Planuri de producție în creștere la rafinăria Petromidia Năvodari (Rompetrol)

Rafinaria Petromidia Navodari, parte a Grupului KMG International alaturi de Rompetrol Moldova, intenționează să proceseze in acest an un volum în creștere de materii prime – 5, 66 milioane de tone. Astfel, producția din cea mai mare rafinărie din România și una dintre cele mai importante din regiune, ar înregistra majorari semnificative la carburanti obtinuti, de pana la un nivel de 1, 2 milioane de tone pentru benzine si 2,7 milioane de tone pentru motorine.

Din totalul de benzină obținută, aproximativ 880 de mii de tone ar urma să fie exportată de compania românească in special in regiunea Marii Negre, catre subsidiarele Grupului din republica Moldova, Georgia si Bulgaria, dar si catre alti parteneri comerciali. De asemenea, la export sunt prevăzute și circa 778 de mii de tone de motorină, care vor ajunge pe piețele regionale.

Din punct de vedere operațional, rafinăria Petromidia, cel mai important activ al Grupului KMG International, are un plan de producție superior celui din 2021, când unitatea din România a procesat 4,6 milioane de tone de materii prime.

Totodată, Rompetrol Rafinare, companie listată la Bursa de Valori București, a prezentat și planul de investiții estimat pentru 2022, cu un total de 75 de milioane de dolari împărțite intre proiecte de dezvoltare (10 milioane de dolari), lucrări de conformitate (14 milioane de dolari) și 47 de milioane de dolari către activitățile de mentenanță capitală.

De altfel, chiar in acest moment rafinăria este în procedură de repornire a activităților operaționale, în urma reviziei programate. În același timp 4, 2 milioane de dolari vor merge către cealaltă rafinărie a Grupului KMGI în țara vecină, Vega Ploiești, majoritatea sumei fiind alocata tot pentru mentenanță.

Valoarea totală a exporturilor realizate de Rompetrol Rafinare în 2021 către subsidiarele KMG International din Republica Moldova, Georgia, Bulgaria, cât și către alți parteneri tradiționali din regiunea Mării Negre, s-a ridicat la circa 960 milioane de dolari. Rompetrol este un important factor de stabilitate in regiune, contribuind semnificativ la asigurarea aprovizionarii cu carburanti si alte produse petroliere.

Rompetrol Moldova folosește carburanți produși la rafinăria Petromidia, reușind, în acest mod, să-și consolideze poziția pe piața din Republica Moldova, prin calitatea produselor și a serviciilor oferite. Cu o rețea de distribuție de aproape 100 de stații de carburanți, compania este lider de piață, cu o cotă de aproximativ 25%.

În 2022, compania intenționează să deschidă noi stații de carburanți și să adopte conceptul „hei”, prezent în benzinăriile din România. Rețeaua de distribuție a Rompetrol Moldova acoperă toate zonele de interes din țară, cu o prezență sporită în zona capitalei Chișinău.

Tot în acest an, Rompetrol Moldova va împlini 20 de ani de activitate, compania reprezentând unul dintre cele mai importante active ale Grupului KMG International, care este deținut, la rândul lui, de compania națională de petrol și gaze din Kazahstan – KazMunayGas (KMG).

Grupul KMG International isi asigura integral materiile prime necesare din import, in special din Kazahstan. Aprovizionarea cu titei se realizeaza pe traseul zacamintelor petrolifere din Kazahstan – porturile Novorossiysk si Midia de la Marea Neagra – parcul de rezervoare al rafinariei Petromidia.

Transferul titeiului intre porturile Novorossiysk si Midia se realizeaza, in principal, de compania nationala de transport maritim din Kazahstan – Kazmortransflot, prin doua tancuri petroliere de tip Aframax (115.000 tdw).

KazMunayGas este acționar cu 19% al CPC – Caspian Pipeline Consortium, companie care operează conducta de transport țiței ce face legătura dintre zăcămintele din vestul Kazahstanului și portul de la Marea Neagră – Novorossiysk, Federația Rusă.  În același timp, KazMunayGas este, din 2008, unic acționar al operatorului terminalului petrolier din portul Batumi, Georgia, cu o capacitate anuală de tranzit de 15 milioane de tone de țiței.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă

Inundații în România: o persoană a murit, aproape 900 au fost evacuate FOTO/VIDEO

În România, 25 de localități s-au confruntat cu diferite consecințe provocate de ploi abundente, viituri și vânt puternic. În județele Suceava și Neamț s-au înregistrat inundații semnificative, cauzate de revărsarea pâraielor Dârmoxa și Neagra (în Suceava) și a râului Bistrița (în Neamț). O persoană și-a pierdut viața, iar aproape 900 de persoane au fost evacuate. Informațiile au fost comunicate în dimineața zilei de 28 iulie de către Departamentul pentru Situații de Urgență din România.

În ultimele 24 de ore, 25 de localități din nouă județe ale României (Alba, Arad, Argeș, Botoșani, Harghita, Hunedoara, Neamț, Suceava și Vâlcea) s-au confruntat cu diferite consecințe cauzate de ploi abundente, viituri și vânt puternic. A fost evacuată apa din două locuințe, patru curți, un beci, șapte anexe gospodărești și trei străzi. 25 de copaci și cinci stâlpi de electricitate s-au prăbușit. Două autovehicule au fost avariate.

În județele Suceava și Neamț s-au înregistrat inundații semnificative, generate de revărsarea pâraielor Dârmoxa și Neagra (în Suceava) și a râului Bistrița (în Neamț). Potrivit instituției române, un număr considerabil de gospodării au fost afectate, însă evaluarea exactă este în curs, întrucât situația este în continuă schimbare.

În localitatea Neagra, din județul Suceava, o persoană a fost găsită decedată în albia pârâului cu același nume. Tot în acest județ, mai multe persoane aflate în calea viiturii au fost salvate de echipele de intervenție, iar altele s-au autoevacuat preventiv. În zona localității Broșteni, circulația rutieră a fost temporar perturbată din cauza acumulărilor de apă pluvială și a aluviunilor depuse pe carosabil. De asemenea, traficul este blocat între localitățile Găinești și Slatina. În județul Neamț, inundațiile au afectat grav localitățile Farcașa, Borca și Poiana Teiului. În vederea protejării populației, autoritățile au dispus evacuarea preventivă a 890 de persoane.

Potrivit instituției române, în prezent, pompierii din județele Suceava și Neamț desfășoară intervenții pentru evacuarea apei din mai multe gospodării afectate.

Facebook/Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă
Facebook/Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă
Facebook/Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă
Facebook/Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă
Facebook/Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă
ukweatherforecast.co.uk

Când se va răcori în Moldova? Datele meteorologilor pentru această săptămână

Săptămâna aceasta începe cu maxime de până la +38°C în sudul Republicii Moldova, +35°C în centru și +30°C în nord. Începând de marți, temperaturile maxime vor scădea, ajungând la +30°C în sud, +29°C în centru și +25°C în nord. Totodată, în anumite zile sunt prognozate averse cu descărcări electrice.

În centrul țării, luni, temperaturile vor urca până la +35°C. Marți sunt prognozate +29°C, cu averse și descărcări electrice. De miercuri până duminică, maximele se vor menține între +27°C și +30°C. Pe timp de noapte, în perioada 28 iulie – 3 august, temperaturile vor varia între +18°C și +23°C.

În nordul țării, luni sunt prognozate averse cu descărcări electrice și temperaturi maxime de până la +30°C. Precipitații însoțite de descărcări electrice se vor înregistra și marți și miercuri. Începând de marți și până sâmbătă, maximele vor oscila între +24°C și +25°C, iar duminică temperatura va urca până la +27°C. Noaptea, în perioada 28 iulie – 3 august, temperaturile vor varia între +15°C și +20°C.

În sudul țării, luni sunt așteptate temperaturi maxime de până la +38°C. De marți până duminică, valorile termice vor varia între +29°C și +32°C. Temperaturile minime, pe parcursul întregii săptămâni, se vor situa între +20°C și +25°C. Marți sunt prognozate averse însoțite de descărcări electrice.

Poliția Republicii Moldova

Doi morți într-un accident la Florești: un BMW s-a izbit de un stâlp

Un BMW înmatriculat în altă țară a derapat de pe traseu și s-a tamponat de un pilon electric, în raionul Florești. Două persoane, de 21 și 31 de ani, au murit.

Accidentul a avut loc în seara zilei de 27 iulie în satul Rădulenii Vechi din raionul Florești.

„Potrivit cercetărilor preliminare, un bărbat care conducea un BMW înmatriculat în altă țară, la intrarea în localitate, din motive care urmează a fi stabilite, ar fi pierdut controlul mașinii și a derapat de pe traseu inversându-se și tamponându-se într-un pilon electric”, au comunicat reprezentanții poliției.

În urma impactului, șoferul de 31 de ani și pasagera de 21 de ani au decedat pe loc.

Poliția a adăugat că investighează cazul pentru a stabili toate circumstanțele producerii accidentului.

mec.gov.md

Medalie istorică pentru Moldova la Jocurile Paralimpice Europene de Tineret: Vadim Crețu a cucerit argintul

Judocanul Vadim Crețu a obținut medalia de bronz la Jocurile Europene Paralimpice de Tineret (EPYG). Este prima medalie cucerită de Republica Moldova în cadrul acestui campionat. Despre acest rezultat a anunțat Ministerul Educației și Cercetării pe 27 iulie.

Sportivul a participat la para judo, în categoria de greutate 73 kg, completând podiumul de premiere.

Potrivit comunicatului de presă al Ministerului, R.Moldova participă în premieră la Jocurile Paralimpice Europene de Tineret.

Competițiile se desfășoară la Istanbul, în perioada 21–28 iulie, și reunesc aproximativ 700 de sportivi din 31 de țări.

Tudor Mardei | NewsMaker

Primele alegeri locale în Călinești și Leova, după amalgamare: CEC a stabilit data scrutinului

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pentru data de 16 noiembrie 2025 organizarea alegerilor locale noi în comuna Călinești (raionul Fălești) și în orașul Leova (raionul Leova). Decizia a fost luată în urma procesului de amalgamare voluntară, prin care au fost comasate mai multe unități administrativ-teritoriale, în vederea consolidării sistemului administrației publice locale.

Astfel, în comuna Călinești, noile alegeri sunt organizate pentru funcția de primar și pentru constituirea unui nou Consiliu comunal. Noua unitate administrativ-teritorială va include localitățile Călinești, Chetriș, Chetrișul Nou și Hîncești. În total, au fost stabilite 13 mandate de consilier comunal.

Pentru orașul Leova, alegerile vizează de asemenea funcția de primar și un nou Consiliu orășenesc, cu 23 de mandate de consilier. Noua unitate va cuprinde orașul Leova și satele Sărata-Răzeși, Sîrma și Tochile-Răducani.

CEC precizează că mandatele actualilor primari și consilieri locali vor înceta la data validării noilor mandate, respectiv la constituirea legală a noilor consilii.

Amintim că, pentru aceeași dată – 16 noiembrie 2025 – CEC a mai stabilit organizarea alegerilor locale noi în alte patru localități: satul Ustia (raionul Glodeni), comuna Natalievca (raionul Fălești), comuna Cremenciug (raionul Soroca) și satul Bașcalia (raionul Basarabeasca).

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: