Până la $90 în SUA, dar mai ieftin în Canada. Membru CEC, despre costurile estimative pentru voturile prin corespondență
Full Article 5 minutes read

Până la $90 în SUA, dar mai ieftin în Canada. Membru CEC, despre costurile estimative pentru voturile prin corespondență

În Canada, un vot prin corespondență la alegerile din această toamnă va costa Republica Moldova aproximativ 15-16 dolari într-o destinație. Iar în Statele Unite ale Americii – între 4 și 5 dolari sau între 40 și 45 dolari, la fel per destinație. Costul va fi calculat în dependență de termenul de livrare. Datele au fost comunicate de vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC) Pavel Postica. Costurile prezentate de Postica reprezintă trimiterea plicului doar într-o singură direcție. Menționăm plicul cu buletinul de vot va fi transmis inițial alegătorului, fiind prima destinație. Și a doua – când alegătorul va transmite înapoi buletinul de vot completat. În caz de turul II, tarifele vor trebui înmulțite la 4, a menționat Postica. Aceste costuri vor fi suplimentare celor 1,2 milioane de lei prevăzute în proiectul de lege pentru implementarea noului mecanism. 

Postica a spus la emisiunea Rezoomat de la Rlive TV că cetățeanul va solicita plicul „prin cerere electronică sau înregistrarea prealabilă pe pagina CEC”. El a menționat că sunt necesare 1,2 milioane de lei „pentru perfecționarea mecanismului de înregistrare prealabilă, care deja este depășit de termen, care să includă inclusiv metoda de înregistrare pentru votul prin corespondență” și a negat informația că implementarea acestui proiect de lege a fost evaluată la 1,2 milioane de lei.

Potrivit vicepreședintelui CEC, „cheltuielile pentru corespondență sunt separat calculate în dependență de țară”.

Din câte îmi amintesc eu, colegii din Canada ziceau că ar fi vorba de vreo 15-16 dolari per destinație, în Statele Unite ale Americii există câteva posibilități în dependență de prestatorul de servicii, în dependență de termenul de livrare dar la fel variază între 4-5 dolari per destinație până la și 40-45 dolari per destinație. Într-o destinație. (…) Da, trebuie înmulțite la doi și dacă două tururi – trebuie înmulțite la 4. (…) Astea sunt calculele estimative. Câți alegători o să vină și o să voteze, noi chiar nu cunoaștem, nu avem de unde să știm. Noi atunci când am discutat, am încercat să deschidem cărțile și să venim cu răspunsuri foarte exacte în măsura posibilităților desigur, unde este posibil și cât este posibil ca să fie clar cât costă acest vot prin corespondență. Eu din start am zis că el este mai scump pentru că în felul acesta statul își asumă cheltuielile respective”, a menționat Postica.

El a adăugat că dacă cetățeanul are posibilitatea să plătească 45 de dolari „poate să opteze să acopere [cheltuielile] din propriile resurse”.

Noi am zis că și cetățeanul, dacă vrea să se asigure, el poate să aleagă o altă metodă de transmitere a poștei. De exemplu, statul optează pentru o metodă mai ieftină – de exemplu de 4-5 dolari, cetățeanul dacă are posibilitatea să plătească 45 de dolari ca să se asigure că într-o zi plicul său a ajuns de la Washington la New York sau invers de la New York la Washington unde o să fie deschisă secția de votare, eventual va fi deschisă secția de votare pentru votul prin corespondență, respectiv el poate să opteze să acopere [cheltuielile] din propriile resurse”, a conchis Postica.

***

Cetățenii Republicii Moldova vor fi chemați, în această toamnă, la urnele de vot, pentru a alege președintele țării. În aceeași zi ar urma să fie organizat, în paralel, și referendumul privind aderarea țării noastre la UE, anunțat de șefa statului. Deputații PAS au votat, la sfârșitul anului trecut, modificarea Codului Electoral, care să permită organizarea celor două plebiscite în aceeași zi. Potrivit șefei statului, alegerile ar putea fi organizate, cel mai probabil, în luna octombrie. Totuși, o decizie în acest sens nu a fost, deocamdată, luată. Maia Sandu a anunțat la 3 ani de mandat că va candida, la toamnă, pentru un nou mandat de președinte.

Pe 28 februarie 2024, liderul Partidului Nostru Renato Usatîi a declarat că guvernarea pregătește implementarea votului prin corespondență „pentru a-i asigura Maiei Sandu victoria în alegerile prezidențiale din primul tur”. „În președinție s-ar coace o strategie de a organiza vot prin corespondență, însă doar pentru o parte din cetățenii Republicii Moldova stabiliți peste hotare, mai exact pentru cei din Canada și SUA”, a precizat Usatîi. Atunci, NewsMaker a solicitat un comentariu de la Președinție, care a spus că nu va comenta declarațiile politicianului.

Pe 29 februarie, președinta Maia Sandu a spus că Republica Moldova ar putea pune în aplicare votul prin corespondență la alegerile din această toamnă, adăugând că guvernarea deja poartă discuții în vederea modificării Codului Electoral. Întrebată dacă autoritățile vor reuși să facă modificările necesare, cu doar jumătate de an până la alegeri, președinta a declarat: „Eu cred că poate fi grăbit procesul și putem să avem în acest an deja această formulă de vot prin corespondență”.

Pe 1 martie, deputații Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) au anunțat despre înregistrarea unui proiect de lege privind pilotarea votului prin corespondență. PAS a declarat că asupra proiectului de lege s-a muncit mai bine de un an și că votul prin corespondență va fi pilotat în Statele Unite și Canada, „țări în care această metodă de vot deja există”.

Opoziția de la Chișinău a tras un semnal de alarmă după declarațiile președintei. Fostul președinte al țării Igor Dodon a chemat opoziția să ne unească pentru a decide cum să acționeze pe viitor. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: