Parlamentul s-a convocat, pe 22 octombrie, în ședință extraordinară, la inițiativa cabinetului de miniștri. Premierul Natalia Gavrilița se va adresa plenului Legislativului, cu solicitarea de a declara stare de urgență, din cauza crizei din sectorul gazelor naturale. Starea de urgență ar urma să fie valabilă pentru o perioadă de 30 de zile. La ședință s-au prezentat 79 de deputați.
Deputatul Partidului „ȘOR” Denis Ulanov a anunțat că fracțiunea pe care o reprezintă nu va susține inițiativa privind declararea stării de urgență. Acesta a acuzat guvernarea de gestionare ineficientă a situației.
Potrivit documentului, în perioada stării de urgență, 22 octombrie – 20 noiembrie, Comisia pentru Situații Excepționale va emite dispoziții privind instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid; alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale; adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, inclusiv prin derogare de la prevederile normative. De asemenea, prevede dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de gaze naturale și de alte resurse energetice; adoptarea deciziilor de împuternicire a furnizorilor și distribuitorilor să acționeze în scopul procurării, transportării și distribuției gazelor naturale pe întreg teritoriul țării; coordonarea activității mijloacelor de informare în masă privind informarea populației despre cauzele și proporțiile situației excepționale etc.
Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a precizat: „Pentru ca să nu existe interpretări precum că starea de urgență se referă și la alte chestiuni decât cele stabilite de Parlament, menționez că e vorba exclusiv de decizii, măsuri care țin de aprovizionarea țării cu gaze naturale pentru a nu fi afectată securitatea energetică a Republicii Moldova.”
În dimineața de 22 octombrie, Comisia pentru Situații Excepționale s-a convocat în ședință. Se întâmplă după ce în Republica Moldova a fost înregistrat un deficit de circa 16 mln de m3, necesarul de gaze pentru luna octombrie fiind acoperit în mărime de doar 67%. În cadrul unui briefing de presă, premierul Natalia Gavrilița a anunțat că presiunea în rețeaua de transport a gazelor este la limita critică de funcționare a sistemelor de gaze naturale. Ulterior, s-a desfășurat ședința Guvernului.
Între timp, delegația Republicii Moldova, din care fac parte vicepremierii Andrei Spînu și Vladislav Kulminski, va rămâne la Moscova mai mult decât s-a preconizat inițial. Asta deoarece discuțiile pe tema furnizării gazelor naturale vor continua și vineri. Informația a fost confirmată pentru NM de către președintele Consiliului de Administrație al „Moldovagaz” Vadim Ceban, în seara de 21 octombrie.
Amintim că, pe 13 octombrie, a fost declarată stare de alertă pe piața gazelor naturale, după ce autoritățile nu au reușit să încheie un nou contract cu Gazpromul. Contractul precedent dintre Gazprom și Moldovagaz urma să expire în data de 30 septembrie. La începutul lunii octombrie, părțile au convenit să prelungească înțelegerea cu o lună.