Odnostalco, nemulțumit că presa din Moldova „promovează” războiul din Ucraina: „Cât se mai poate?”. Carp: „Voi serios?”
Full Article 3 minutes read

Odnostalco, nemulțumit că presa din Moldova „promovează” războiul din Ucraina: „Cât se mai poate?”. Carp: „Voi serios?”

Schimb de replici astăzi, în plenul Parlamentului, în timpul audierii raportului activității Consiliului Audiovizualului (CA) pentru 2023. Disputa a pornit după ce socialistul Vladimir Odnostalco a întrebat majoritatea parlamentară, formată din deputați ai partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS), ce cred despre „propaganda războiului prin pace”. Parlamentarul s-a arătat indignat că mass-media din Moldova vorbește doar despre războiul declanșat de Rusia în țara vecină, Ucraina, și „tace” despre alte catastrofe sau morți din întreaga lume. „Voi nu sunteți sănătoși la cap”, i-a răspuns deputatul PAS Lilian Carp, tot el președinte al Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică.   

„Nouă ni se vorbește despre propaganda prin tăcere. Dar ce credeți despre faptul că la noi este propaganda războiului prin pace la toate canalele tv? La noi, astăzi, sunt răspândite informații despre bombardamente acolo, atacuri aici. Dar ce se întâmplă în alte țări? Copii mor, da, am vorbit astăzi despre asta. Dar în Orientul Mijlociu zeci de mii de oameni au murit. ONU a anunțat, nu eu sau voi. Liniște, toți tac. În diferite părți ale lumii explodează bombe, toți tac. De unde așa dragoste față de țara vecină? Cât se mai poate?”, a întrebat Odnostalco parlamentarii PAS, de la tribuna centrală a Parlamentului.

Președintele comisiei parlamentare responsabile de securitate și apărare, Lilian Carp, a venit cu o reacție emotivă.

„Voi serios vorbiți despre asta? Ați venit aici, la tribuna Parlamentului, să promovați războiul dus de Federația Rusă în Ucraina și prin faptul că nu aveți surse media prin care să vă puteți duce la capăt propaganda voastră? Voi serios credeți că trebuie să existe în Moldova televiziuni care să bată din palme și să prezinte că războiul este o normalitate în viața asta? Vladimir, tu chiar serios crezi asta? Voi sunteți niște ipocriți, dacă credeți că moartea unor copii sau casele distruse în Ucraina este o normalitate. Voi nu sunteți sănătoși la cap, eu vă spun așa cum este. Voi nu sunteți sănătoși la cap”, a declarat deputatul PAS Lilian Carp.

Amintim că Parlamentul Republicii Moldova a condamnat „brutalitatea războiului de agresiune a Federației Ruse împotriva Ucrainei”. Legislativul de la Chișinău a adoptat în martie 2023 Declarația cu privire la agresiunea Rusiei împotriva țării vecine. Parlamentarii de la Chișinău i-au solicitat atunci Kremlinului să înceteze „imediat” activitățile militare în Ucraina și să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare de pe întreg teritoriul recunoscut la nivel internațional al Ucrainei.

De la începutul războiului, pe 24 februarie 2022, autoritățile din Moldova și-au manifestat sprijinul necondiționat pentru Ucraina și au declarat, în repetate rânduri, că susțin eforturile comunității statelor democratice de a institui un tribunal special pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei, stabilirea răspunderii pentru crime de război și pentru toate încălcările dreptului internațional umanitar comise de Rusia în Ucraina.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: