Patriarhia Rusiei a venit cu o reacție, după ce Patriarhia Română a salutat „migrația” preoților moldoveni de la Mitropolia Moldovei la ce a Basarabiei. Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse, condus de patriarhul Kirill, un susținător al războiului din Ucraina, a criticat, în ședința din 12 martie, la care a participat și mitropolitul Vladimir, decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe Române din 29 februarie de a nu recunoaște valabilitatea sancțiunilor canonice impuse clericilor din Moldova. Patriarhia Rusiei s-a expus, de asemenea, cu privire la decizia Patriarhiei României de a înființa „Biserica Ortodoxă Română din Ucraina”. Patriarhul Kirill este de părere că, după deciziile patriarhului Daniel în acest sens, „consecințele grave sunt inevitabile”.
Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse a constatat, pe 12 martie, „cu mare regret”, că hotărârile Sinodului Bisericii Ortodoxe Române din 29 februarie, în care stabilește, între altele, că orice sancțiune disciplinară pe numele preoților din Moldova care pleacă la Mitropolia Basarabiei este considerată „nulă” și „neavenită”, „contravin direct sfintelor canoane”. Patriarhia Rusă și-a exprimat „dezaprobarea hotărâtă” față de deciziile luate de Patriarhia Română, menționând că acestea ar putea duce, inevitabil, la „consecințe grave atât pentru relațiile bilaterale dintre Bisericile Ortodoxe Ruse și Române, cât și pentru unitatea Bisericii Ortodoxe în ansamblu”.
Patriarhia Rusă susține în decizia luată că clericii din Moldova care „se reîntorc în Mitropolia Basarabiei” „nu au aparținut niciodată acesteia în realitate, la fel ca și Patriarhiei Române în general”.
„Hirotoniile acestor clerici au fost săvârșite în Biserica Ortodoxă Rusă și sancțiunea a fost impusă lor pentru încălcarea jurământului preoțesc și a altor abateri canonice, nu din cauza apartenenței lor la Biserica Ortodoxă Română, la care nu pot aparține din lipsa cărții canonice de eliberare”, se arată în decizia Sinodului BOR din 12 martie.
Patriarhul Kirill a decis să-l delege, în cele din urmă, pe mitropolitul rus Antonie de Volokolamsk, să studieze în continuare acțiunile Patriarhiei Române și să facă propuneri în vederea trimiterii acestora către Sfântul Sinod al Rusiei.
La fel, Sinodul BOR și-a exprimat susținerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene și Bisericii Ortodoxe din Moldova, întâistătătorilor lor, episcopatului, clerului, monahilor și laicilor lor „în legătură cu acțiunile ne-canonice din partea Sfântului Sinod al Patriarhiei Române”.
***
Amintim că Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a decis, pe 29 februarie, că toți clericii ortodocși români din Republica Moldova care revin în Mitropolia Basarabiei sunt „clerici canonici și credincioși binecuvântați”. Potrivit patriarhului Daniel, orice sancțiune disciplinară pe numele acestora este considerată „nulă” și „neavenită”. Patriarhul României a oferit, în același timp, „binecuvântarea, încurajarea și susținerea” inițiativelor comunităților ortodoxe românești din Ucraina „de a reface comuniunea cu Biserica Mamă”, Patriarhia Română, prin organizarea lor juridică în structura religioasă numită Biserica Ortodoxă Română din Ucraina.
La începutul lunii martie, mitropolitul Vladimir i-a transmis o scrisoare patriarhului Daniel, în contextul „migrației” preoților moldoveni la Mitropolia Basarabiei. El i-a vorbit despre necesitatea unui dialog frățesc, menționând că „nu se va putea instaura pacea în acest teritoriu într-o așa situație”. Mitropolitul Vladimir a mai spus că privește cu greu la modul în care clericii opriți pentru grave abateri sunt primiți ca slujitori ai Mitropoliei Basarabiei, dar și cum alții, care până mai ieri declarau fidelitate Mitropoliei Moldovei, au părăsit-o fără să ceară carte canonică de eliberare. Mitropolitul Moldovei i-a mai declarat patriarhului român că „este dureros că salariul oferit influențează percepția asupra naționalității, salariu pe care îl au chiar și unii dintre preoții noștri fără măcar să fi trecut la Mitropolia Basarabiei”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!