Андрей Мардарь/ NewsMaker.md

Platon ar putea fi sancționat pentru destabilizarea Moldovei. Revenco: „Lista crește și se extinde”

Lista persoanelor sancționate pentru tentative de destabilizare a situației în Republica Moldova va fi completată cu nume noi. După Șor, Tauber, Plahotniuc și Cavcaliuc sancțiunilor UE s-ar putea supune și omul de afaceri Veaceslav Platon. Informația a fost confirmată de ministra de Interne, Ana Revenco, în cadrul emisiunii „În profunzime” de la ProTV.

„Lista crește, de obicei, și se extinde. (…) Accesul limitat la resurse financiare, bunurile imobile, le restrânge capacitatea de a acționa, de a intra în parteneriate, limitează puterea. Lațul se strânge. Sancțiunile vor acționa în timp, diminuând capacitatea de putere și control a acestora”, a declarat ministra Revenco.

Oficiala susține că în lista extinsă s-ar putea regăsi, inclusiv, omul de afaceri Veaceslav Platon. „Se lucrează pe pachetul de acte, inclusiv”, a precizat ministra Afacerilor Interne.

Amintim că Europa Liberă Moldova a intrat în posesia unui document elaborat de Consiliul European, prin care se propune ca mai mulți politicieni controversați din Republica Moldova să fie sancționați pentru destabilizarea Republicii Moldova. Inițiativa a fost elaborată de către înaltul reprezentant UE pentru afaceri externe și politica de securitate și expediată în adresa secretarului general al Consiliului UE. În document figurează Ilan Șor, Marina Tauber, Vladimir Plahotniuc, Gheorghe Cavcaliuc. Singurul cetățean străin inclus în document este Igor Ceaika, cofondatorul Uniunii de afaceri moldo-rusă, condusă de fostul președinte Igor Dodon. În reacție, deputata Marina Tauber a declarat că sancționarea sa „nu o afectează”. Parlamentara spune că includerea ei în această listă este „o acțiune de laudă”.

Reamintim în acest context că omul de afaceri Veaceslav Platon este învinuit în dosarul denumit generic „Laundromat”. În prezent nu se cunoaște locul aflării lui Veaceslav Platon. Acesta a părăsit Republica Moldova, iar ultima oară a fost văzut la Londra.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Am plecat, adio”: regizorul și scenaristul Mircea Chistruga s-a stins din viață

Mircea Chistruga, regizor, scenarist, personalitate marcantă a cinematografiei naționale, s-a stins din viață. „Am plecat, adio” — sunt cuvintele care au apărut astăzi pe profilul maestrului, iar Uniunea Cineaștilor din Republica Moldova a confirmat trecerea lui la cele veșnice.

Născut la 6 februarie 1948, în comuna Sculeni, raionul Ungheni, Mircea Chistruga a absolvit Facultatea de Regie Film Documentar a celebrului VGIK din Moscova, clasa maestrului Roman Karmen (1971).

Potrivit Ministerului Culturii, timp de un sfert de veac, și-a dedicat viața creației cinematografice la studioul Moldova-Film, realizând filme documentare ce au abordat teme sportive, civice și sociale.

Membru al Uniunii Cineaștilor din 1986, vicepreședinte al Uniunii din 1997, Mircea Chistruga a contribuit esențial la dezvoltarea artei documentare din Republica Moldova, fiind autorul a zeci de filme ce reflectă frământările și idealurile societății.

Pentru meritele sale, i-au fost conferite Premiul Național (1996) și titlul de Cavaler al Ordinului Gloria Muncii (2000).

Printre lucrările sale se numără filme precum „Tinerii pășesc pe tatami”, „Călăuze viclene”, „Jocurile copilăriei noastre”, „Delirul blajinilor”, „Proba de libertate” și multe altele, care rămân mărturie a talentului său și a dedicației față de filmul documentar.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: