Perciun cheamă instituțiile statului să susțină „lupta” împotriva tutunului: „Moldova trebuie să devină o țară în care fumatul nu își are locul”
Full Article 3 minutes read

Perciun cheamă instituțiile statului să susțină „lupta” împotriva tutunului: „Moldova trebuie să devină o țară în care fumatul nu își are locul”

Pe 6 iunie, la Chișinău, s-a desfășurat evenimentul public dedicat Zilei mondiale fără tutun cu genericul „Avem nevoie de alimente, nu de tutun”, organizată de Ministerul Sănătății în comun cu Comisia parlamentară protecție socială și Biroul Organizației Mondiale a Sănătății din Republica Moldova. Autoritățile de la Chișinău și-au confirmat angajamentul pentru o Moldovă în care „fumatul nu își are locul”, reafirmând hotărârea de a promova politici care să protejeze cetățenii țării de impactul nociv al tutunului.   

„Republica Moldova prezintă un exemplu pozitiv în ceea ce privește cultivarea tutunului, având aprobate interdicții pentru subvenționarea directă și indirectă, precum și alocații din fondurile publice pentru prelucrarea tutunului. (…) Ne reafirmăm angajamentul de a fi hotărâți și consecvenți în promovarea politicilor care să protejeze cetățenii țării de impactul nociv al tutunului, dar și în identificarea de soluții sustenabile în beneficiul sănătății populației”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu.

La rândul său, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciune, a făcut apel către toate instituțiile statului să ajute Ministerul Sănătății în „lupta” împotriva tutunului.

„Trebuie să reușim să combatem această problemă și să avem o politică coerentă, cadrul legal să fie implementat și Republica Moldova să devină o țară în care fumatul nu își are locul”, a declarat Perciun.

Potrivit OMS, fumatul este una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice, provocând moartea a peste opt milioane de oameni în fiecare an, dintre care 1,2 milioane sunt nefumători expuși la fumul de tutun.

„Tutunul dăunează dezvoltarea durabilă a statelor, costul economic total al fumatului, atât din cheltuielile pentru sănătate, cât și din pierderile din productivitate este aproximativ de 2% din produsul intern brut la nivel global. OMS salută toate eforturile și susține Republica Moldova în avansarea pe agenda de combatere a tutunului și rezistența la încercările de a extinde cultivarea tutunului”, a spus coordonatorul programelor de sănătate, Biroul OMS din Republica Moldova.

Menționăm că, Republica Moldova, ca țară – parte a Convenției Cadru a Organizației Mondiale a Sănătății privind Controlul Tutunului și a Protocolului privind eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun la Convenția Cadru, continuă consolidarea cadrului legislativ privind controlul tutunului, în scopul implementării prevederilor Convenției, precum și armonizării legislației naționale cu cea a Uniunii Europene.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: