Pe parcursul săptămânii trecute și a zilei de 7 martie, în Republica Moldova, au avut loc mai multe percheziții. Acestea au fost efectuate la reprezentanții mai multor partide, inclusiv Șansă. Totodată, oamenii legii au identificat „apartamente conspirative”, unde se aflau bani și unde aceștia erau repartizați în plicuri. La fel, urmare a perchezițiilor au fost reținute 3 persoane. Acestea sunt foști angajați ai instituțiilor de forță. Precizările au fost făcute de șeful Inspectoratului General al Poliției Viorel Cernăuțeanu.
Pe 1 martie, potrivit lui Cernăuțeanu, s-a reușit identificarea unor „apartamente conspirative, unde se aflau sume de bani în cantități mari și de fapt unde se repartizau în plicuri pentru curieri care urmau ulterior să repartizeze aceste sume de bani în teritoriu”. O persoană a fost reținută în flagrant.
Asupra acesteia a fost depistată suma de 600 de mii de lei. Suma totală ridicată din apartamentul conspirativ și cu acțiunile de astăzi se ridică la peste 5 milioane jumătate de lei, a menționat Cernăuțeanu.
„Ce ține de acești bani, 5 milioane jumătate… menționez cu regret sunt foști angajați ai instituțiilor de forță, inclusiv colonei în rezervă foarte bine pregătiți cu specializări anume în domeniile respective unde foare bine știu a gestiona astfel de procese. Acești bani erau o parte pentru acoperirea anumitor acțiuni legate de anumite datorii anterioare legate de proteste, dar o parte a acestor bani aveau destinația și pentru următoarele măsuri – și pentru acțiunile care se pregăteau pentru ziua de ieri la București”, a menționat Cernăuțeanu.
El a raportat că pe 1 martie au fost reținute 2 persoane, foști angajați ai instituțiilor de forță, colonei în rezervă. În privința acestora a fost aplicată măsura preventivă pentru 30 de zile. Iar pe 7 martie a mai fost reținut un ex-angajat al altei structuri de forță.
„Sunt foști angajați ai instituțiilor de forță. Precizez că nu sunt din cadrul poliției, dar cu regret oricum au făcut parte din anumite instituții ale statului bine. (…) La moment, la fel sunt în subordinea unui fost șef de la aceeași instituție. (…) Nu, nu are aici domnul Cavcaliuc nici o interferență”, a adăugat Cernăuțeanu.
În perchezițiile de săptămâna trecută și de astăzi, Cernăuțeanu a spus că nu sunt vizați doar membrii Partidului Șansă.
„Noi nu vorbim de membrii Partidului Șansa. Noi vorbim de reprezentanții sau partea grupării criminale care de fapt se extinde asupra mai multor partide politice. Noi nu vorbim doar de un partid politic. Că se regăsesc și reprezentanți ai acestui partid, da este. Dar noi vorbim de reprezentanții mai multor partide”, a adăugat Cernăuțeanu.
El a comentat și declarațiile liderului Șansă Alexei Lungu, că membrii partidului ar fi avut parte pe 7 martie „de un tratament foarte dur: au fost ridicați din pat cu forța, intimidați”.
„La cetățenii de bună credință care nu încalcă legislația nu intră organele de forță și nu intră organul procuraturii cu percheziții. Acele persoane care încalcă legislația, măsurile sau acțiunile de realizare în cadrul acțiunilor de urmărire penală se realizează exact în strictă conformitate cu legea și orice măsură de aplicare este coordonată cu organul de urmărire penală. Dacă cineva cumva se simte afectat că i-a fost încălcat un drept, nu are decât să sesizeze organul procuraturii despre acțiunile organelor de forță la acțiunile de astăzi în procesul de urmărire penală și de percheziții. Dar țin să precizez, când se intră la percheziții nu se intră cu periuța de dinți și cu săpunul ca să-i spălăm pe față pe persoanele care comit infracțiuni”, a conchis șeful Inspectoratului General al Poliției.
***
După declararea neconstituționalității Partidului Șor, în locul său a apărut o altă formațiune politică, cu același nume – Blocul Ș.O.R., format din două partide necunoscute până atunci: Partidul Moldovenesc „Ai Noștri” și Partidul Politic „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”. Anunțul despre crearea blocului a fost făcut de Ilan Șor, fostul lider al Partidului Șor.
Între timp, partidul „Ai noștri” a fost redenumit în Partidul Politic „ȘANSĂ”, iar în mai puțin de două săptămâni, la cârma partidului s-au succedat doi lideri. După câteva zile în care președintă a partidului a fost o oarecare Olga Ursatîi, noul președinte al partidului „ȘANSĂ” a devenit jurnalistul Alexei Lungu. Ulterior, Partidul „Șansă” a anunțat că își unește oficial forțele cu echipa politicianului fugar Ilan Șor.
Reamintim că Ilan Șor a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, după ce Partidul Democrat a cedat guvernarea. Acesta s-ar afla în Israel, de unde a „orchestrat” mai multe proteste anti-guvernamentale plătite, la Chișinău. Șor a fost condamnat de Curtea de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare, în dosarul „Frauda bancară”. Autoritățile de la Chișinău au cerut extrădarea politicianului în Moldova – cerere la care Israelul nu a răspuns, deocamdată.
Mai precizăm că Procuratura Anticorupție investighează finanțarea ilegală a partidelor politice de către fugarul Ilan Șor, condamnat în dosarul „Frauda Bancară”. În cadrul investigațiilor, deputații Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi au fost lipsiți de imunitate parlamentară, iar ulterior reținuți, pe 21 septembrie 2023. Aceștia sunt acuzați că ar fi acceptat finanțări ilegale în favoarea Partidului „Renaștere” din partea grupului criminal Șor, spălare de bani și corupere pasivă.
***
Pe 7 martie 2024, șeful Inspectoratului General al Poliției Viorel Cernăuțeanu și șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin au comunicat informații despre dosarele care vizează finanțarea partidelor politice și spălare de bani. Potrivit Veronicăi Dragalin, mai multe din aceste dosare au ca element comun faptul că există un grup criminal organizat condus de Ilan Șor.
În același context, Viorel Cernăuțeanu a declarat că peste 200 de persoane au fost pregătite la Chișinău pentru a merge pe 6 martie la București. Acolo urmau să participe la acțiuni de protest, „la o reuniune”. Menționăm, șefa statului Maia Sandu s-a aflat la București în perioada 5-6 martie, iar pe 6 martie a participat la congresul Partidului Popular European. Suma achitată fiecărei persoane protestatare ajungea la sute de euro. La un microbuz de 20-22 de persoane, suma alocată era de 10 mii de euro. „La acea reuniune veneau și din partea unui alt partid de la București, care cumva se consolidau cu protestatarii de la Chișinău”, a adăugat șeful Inspectoratului. Partidul vizat fiind AUR.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!