Facebook/Igor Dodon

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova sare în apărarea… „Partidului Socialiștilor” care nu există

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a publicat pe 17 februarie o declarație în care critică hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind limitarea activității „Partidului Socialiștilor”, subliniind că „lupta politică” nu trebuie să se desfășoare prin „presiuni administrative”. Formațiunea politică despre care menționează PSRM este însă inexistentă, iar decizia CEC se referă, de fapt, la Partidul Socialist din Moldova – înregistrat oficial în 1999. Și, cu toate că hotărârea privind măsura de limitare a activității vizează două formațiuni politice, PSRM a invocat doar una – așa-zisul „Partid al Socialiștilor” – denumirea căreia este asemănătoare cu cea a PSRM. La scurt timp după publicare, declarația socialiștilor a fost ștearsă de pe site-ul și pagina lor de Facebook, rămânând disponibilă doar pe Telegram. 

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova își exprimă dezacordul ferm față de decizia Comisiei Electorale Centrale privind restricționarea temporară a activității Partidului Socialiștilor și dizolvarea altor patru formațiuni politice. Considerăm că astfel de măsuri sunt excesive și disproporționate în raport cu presupusele încălcări, iar orice sancțiune trebuie să se bazeze pe principii de echitate, egalitate și proceduri democratice. Facem apel către Comisia Electorală Centrală și Ministerul Justiției să-și reexamineze decizia și să identifice o soluție echitabilă, în conformitate cu normele democratice și practicile internaționale. Lupta politică trebuie să se desfășoare pe baza ideilor, programelor și dialogului, nu prin presiuni administrative și manipulări juridice.

PSRM rămâne fidel principiilor democrației, statului de drept și apărării drepturilor tuturor forțelor politice, indiferent de viziunile lor ideologice. Îndemnăm toți susținătorii democrației și libertății de exprimare să se opună unor astfel de măsuri restrictive, care ar putea constitui un precedent periculos pentru sistemul politic al Republicii Moldova”, se arăta în declarația PSRM.

Declarația a fost plasată pe site-ul și rețelele de socializare ale Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, atât în limba română, cât și rusă.

screenshot
screenshot

Purtătoarea de cuvânt CEC, Rodica Sîrbu, a publicat pe pagina de Facebook a PSRM, sub postarea cu declarația în cauză, un comentariu cu privire la faptul că hotărârea autorității electorale vizează o altă formațiune.

Stimați autori ai declarației! Recomandarea este să ne documentăm la o primă etapă. Atât hotărârea CEC, cât și comunicatul vorbesc despre o altă formațiune”, a menționat ea.

screenshot

Ulterior, declarația a fost ștearsă de pe site-ul și pagina de Facebook a PSRM, rămânând disponibilă doar pe Telegram.

Datele de pe site-ul Agenției Servicii Publice arată că în Republica Moldova există Partidul Socialist din Moldova, înregistrat pe 11 februarie 1999 și condus de Victor Morev, și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, care a fost înregistrat pe 26 februarie 1999 și este condus de Igor Dodon.

***

Precizăm că, pe 17 februarie, Comisia Electorală Centrală a publicat hotărârea cu privire la prezentarea rapoartelor privind gestiunea financiară a partidelor politice pentru semestrul doi al anului 2024 pe care a adoptat-o, dar și un comunicat la acest subiect. Potrivit deciziei, CEC sesizează Ministerul Justiției pentru a limita activitatea Partidului Socialist din Moldova și Partidului „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”, întrucât formațiunile politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2024 și pentru semestrul doi al anului 2024 – fapt ce constituie o încălcare a legii.

Hotărârea CEC prevede, de asemenea, solicitarea privind dizolvarea a patru formațiuni politice pentru încălcări similare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Dragoș Galbur

Sesizare la CEC. PNM acuză PAS și Platforma DA că ar fi format un bloc electoral camuflat: „șiretlicuri”

Partidul Național Moldovenesc (PNM) a anunțat, pe 19 iulie, că a depus o sesizare oficială la Comisia Electorală Centrală (CEC), solicitând constatarea existenței unui presupus „bloc electoral camuflat” format de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Platforma Demnitate și Adevăr (DA), „contrar reglementărilor în vigoare”.

Sesizarea vine la o zi după ce Platforma DA a declarat că nu va participa cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și că a acceptat propunerea de parteneriat politic înaintată de PAS.

„Legea electorală, modificată recent la inițiativa guvernării PAS, a introdus în mod corect și necesar noțiunea de „bloc electoral camuflat” – o practică prin care mai multe partide se asociază în campanie fără a se înregistra oficial ca bloc electoral. Este o prevedere clară și benefică, menită să aducă transparență și echitate în procesul electoral. Tocmai de aceea, legea trebuie respectată de toți – inclusiv de autorii ei. În acest sens, Partidul Național Moldovenesc a transmis o sesizare oficială către Comisia Electorală Centrală, solicitând constatarea existenței unui bloc electoral camuflat format de PAS și Platforma DA, contrar reglementărilor în vigoare”, se menționează în comunicatul formațiunii.

PNM a catalogat colaborarea dintre cele două partide politice drept „șiretlicuri” și „aranjamente ascunse”.

„Nu putem permite ca partidul care își asumă drumul Republicii Moldova spre Uniunea Europeană să recurgă la strategiile grupării criminale Șor, deghizând alianțele politice în aranjamente ascunse. Astfel de șiretlicuri subminează încrederea în democrație, încurajează ipocrizia politică și pun sub semnul întrebării onestitatea angajamentelor pro-europene“, susține formațiunea.

NewsMaker a solicitat un comentariu referitor la acuzațiile PNM, dar la momentul publicării știrii nu am primit un răspuns.

Amintim că Platforma DA a anunțat, pe 18 iulie, că nu va participa cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și că a acceptat propunerea de parteneriat politic înaintată de PAS. În acest context, Dinu Plîngău a precizat că Liviu Vovc va prelua interimatul funcției de președinte al formațiunii.

Liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, a declarat pentru NewsMaker că pe listele PAS ar urma să figureze Dinu Plîngău și Stela Macari. Potrivit acestuia, cei doi și-au dat demisia atât din funcțiile deținute în cadrul Platformei DA, cât și din calitatea de membri ai partidului, pentru a putea candida din partea PAS.

Ulterior, Platforma DA a fost exclusă din Blocul „Împreună”. Decizia a fost adoptată în unanimitate de Consiliul Blocului, care acuză PAS de „decapitarea” forțelor pro-europene înainte de scrutin.

În context, PAS face apel la unitate și îndemnână partidele „cu adevărat pro-europene” să  „susțină și să promoveze parcursul european al Republicii Moldova.

„Este nevoie de efortul tuturor forțelor politice care cu adevărat îți doresc dezvoltarea țării noastre”, a precizat purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernare, Adriana Vlas, pentru NewsMaker.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: