobiliară în Florida, SUA.

Cum a apărut Partidul „Șansă”

După declararea neconstituționalității Partidului Șor, în locul său a apărut o altă formațiune politică, cu același nume – Blocul Ș.O.R., format din două partide necunoscute până atunci: Partidul Moldovenesc „Ai Noștri” și Partidul Politic „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”. Anunțul despre crearea blocului a fost făcut de Ilan Șor, fostul lider al Partidului Șor.

Între timp, partidul „Ai noștri” a fost redenumit în Partidul Politic „ȘANSĂ”, iar în mai puțin de două săptămâni, la cârma partidului s-au succedat doi lideri. După câteva zile în care președintă a partidului a fost o oarecare Olga Ursatîi, noul președinte al partidului „ȘANSĂ” a devenit jurnalistul Alexei Lungu.

Recent, Partidul „Șansă” a anunțat că își unește oficial forțele cu echipa politicianului fugar Ilan Șor.

***

Reamintim că Ilan Șor a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, după ce Partidul Democrat a cedat guvernarea. Acesta s-ar afla în Israel, de unde a „orchestrat” mai multe proteste anti-guvernamentale plătite, la Chișinău. Șor a fost condamnat de Curtea de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare, în dosarul „Frauda bancară”. Autoritățile de la Chișinău au cerut extrădarea politicianului în Moldova – cerere la care Israelul nu a răspuns, deocamdată.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: