social.gov.md

Pentru prima dată în istorie, Moldova va primi acces la Fondul social european. Acord semnat la Bruxelles

Republica Moldova și Uniunea Europeană au semnat Acordul care prevede participarea țării noastre la componenta privind ocuparea forței de muncă și inovare socială (EaSI) a Fondului social european (FSE+). Astfel, este pentru prima dată în istorie, când Republica Moldova va avea acces la aceste fonduri și va putea beneficia de mai multe resurse financiare pentru implementarea reformelor. 

Acordul privind participarea Republicii Moldova la programul EaSI a fost semnat pe 21 mai, la Bruxelles. Pentru țara noastră a semnat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

Potrivit unui comunicat publicat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS), acest acord reprezintă un pas important în consolidarea relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, având ca scop principal îmbunătățirea oportunităților de angajare și promovarea inovării sociale în Republica Moldova. Prin participarea la programul EaSI, Republica Moldova va beneficia de sprijin financiar și tehnic pentru implementarea politicilor de ocupare a forței de muncă, incluziune socială și reducere a sărăciei.

Este un pas extrem de important pentru parcursul european al Republicii Moldova și pentru continuarea reformelor începute, în special în domeniul ocupării forței de muncă și inspecția muncii. Continuăm să muncim pentru a aduce Europa la noi acasă. Ne dorim să aducem o schimbare pozitivă în viața cetățenilor noștri, oferindu-le acces la locuri de muncă decente și la servicii sociale de calitate”, a declarat Alexei Buzu, citat în comunicatul MMPS.

Acordul semnat va permite Moldovei să participe activ la diverse inițiative și proiecte europene menite să sprijine reformele în domeniul muncii și protecției sociale. Documentul va permite, de asemenea, schimbul de bune practici și de experiențe cu alte state membre ale UE, contribuind astfel la dezvoltarea unor politici eficiente și durabile în acest domeniu.

***

Programul EaSI din cadrul FSE+ are un buget de 762 de milioane de euro. EaSI se concentrează pe următoarele priorități principale: ocuparea forței de muncă și competențe, piața forței de muncă și mobilitatea forței de muncă, protecția socială și incluziunea activă, precum și condițiile de muncă.

Scopul EaSI este acela de a sprijini activitățile analitice (sondaje, studii, statistici, metodologii, clasificări, sprijin pentru criterii de referință la nivel european) pentru a contribui la formularea de politici sociale și de ocupare a forței de muncă bazate pe date concrete. Programul se concentrează, de asemenea, pe asigurarea nivelurilor ridicate de ocupare a forței de muncă, protecția socială echitabilă, forța de muncă calificată și durabilă, pregătită pentru piața de muncă a viitorului, precum și societăților incluzive și coezive, menite să eradicheze sărăcia și să aplice principiile stabilite în legislația europeană privind drepturile sociale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Moldova 1

Alegeri repetate la Boldurești, cu un singur candidat. Câți oameni au votat deja

În comuna Boldurești, raionul Nisporeni, are loc votarea repetată a turului II al alegerilor locale noi pentru funcția de primar astăzi, 20 iulie. La ora 07:00, în localitate, au fost deschise cele 3 secții de votare.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Electorale Centrale, în listele electorale de bază sunt înscriși, în total, 2 883 de alegători.

Până la ora 09:00, în total, dreptul la vot a fost exercitat de către 60 de alegători sau 2,07% dintre cei așteptați la urnele de vot.

În conformitate cu prevederile legislației electorale, în cadrul votării repetate, scrutinul se declară valabil indiferent de numărul de alegători care au participat la vot.

Procesul de votare se va încheia la ora 21:00.

Amintim că Comisia Electorală Centrală (CEC) a declarat nule rezultatele turului II al alegerilor pentru funcția de primar de Boldurești din 1 iunie și a stabilit votarea repetată pe 20 iulie. În cursa electorală urmau să concureze din nou candidatul PAS Sergiu Bulicanu și candidatul independent Nicanor Ciochină.

Pe 18 iulie, însă, CEC l-a exclus pe Ciochină din alegeri, după ce a constatat că acesta a utilizat resurse administrative în scop electoral, fără a se suspenda din funcția de primar interimar în timpul campaniei. În buletinele de vot pentru scrutinul de astăzi, în dreptul candidatului a cărui înregistrare a fost anulată, a fost aplicată ștampila cu mențiunea „Retras”. 

***

Nicanor Ciochină este învinuit că ar fi accidentat mortal un copil și a fugit de la locul accidentului. Amintim că pe 19 februarie 2024, un adolescent de 14 ani a fost lovit mortal de un automobil în comuna Boldurești. Șoferul a fugit de la locul accidentului. Două zile mai târziu, poliția a anunțat că vinovat de accident s-ar face primarul localității, Nicanor Ciochină, care s-ar fi aflat la volanul mașinii de serviciu. Potrivit anchetatorilor, până la reținere, edilul ar fi încercat să șteargă urmele accidentului. 

Nicanor Ciochină neagă acuzațiile care i se aduc și pledează nevinovat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: