Facebook/Igor Dodon

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova sare în apărarea… „Partidului Socialiștilor” care nu există

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a publicat pe 17 februarie o declarație în care critică hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind limitarea activității „Partidului Socialiștilor”, subliniind că „lupta politică” nu trebuie să se desfășoare prin „presiuni administrative”. Formațiunea politică despre care menționează PSRM este însă inexistentă, iar decizia CEC se referă, de fapt, la Partidul Socialist din Moldova – înregistrat oficial în 1999. Și, cu toate că hotărârea privind măsura de limitare a activității vizează două formațiuni politice, PSRM a invocat doar una – așa-zisul „Partid al Socialiștilor” – denumirea căreia este asemănătoare cu cea a PSRM. La scurt timp după publicare, declarația socialiștilor a fost ștearsă de pe site-ul și pagina lor de Facebook, rămânând disponibilă doar pe Telegram. 

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova își exprimă dezacordul ferm față de decizia Comisiei Electorale Centrale privind restricționarea temporară a activității Partidului Socialiștilor și dizolvarea altor patru formațiuni politice. Considerăm că astfel de măsuri sunt excesive și disproporționate în raport cu presupusele încălcări, iar orice sancțiune trebuie să se bazeze pe principii de echitate, egalitate și proceduri democratice. Facem apel către Comisia Electorală Centrală și Ministerul Justiției să-și reexamineze decizia și să identifice o soluție echitabilă, în conformitate cu normele democratice și practicile internaționale. Lupta politică trebuie să se desfășoare pe baza ideilor, programelor și dialogului, nu prin presiuni administrative și manipulări juridice.

PSRM rămâne fidel principiilor democrației, statului de drept și apărării drepturilor tuturor forțelor politice, indiferent de viziunile lor ideologice. Îndemnăm toți susținătorii democrației și libertății de exprimare să se opună unor astfel de măsuri restrictive, care ar putea constitui un precedent periculos pentru sistemul politic al Republicii Moldova”, se arăta în declarația PSRM.

Declarația a fost plasată pe site-ul și rețelele de socializare ale Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, atât în limba română, cât și rusă.

screenshot
screenshot

Purtătoarea de cuvânt CEC, Rodica Sîrbu, a publicat pe pagina de Facebook a PSRM, sub postarea cu declarația în cauză, un comentariu cu privire la faptul că hotărârea autorității electorale vizează o altă formațiune.

Stimați autori ai declarației! Recomandarea este să ne documentăm la o primă etapă. Atât hotărârea CEC, cât și comunicatul vorbesc despre o altă formațiune”, a menționat ea.

screenshot

Ulterior, declarația a fost ștearsă de pe site-ul și pagina de Facebook a PSRM, rămânând disponibilă doar pe Telegram.

Datele de pe site-ul Agenției Servicii Publice arată că în Republica Moldova există Partidul Socialist din Moldova, înregistrat pe 11 februarie 1999 și condus de Victor Morev, și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, care a fost înregistrat pe 26 februarie 1999 și este condus de Igor Dodon.

***

Precizăm că, pe 17 februarie, Comisia Electorală Centrală a publicat hotărârea cu privire la prezentarea rapoartelor privind gestiunea financiară a partidelor politice pentru semestrul doi al anului 2024 pe care a adoptat-o, dar și un comunicat la acest subiect. Potrivit deciziei, CEC sesizează Ministerul Justiției pentru a limita activitatea Partidului Socialist din Moldova și Partidului „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”, întrucât formațiunile politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2024 și pentru semestrul doi al anului 2024 – fapt ce constituie o încălcare a legii.

Hotărârea CEC prevede, de asemenea, solicitarea privind dizolvarea a patru formațiuni politice pentru încălcări similare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Reuters

Tiraspolul amenință locuitorii din stânga Nistrului cu închisoarea și acuză Chișinăul că i-ar „recruta”. Biroul de reintegrare: „Manipulare”

Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol acuză Chișinăul că „recrutează” locuitori din regiune pentru a „obține informații care prejudiciază securitatea Transnistriei”, oferindu-le, în schimb, cetățenia. Reprezentanții Chișinăului au declarat pentru NewsMaker că structura din regiune care a făcut aceste acuzații „mereu s-a concentrat pe generarea de provocări, inducerea în eroare a opiniei publice și denigrarea imaginii autorităților constituționale”.

„Ministerul Securității” nerecunoscut de la Tiraspol a emis, pe 10 iulie, o „avertizare” în care menționează o „tactică de recrutare” a locuitorilor din regiunea transnistreană de către „serviciile speciale ale Moldovei”. „Începând cu anul 2024 se înregistrează o creștere accelerată a acțiunilor de recrutare desfășurate de angajații SIS al Republicii Moldova față de cetățenii regiunii transnistrene care depun acte pentru obținerea cetățeniei moldovenești. Scopul — obținerea de informații care prejudiciază securitatea Transnistriei”, a comunicat organul de la Tiraspol responsabil de domeniul securității.

Tiraspolul susține că locuitorii regiunii „sunt determinați, prin șantaj, să colaboreze”, iar „în cazul acceptării, li se promite rezolvarea problemei legată de susținerea examenului privind cunoașterea Constituției Republicii Moldova și a limbii române”. „În cazul refuzului de a colabora”, se mai arată în avertizarea Tiraspolului, li se „comunică despre refuzul acordării cetățeniei”. În continuare, locuitorii din stânga Nistrului au fost avertizați că „trădarea de stat se pedepsește cu până la 20 de ani de închisoare”.

Solicitați de NewsMaker pentru un comentariu, reprezentanții Biroului politici de reintegrare au declarat că „activitatea pretinsei structuri din regiune mereu s-a concentrat pe încălcarea constantă a legislației naționale în vigoare și a integrității teritoriale a țării, generarea de provocări și de tactici de manipulare, inducerea în eroare a opiniei publice, denigrarea imaginii autorităților constituționale, fabricări de dosare artificiale și persecutări abuzive ale cetățenilor pentru libera exprimare sau criticile aduse factorilor de propagandă locali”.

„Cenzura informațională locală, autoizolarea regiunii și starea extrem de degradantă a drepturilor omului din raioanele de est ale țării, la fel ca și în alte domenii, este o reflecție directă a activității aceleiași structuri. Reieșind din aceste considerente urmează a fi făcute concluziile de resort”, au declarat reprezentanții Biroului.

***

Potrivit unui raport al Promo-LEX, situația drepturilor omului în regiunea transnistreană, pe parcursul anului 2024, a fost marcată de practici ilegale, abuzuri instituționalizate și un climat cronic de impunitate. Conform asociației, dreptul la libertate și siguranță a persoanei a fost grav afectat de rata mare de încarcerare (de 1,67 ori mai mare decât în dreapta Nistrului), de practici arbitrare de privare de libertate, inclusiv prin utilizarea extinsă a „arestului preventiv” și a „arestului administrativ” în scopuri punitive, precum și de supraaglomerarea locurilor de detenție. Asociația mai declara că persoanele aflate în detenție în stânga Nistrului sunt supuse intimidărilor și abuzurilor fizice și nu au acces la niciun mecanism prin care să poată reclama aceste abuzuri.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: