PAS: Atitudinea Gazpromului „s-a schimbat subit” față de Moldova. Peskov: Niciun fel de politică, doar afaceri
Full Article 3 minutes read

PAS: Atitudinea Gazpromului „s-a schimbat subit” față de Moldova. Peskov: Niciun fel de politică, doar afaceri

Livrarea gazului în Republica Moldova de către compania Gazprom este un subiect pur comercial, nicidecum politic. Declarația a fost făcută de către purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, ca reacție la anunțul premierului Natalia Gavrilița despre scrisoarea prin care Gazprom amenință cu sistarea furnizării de gaz natural părții moldovenești, informează agenția TASS. Pe de altă parte, vicepremierul Andrei Spînu și deputatul PAS Radu Marian au remarcat că Gazprom ar avea o atitudine diferită față de Republica Moldova, față de anii precedenți.

„Se furnizează gaz, trebuie plătit. Aici nu există niciun fel de standarde duble”, a declarat Peskov, fiind întrebat dacă Kremlinul nu este de părere că situația privind livrarea de gaz în Moldova a ieșit din limitele acordului comercial.

Peskov a mai menționat că întrebarea respectivă trebuie adresată, în primul rând, concernului Gazprom, și nu Kremlinului: „Este mai degrabă un subiect comercial și v-am recomanda să întrebați Gazpromul care este situația”.

„Gazpromul și-a asumat anumite obligații conform contractului cu cumpărătorul de gaz, obligații concrete. Există o sumă anumită, care trebuie achitată. Gazprom, în calitate de companie internațională, care are acționari, trebuie să vândă marfa și să primească în schimb bani, nu poate acorda această marfă gratis”, a adăugat reprezentantul serviciului de presă.

Amintim că premierul Natalia Gavrilița va solicita, pe 20 ianuarie, Parlamentului să declare stare de urgență din cauza situației pe piața energetică. Se întâmplă după ce, pe 18 ianuarie, compania Gazprom a trimis o scrisoare oficială către SA Moldovagaz, prin care a anunțat intenția de a sista livrarea de gaze naturale către R. Moldova în cazul neachitării integrale a consumului curent până la 20 ianuarie. De cealaltă parte, companiei Moldovagaz îi lipsește suma de $25 mln pentru a achita integral avansul către Gazprom, întrucât, în luna ianuarie, prețul de achiziție a gazului pentru Moldova constituie $647, în timp ce consumatorii achită facturile la un preț de achiziție de $450.

Deputatul PAS Radu Marian a remarcat că atitudinea Gazpromului „s-a schimbat subit” față de Moldova. Acesta a menționat că, în perioada 2011-2015, Moldovagaz a acumulat peste $400 mln devieri negative (diferența dintre prețul de achiziție al gazului și tarifele plătite de cetățeni).

„Atunci compania rusă niciodată nu a transmis video-uri sau scrisori de amenințare cu întreruperea livrărilor de gaze, așa cum face acum. Acum, în ianuarie, s-au acumulat puțin peste 25 milioane dolari devieri și deja suntem amenințați cu întreruperea de gaze naturale. Gazprom, în loc să-și ajute propria companie, a mers pe calea dură. Și asta în condițiile în care Moldova avut o abordare extrem de rezonabilă și respectuoasă cu partea rusă. De ce s-a schimbat atitudinea Gazpromului? Cred că ați înțeles deja și singuri”, a scris parlamentarul.

Iar Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a precizat că situația creată „nu este o consecință a inacțiunilor Guvernului, ci a relațiilor comerciale dintre Gazprom și Moldovagaz”. Acesta a mai recamrcat că Moldovagaz nu a reușit să obțină de la Gazprom amânarea plăților și nici creditarea de la bănci.

„Acționarul majoritar al Moldovagaz nu a reușit să-și susțină propria companie, pentru a depăși această situație. Aceasta este clar o schimbare de atitudine față de anii precedenți, care nu ajută în niciun fel. Ne-am pomenit cu riscul real de sistare a livrărilor”, a mai spus vicepremierul.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: