Odată cu implementarea soluțiilor digitale – moderne și exclusive pentru piața din Moldova, lansarea unei noi identități vizuale, maib se mai concentrează asupra unui obiectiv. După ce îl va realiza, va deveni prima bancă din Moldova care va accede pe piața bursieră internațională și va atrage fonduri de la marii investitori străini. Cum se pregătește banca de acest pas și care vor fi beneficiile pentru investitori și pentru țară, ne-a spus Giorgi Shagidze, președintele maib.
– Odată cu venirea acționarilor străini la maib, ideea unui IPO (Oferta Publică Inițială a acțiunilor) a trecut de la teorie la practică. Spuneți-ne, cum se pregătește maib de acest pas?
– În data de 15 noiembrie, la Londra, va avea loc un eveniment foarte important. Este vorba despre forumul investițional „Moldovan Capital Markets Day” la Bursa de Valori din Londra, la care sunt invitați investitori internaționali de succes, care își plasează fondurile în valori mobiliare cotate la bursele de valori. Evenimentul va fi inaugurat de prim-ministrul Natalia Gavrilița, apoi vor avea discursuri președintele BERD, CEO al Bursei de Valori din Londra și guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei.
La acest eveniment ne dorim să prezentăm Moldova investitorilor, perspectivele privind climatul macro și investițional din Moldova, potențialul țării. Acest lucru este important, pentru că orice investitor care intenționează să investească într-o companie, examinează în primul rând țara.
– Care este importanța acestui eveniment pentru Moldova?
– Atragerea unor astfel de investitori este foarte importantă pentru imaginea țării. Când investitorii văd că o anumită bancă dintr-o țară s-a plasat pe o astfel de piață, acea țară este inclusă deja în altă categorie. Acesta este un eveniment nu doar pentru maib și vor participa nu numai reprezentanții maib, ci și alți antreprenori din Moldova. Este un prim pas în contextul obiectivului de atragere a investitorilor în țară.
– Ce ar mai putea comunica și prezenta maib pe această platformă în afară de îndemnul către investitori de a-și îndrepta atenția către Moldova?
– Ne propunem să prezentăm investitorilor evoluția lucrurilor și obiectivele noastre. Din punct de vedere al transformării, realizăm multe activități în cadrul băncii. Este vorba nu doar de reînnoirea identității vizuale sau de modernizarea rețelei de sucursale. Suntem în proces de implementare a unui șir de acțiuni ce țin de modelul de administrare a afacerii. În Moldova o asemenea transformare încă nu a fost implementată.
Bineînțeles, una dintre principalele noastre inițiative este accederea și plasarea acțiunilor băncii pe piața bursieră internațională.
– Există deja vreun acord cu acționarii majoritari care ar prevedea faptul că în următorii 3-5 ani ar trebui să fie pregătiți de o potențială listare la bursa de valori?
– Aș vrea să subliniez că decizia privind IPO (listarea la bursă) poate fi luată doar de acționarii maib. În prezent, suntem la etapa de pregătire, astfel încât la încheierea acesteia să venim în fața acționarilor cu argumente pentru a susține inițiativa. Decizia le va aparține: să-și vândă acțiunile, să nu le vândă deloc ori să vândă doar o parte dintre acestea. Acționarii individuali vor fi independenți în decizii.
– Ce avantaje va oferi băncii listarea la bursa internațională?
– Listarea la bursă se referă nu doar la prețul acțiunilor. O asemenea plasare oferă mult mai multe beneficii și băncii, și climatului de afaceri din țară. Când cea mai mare bancă își plasează acțiunile pe piața internațională, atrage investitori care, ulterior, vor putea investi în țară. Orice altă companie care va dori să implementeze IPO va avea doar beneficii și va fi mai simplu de parcurs această cale. Intenția marilor investitori de a investi în acțiunile companiilor din țara noastră va contribui la integrarea Moldovei în sistemul financiar global (mondial).
– Cât timp ar putea dura pregătirea băncii pentru a ajunge la bursă? Anterior, era vorba despre o perioadă de la 3 până la 5 ani.
– Cred că vom reuși totul mult mai repede.
– Ce acțiuni ar trebui să întreprindă maib în procesul de pregătire pentru IPO?
– Există 3-4 etape importante care presupun foarte multe cerințe tehnice. Aceste cerințe includ asigurarea transparenței, implementarea celor mai bune practici de guvernanță corporativă etc. Însă cel mai important este să se explice foarte clar investitorilor care este strategia băncii, de ce ar trebui să investească în bancă și ce vor obține din aceasta pe viitor. Iar în acest caz, sunt foarte bune și pozițiile băncii, și cele ale țării. Este necesar doar ca acestea să fie explicate foarte bine investitorilor. Acesta și este scopul nostru: să explicăm, care sunt prioritățile și să spunem încotro se îndreaptă țara, de ce ei trebuie să creadă în inițiativa noastră. Cerințele tehnice trebuie îndeplinite, dar nu acestea au rolul decisiv.
– Va fi nevoie de o capitalizare suplimentară a băncii?
Însuși IPO nu presupune asemenea cerințe. Dacă vom avea nevoie de un capital suplimentar pentru creștere – va trebui s-o facem, cu IPO sau fără. Asemenea decizii trebuie să fie luate la necesitate.
– Este atractivă actuala rentabilitate pe piața bancară, din punctul de vedere al investitorilor?
– Este necesar să examinăm rentabilitatea capitalului pentru fiecare an și nu pentru o perioadă concretă. Avem o dinamică foarte bună. Atât anul curent, cât și anul trecut au fost foarte dificili din cauza pandemiei de COVID-19, dar cred că avem toate condițiile ca atunci când vom depăși această situație, rentabilitatea să coincidă cu așteptările investitorilor noștri.
– Pentru ce se vor cheltui fondurile obținute datorită IPO?
– Dacă vom decide să lansăm un capital suplimentar înainte de IPO, o parte din mijloace va fi îndreptată, bineînțeles, spre dezvoltare, însă acționarii individuali își vor primi banii pe care au dreptul să-i gestioneze la latitudinea lor.