Patriarhul Kirill îi numește „dușmani interni” pe rușii care evită să lupte în Ucraina: „Dragostea pentru Patrie – cea mai mare virtute”
Full Article 2 minutes read

Patriarhul Kirill îi numește „dușmani interni” pe rușii care evită să lupte în Ucraina: „Dragostea pentru Patrie – cea mai mare virtute”

Șeful Bisericii Ortodoxe din Rusia i-a catalogat marți pe rușii care nu reușesc să-și servească țara drept „dușmani interni”. Patriarhul Kirill, un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, care a susținut cu fermitate războiul din Ucraina, a descris astăzi patriotismul drept „cea mai mare virtute”, transmite Reuters.

„Astăzi rugăciunea noastră este pentru patria noastră, ca Domnul să o apere de dușmanii externi și interni, de toți cei care nu își asociază viața cu Rusia, care sunt gata să facă bani în Rusia, dar nu au fost niciodată pregătiți să slujească Patria”, a declarat Patriarhul Kirill într-o predică, potrivit RIA Novosti, citată de Reuters.

„Trebuie să inculcăm oamenilor, inclusiv prin predicarea bisericii, dragostea pentru Patrie, care este cea mai mare virtute”, a spus el în predica rostită la Catedrala Arhanghelului din incinta Kremlinului din centrul Moscovei.

Kirill nu a detaliat, dar remarcile sale pare să îi vizeze în parte pe rușii care s-au eschivat de la recrutare, preferând să se mute în străinătate doar ca să evite să fie chemați să servească în ceea ce Putin numește „operațiune militară specială” din Ucraina.

Putin a folosit adesea Biserica Ortodoxă și tradițiile ei bogate pentru a ajuta la stimularea unui sentiment de mândrie națională și patriotism în rândul rușilor. El a participat la o slujbă de Paște săptămâna trecută, ținând în mână o lumânare aprinsă și făcându-și cruce de mai multe ori.

Putin, susținut puternic de Patriarhul Kirill, consideră invazia Ucrainei de către Moscova drept o respingere defensivă împotriva a ceea ce ei consideră un Occident agresiv și decadent, care este hotărât să distrugă Rusia și cultura sa.

Ucraina declară că Rusia poartă un război de agresiune neprovocat, menit să pună mâna pe pământ și să-i zdrobească independența.

Războiul din Ucraina, care durează de 14 luni, a adâncit diviziunile între creștinii ortodocși din lume și a determinat mulți ucraineni să se rupă de Patriarhia Moscovei condusă de Kirill și să-și schimbe loialitatea față de Patriarhia Kievului, relativ nouă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: