Oamenii se bat pentru metale. Cui îi este convenabilă vânzarea „Metalferos” și câți bani s-au furat de acolo
Full Article 11 minutes read

Oamenii se bat pentru metale. Cui îi este convenabilă vânzarea „Metalferos” și câți bani s-au furat de acolo

Autoritățile au anunțat despre privatizarea întreprinderii de stat „Metalferos”, care deține monopolul pe piața de colectare și comercializare a metalelor feroase și neferoase. În ultimii ani, „Metalferos” a fost în centrul mai multor scandaluri, iar procuratura investighează activitatea întreprinderii. Opoziția și majoritatea experților consideră însă că ideea privatizării este proastă. NM a analizat, la ce-i trebuie statului să vândă „Metalferos” și care ar putea fi consecințele.

Prim-ministrul Moldovei Ion Chicu a anunțat, la 27 ianuarie, despre privatizarea „Metalferos”. Chicu a scris despre aceasta pe Facebook la doar o oră după briefingul susținut de președintele Igor Dodon, în cadrul căruia acesta a spus că „i-a propus premierului să examineze o asemenea oportunitate”.

Cu ce se ocupă „Metalferos”

Întreprinderea de stat „Metalferos” a fost fondată în anul 1995, prin comasarea întreprinderilor sovietice „Vtorcermet” și „Vtorțvetmet”.

Compania colectează fier uzat, îl reciclează și îl vinde, inclusiv la export. Ea deține monopolul pe piața deșeurilor din metale feroase și neferoase din Moldova. Volumul exporturilor „Metalferos” este de 250 de mii de tone anual.

Statul deține 78,28% din acțiuni. Celelalte acțiuni aparțin unor persoane particulare: Ala Luca Volc – 5,13% și alte aproape 16,6% din acțiuni sunt în posesia a 329 de persoane fizice, fiecare dintre acestea având mai puțin de 1% din acțiuni.

Capitalul social al întreprinderii este de 3,6 milioane de lei. Valoarea activelor ajunge până la 400 de milioane de lei.

Conform raportului anual, în 2018, cifra de afaceri a companiei a constituit 1,45 miliarde de lei, fiind în creștere cu 157,2 milioane de lei comparativ cu anul 2017.

Și profitul „Metalferos” a fost în creștere, atingând cifra de 46,6 milioane de lei, ceea ce înseamnă cu 7,6% mai mult decât în anul 2017.

Compania motivează creșterea vânzărilor prin faptul că în anul 2018, activitatea Uzinei metalurgice din Râbnița a fost stabilă, iar prețurile pentru fierul uzat au fost mai mari decât anul precedent.

Deocamdată este greu de presupus, care va fi prețul de vânzare al „Metalferos”.

De ce compania are o reputație proastă

Piața deșeurilor din metale feroase și neferoase a fost monopolizată încă la începutul anilor 2000. În anul 2002, a apărut Regulamentul cu privire la licențierea acestei activități. Însă condițiile de obținere a licenței erau întocmite în așa fel încât inițial, în afară de „Metalferos”, aproape nimeni nu putea s-o obțină. Autoritățile au explicat atunci acest lucru prin faptul că trebuie să se facă ordine pe piața metalelor feroase și neferoase, care era în haos. Aceasta i-a permis companiei să se stabilească solid pe piață.

În anul 2010, s-au făcut încercări de a demonopoliza piața, inclusiv cu ajutorul unui proiect de lege care trebuia să schimbe condițiile de obținere a licenței. Însă proiectul așa și nu a fost aprobat.

În anul 2014, Valentin Eșanu, directorul companiei „Sofilarex”, care se ocupă de colectarea și comercializarea metalelor, a organizat proteste în fața parlamentului. El a declarat despre scheme ilegale de la „Metalferos”, din cauza cărora bugetul de stat pierdea anual sute de milioane de lei. Eșanu consideră că anume din această cauză, el a fost arestat în anul 2017, fiind învinuit de evaziune fiscală. Timp de doi ani, a stat în penitenciar, în arest preventiv.

„Sunt aproape 70 de companii licențiate care colectează metale și aproape 1000 neoficiale, care lucrează la negru și predau metalele unei firme afiliate „Metalferos”. Pentru fiecare tonă de metale achiziționate, „Metalferos” stabilește o cotă de 5% pentru deșeurile industriale, pentru care nu plătește. Iar Uzina metalurgică din Râbnița, unde sunt transportate metalele, percepe doar 1% pentru aceasta. Astfel, „Metalferos” fură 4% dintr-o tonă și le legalizează cu ajutorul unei firme fantomă”, susținea atunci Eșanu.

La fel, el mai declara că „întreprinderea „Metalferos” este administrată neoficial de deputatul Vladimir Andronache, o rudă a liderului de atunci al PDM Vladimir Plahotniuc”.

În luna iulie 2019, și fostul deputat Iurie Bolboceanu, condamnat la 14 ani pentru trădare de patrie și spionaj, a spus că Partidul Democrat obținea cele mai mari finanțări anume de la întreprinderea de stat „Metalferos”.

Iar în luna septembrie deja, în întreprindere s-au efectuat verificări, după care a fost deschis un dosar penal pentru „spălare de bani în proporții deosebit de mari” și „folosirea documentelor oficiale false”. Este vorba despre legalizarea metalelor feroase și neferoase de proveniență dubioasă și denaturarea în actele de contabilitate a valorii lor reale, din anul 2015 până în luna iulie 2019.

În același dosar, la „Metalferos” s-au făcut percheziții și în luna decembrie, în locuințele și automobilele conducătorilor întreprinderii, inclusiv ale fostului director general Alexei Țimbrovschi. Anchetatorii au depistat că în urma diferitelor escrocherii, „Metalferos” a prejudiciat statul cu peste 350 de milioane de lei.

Cum funcționează în prezent piața metalelor din Moldova

Potrivit afirmațiilor lui Valentin Eșanu, în prezent, piața încearcă să-și revină, iar monopolul „Metalferos” – să scadă. Acest lucru a fost favorizat de o hotărâre a guvernului Maiei Sandu din 12 noiembrie cu privire la anularea regulamentului din anul 2002, care prevede limitarea obținerii licenței pentru colectarea și exportul metalelor.

Eșanu a spus pentru NM că prețul unei tone de fier uzat a crescut de la 2000 de lei până la 3400 de lei: „Ținând cont de volumul vânzărilor, este vorba de un miliard de lei suplimentar, care a rămas în economie. Vă explic. De exemplu, o gospodărie agricolă a colectat câteva zeci de tone de fier uzat: tehnică și echipamente vechi și a obținut pentru aceasta cu 70% mai mult decât mai devreme. Acum, fermierii pot cumpăra un tractor modern, iar banii vor fi reinvestiți”.

Despre faptul că după demonopolizare, prețurile la fierul uzat colectat sunt în creștere, a scris pe pagina sa de Facebook, la 27 ianuarie, și Igor Munteanu, președintele Comisiei parlamentare de control al finanțelor publice.

„După demonopolizare, prețul de achiziție pentru companiile colectoare a crescut de la 175$/tonă la 190$/tonă, însă nu fiecare poate exporta. Accentul se mută de la companiile căpușă pe malul drept al Nistrului spre companiile căpușă pe malul stâng al Nistrului, urmărind să fie limitat accesul la combinatul Uzinei Metalurgice din Râbnița, competitorii neafiliați „sistemului” fiind discriminați prin preț și acces la piață”, a scris deputatul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”.

Și Eșanu susține că problemele exporturilor se mențin. Potrivit datelor lui Eșanu, „Metalferos” păstrează în depozite, în mod intenționat, zeci de tone de deșeuri de metale feroase, neîndeplinind comanda Uzinei Metalurgice din Râbnița și șantajând-o pentru a impune uzina să cumpere fier uzat doar de la „Metalferos”. Întreprinderii de stat nu-i place când uzina cumpără metale de la alți furnizori.

Eșanu a vorbit despre această problemă și la recenta întrevedere a premierului Chicu cu participanții la pieța de metale. Potrivit afirmațiilor businessmanului, autoritățile au reacționat cu răceală.

De ce statul a decis să vândă „Metalferos”

Prim-ministrul Ion Chicu dă asigurări că privatizarea „Metalferos” va permite eliminarea monopolului de pe piață și a „durerii de cap” provocate de aceasta.

La fel, Chicu susține că vânzarea companiei unor mâini private este cea mai bună cale de a scăpa de corupție și de a crea condiții pentru o investigație serioasă. El a invitat criticii să urmărească procesul de privatizare. Premierul a declarat că s-a adresat după sprijin către partenerii de dezvoltare, pentru a asigura transparența și eficiența vânzării „Metalferos”.

În opinia președintelui, privatizarea va permite liberalizarea pieței. „Consider că statul nu trebuie să intervină pe această piață. Las-să scoată la vânzare „Metalferos”, pentru ca nimeni să nu ne învinuiască de monopolizarea pieței. Sunt operatori privați – să concureze între ei și să vândă unde dorersc”, a spus Dodon în cadrul briefingului din 27 ianuarie.

Care vor fi consecințele

Expertul Veaceslav Ioniță susține ideea privatizării întreprinderii de stat, însă a precizat că acesta ar trebui să fie un proces transparent și numai atunci, acest lucru va permite să fie îmbunătățită situația de pe piața de metale. „Este greu să găsești în Moldova o întreprindere mai controversată decât „Metalferos”. Nu a existat nicio concurență pe piața metalelor. A fost subiectul anchetei parlamentare. Chiar dacă este o întreprindere profitabilă, totuși, cei mai mari beneficiari de pe urma ei nu era statul, cel puțin așa reiese din ancheta parlamentară”, a scris Ioniță.

„Privatizarea acestei întreprinderi ar îmbunătăți mediul concurențial, ar anihila clientelismul politic, ar reduce corupția. Dacă „Metalferos ar funcționa normal, statul ar avea de câștigat mult mai mult. Dar este extrem de important ca procesul de privatizare să fie unul transparent, competitiv și în interesul public”, a adăugat el.

Despre avantajele privatizării în condiții de transparență a vorbit și ex-ministrul economiei Alexandr Muravschi. Însă el s-a arătat nedumerit, de ce socialiștii, care au pledat mereu pentru prezența statului în economie, doresc să scape de această întreprindere, iar partidele proeuropene de dreapta care, conform doctrinei lor, ar trebui să susțină venirea unui investitor privat pe piață, critică această idee.

Însă ideea privatizării a provocat critici dure din partea deputaților din opoziție. Deputații Partidului „Acțiune și Solidaritate” Dumitru Alaiba, Mihai Popșoi și Dan Perciun consideră că decizia de a vinde „Metalferos” ține de „dorința de a propune compania prietenilor din Rusia”. Parlamentarii consideră că nu poate fi vorba despre niciun fel de liberalizare, iar monopolul pur și simplu va trece în mâini private.

Igor Munteanu, președintele comisiei parlamentare pentru controlul finanțelor publice, este convins că ideea privatizării „Metalferos” are o singură explicație – de a elimina o potențială anchetă serioasă a procuraturii asupra crimelor economice și a fraudelor din comerțul cu metale.

Potrivit afirmațiilor lui Munteanu, până la demonopolizare, profitul net al companiilor afiliate „Metalferos” erau de circa $25 milioane anual. „Companiile private procurau metalele cu $150 pentru o tonă, dar nu puteau să le vândă fără „Metalferos”, care cumpăra aceste metale colectate de la alții și le revindea cu cel puțin cu $280 pentru o tonă.

Profiturile erau ascunse de public, în timp ce potențialii concurenți erau anihilați metodic cu ajutorul procuraturii și al documentelor de achiziție. Iar prețul mediu de export era de $310 pentru o tonă”, a spus președintele comisiei.

Munteanu a mai spus că nici Curtea de Conturi, nici Consiliul Concurenței nu au efectuat niciodată un audit sau verificări ale activității companiei, în pofida adresărilor operatorilor de piață.

Munteanu este convins că ideea privatizării a apărut pentru a ascunde vechiul sistem infracțional de business printr-o privatizare „aranjată”, după modelul Companiei „Air Moldova”, dar accelerată subit de incertitudinile anului electoral 2020.

Expertul economic Victor Ciobanu este de acord cu Munteanu. El susține că astfel, Dodon dorește „să șteargă urmele”, pentru că din anul 2007, directorul financiar al „Metalferos” a fost un vornicel de la nunta lui Dodon și anume în perioada acestuia, la întreprindere au fost comise cele mai mari escrocherii financiare. „S-a spus cifra de $150 de milioane anual. În zece ani, au fost transmise în offshoruri $1,5 miliarde. Iar voi vorbiți despre furtul miliardului…”, a subliniat Ciobanu pentru NM.

Expertul consideră că acum trebuie neapărat „să fim atenți la mâini”, pentru că guvernarea ar putea face aceeași șmecherie ca și cu „Air Moldova” și Aeroportul Chișinău, și compania va fi privatizată de cei care trebuie, pentru a păstra și complica schemele. Expertul nu a exclus faptul că autoritățile vor încerca să schimbe oamenii în companie, pentru ca ulterior să spună: „Noi n-avem nicio treabă, noi abia am venit și nu știm ce a fost mai devreme”.

Totodată, în opinia lui Ciobanu, cel mai probabil, privatizarea „Metalferos” va fi primul pas, un fel de acțiune de PR în șirul de privatizări ale proprietăților de stat. „Situația bugetului e jalnică, el trebuie cumpletat cumva”, a concluzionat expertul.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: