Plățile Instant – tot mai aproape de Republica Moldova
Full Article 6 minutes read

Plățile Instant – tot mai aproape de Republica Moldova

Conform comunicatelor de presă din ultima perioadă, Banca Națională a Moldovei intenționează ca până la sfârșitul anului 2022 să implementeze în Republica Moldova Sistemul de Plăți Instant. Acest sistem va fi o revelație pe piața bancară deoarece va face posibil ca plățile și încasările interbancare să se execute instantaneu indiferent de momentul plății (24/7/365).

Plățile Instant înseamnă transferarea banilor dintr-un cont în altul în termen foarte scurt (aproape instantaneu, la nivel de câteva secunde) atât pentru persoanele fizice cât și juridice, cât și transferarea banilor în condiții de maximă siguranță. Banii transferați nu vor părăsi sistemul bancar, transferurile fiind monitorizate îndeaproape de Banca Națională a Moldovei.

Cui se adresează sistemul de Plăți Instant?

Sistemul ce urmează a fi implementat de către Banca Națională a Moldovei se adresează deopotrivă atât persoanelor fizice cât și celor juridice deținătoare de cont bancar.

Persoane fizice – din momentul în care sistemul va fi Live, orice persoana fizică deținătoare de cont bancar poate să transfere sau să primească bani instant indiferent din ce bancă participantă la noua schemă se face transferul.

Operatorii economici – beneficiază instantaneu în conturile companiei de fondurile datorate de parteneri / clienți astfel minimizându-se problemele cauzate de lipsa de lichidități.

Furnizorii de servicii de plăți – atât băncile cât și furnizorii de servicii de plăți pot oferi clienților posibilitatea de a face plăți instant interbancare.

Autorități centrale și locale – în cazul în care își doresc sa adere la serviciul de Plăți Instant, acestea vor putea să aibă posibilitatea de a colecta de la contribuabili taxele si impozitele în timp real.

Ce beneficii va aduce implementarea de Plăți Instant în Republica Moldova?

Disponibilitate – Poți face plăți sau încasa bani oricând (24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, 365 de zile pe an), din orice bancă participantă la schema de Plăți Instant

Viteza si disponibilitatea imediată a banilor – Banii ajung dintr-o bancă în alta aproape instantaneu, iar beneficiarul poate intra în posesia banilor tot atât de repede.

Siguranța – Operatorul sistemului va fi Banca Națională a Moldovei care va fi responsabilă pentru desfășurarea compensării și decontării electronice interbancare.

Comoditatea – Plățile Instant se pot iniția din aplicația mobila a băncii unde clientul are contul deschis sau prin intermediul aplicației de Internet Banking.

Din momentul in care Sistemul Central de Plăți Instant din Republica Moldova va merge Live, toate băncile comerciale vor avea posibilitatea de a adera la această schemă de plată. Aderarea în număr cât mai mare a băncilor comerciale va face ca acest sistem sa fie un adevărat succes.

Montran – Principalul furnizor de sisteme de plăți la nivel internațional

Unul dintre cei mai mari furnizori de sisteme de plăți la nivel internațional, ce deține sisteme de plăți în peste 70 de țări de pe 5 continente, este Montran Corporation. Furnizorul, cu principalul birou de dezvoltare in Romȃnia, se poate lăuda cu o experiență de peste 40 de ani de tehnologie avansată în sisteme de plăți: zeci de bănci naționale utilizează sisteme de compensare și decontare dezvoltate de Montran iar peste 100 de bănci comerciale procesează zilnic plăți folosind soluțiile Montran.

Montran este dezvoltatorul Sistemului de Plăți Instant inițiat în România de către Transfond. Pentru Banca Transilvania (cea mai mare bancă comercială din România) a implementat un Gateway pentru conectarea la sistemul de Plăți Instant.

Un alt client important pentru Montran este Banca Națională a României unde furnizorul a implementat sistemul de plăți de mare valoare.

Irina Cȃrcu, Account Manager pentru Montran, ne împărtășește din experiența avută de companie de-a lungul anilor cu implementarea acestui sistem pentru băncile comerciale:

“Plățile Instant au schimbat percepția despre ce înseamnă o plată interbancară. Beneficiul major al acestor plăți este acela că banii ajung la tine aproape instantaneu, la nivel de câteva secunde, indiferent de banca din care pleacă, iar tu poți să ii folosești imediat.

Dar să nu uitam că acest lucru va fi posibil în Republica Moldova doar dacă băncile comerciale vor adera în număr cât mai mare la acest sistem. Iar pentru ca acest lucru să fie posibil, băncile comerciale trebuie să fie pregătite pentru aderare.

Din experiența avută în celelalte țări, băncile comerciale au întâmpinat probleme cu Core Banking-ul care în cele mai multe cazuri nu avea capabilitatea de a fi disponibil 24/7, cât și probleme legate de Sanctions Screening, care au dus de cele mai multe ori la incapacitatea băncilor de a face rapid verificările impuse de Banca Națională astfel încât plata să poată fi procesată aproape instantaneu. Pentru a rezolva aceste probleme, Montran a venit în întâmpinarea băncilor cu un Modul de Sanctions Screening capabil să facă verificările în timp foarte scurt și cu un Modul de Stand-In care poate să țină balanțele conturilor atât timp cât Core Banking-ul băncii este indisponibil (ex. mentenanță, end of day).

Așadar, sfătuim băncile comerciale să se informeze ce modificări trebuie să aducă în sistemele actuale pentru a fi capabile să adere la schema de Plăți Instant.

Cu soluțiile dezvoltate și oferite de Montran, băncile pot să se pregătească pentru aderarea la schema de Plați Instant fără a fi nevoite să facă modificări majore în sistemele actuale.

Pe lângă conectivitatea la sistemul Central de Plăți Instant, Gateway-ul dezvoltat de Montran are posibilitatea de a suporta noi module și funcționalități în momentul în care acestea vor prezenta interes pentru băncile comerciale din Republica Moldova precum: request to pay (customer to customer, business to customer), mobile application pentru comerciant și pentru utilizatorul final, pay by QR code, interfațare cu sistemul AliasPay, conectivitate la TIPS și RT1 pentru Plăți Instant în EURO.

Aceste aplicații sunt dezvoltate și implementate de către Montran în diferite colțuri ale lumii și așteptăm cu mare interes implementarea lor și pe piața bancară din Republica Moldova.”

Mai multe informații despre Montran și portofoliul de produse puteți găsi pe website-ul www.montran.com .

De asemenea, ne puteți contacta la adresa de email [email protected].

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: