„Plec din această funcție cu inima grea”. Mesajul Veronicăi Dragalin în ziua desemnării unui șef interimar la PA

Veronica Dragalin a menționat pe o rețea de socializare că mandatul său de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție s-a încheiat. „Deși plec din această funcție cu inima grea, rămân ferm convinsă că Moldova merită un viitor fără corupție. (…) Angajamentul meu față de această cauză nu se oprește aici”, a comunicat Dragalin.

„S-a încheiat mandatul meu de Procuror-șef al Procuraturii Anticorupție. Am avut onoarea de a conduce o echipă de profesioniști dedicați în lupta împotriva corupției, o misiune pe care am acceptat-o cu determinare și integritate. Din păcate, acest capitol se încheie într-un mod pe care nu l-am prevăzut – o evidențiere a provocărilor profunde care încă stau în calea adevăratei justiții și statului de drept în Republica Moldova. Deși plec din această funcție cu inima grea, rămân ferm convinsă că Moldova merită un viitor fără corupție, unde instituțiile publice servesc oamenii, nu interesele politice. Angajamentul meu față de această cauză nu se oprește aici”, a scris Dragalin pe o rețea de socializare.

În continuare, ea a venit cu un mesaj către angajații Procuraturii Anticorupție și către cetățeni.

„Colegilor din Procuratura Anticorupție – vă respect curajul și profesionalismul, rămân recunoscătoare pentru modul în care m-ați acceptat în echipă și modul în care m-ați petrecut cu onoare și demnitate. (…) Fiți puternici, fiți principiali și nu pierdeți niciodată din vedere motivul pentru care ne-am dedicat cariera în interesul cetățenilor. (…) Stimați cetățeni – începând de astăzi, mă alătur de voi ca un simplu cetățean al Republicii Moldova care își iubește țara și care are privilegiu și obligația să urmărească cu vigilență activitatea instituțiilor publice și pe cei care dețin putere în stat”, a comunicat Dragalin.

Veronica Dragalin și-a anunțat demisia din funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție pe 19 februarie.

Și-a argumentat decizia prin dezacordul față de proiectul de lege PAS care vizează lichidarea Procuraturii Anticorupție și Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale și crearea unei instituții noi – Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO). Dragalin a calificat inițiativa legislativă drept un „atac asupra sistemului de justiție”. Proiectul de lege care prevede lichidarea celor două procuraturi specializate a venit pe fundalul tensiunilor publice dintre Veronica Dragalin și conducerea țării, care consideră că aceasta nu a obținut rezultate palpabile în lupta cu corupția mare. Pe 2 februarie, în cadrul unei emisiuni televizate, Dragalin a declarat că faptul că fuzionarea celor două procuraturi va avea ca efect scoaterea sa din funcție este „evident”.

Procurorul general Ion Munteanu a semnat semnat cererea de demisie pe 28 februarie. Conform documentului, Veronica Dragalin rămâne în funcție până la data de 5 martie, nu 21 martie, așa cum solicitase anterior. 

Pe 4 martie, Consiliul Superior al Procurorilor urmează să desemneze persoana care va asigura interimatul funcției de șef al Procuraturii Anticorupție.

NewsMaker a scris anterior cum a devenit Veronica Dragalin principalul „tulburător” al liniștii în justiția moldovenească

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Procedurile de înfrățire dintre Focșani și Chișinău, suspendate după ce Ceban a primit interdicție de intrare în România

Municipiul Focșani a suspendat procedurile de înfrățire cu municipiul Chișinău, după reacțiile care odată cu aplicarea interdicției de intrare pe teritoriul României în privința primarului capitalei Republicii Moldova, Ion Ceban. Anunțul a fost făcut de primarul Focșaniului, Cristi Valentin Misăilă, pe pagina sa de Facebook.

Cristi Valentin Misăilă a menționat că, în ultima vreme, a fost ținta unor „atacuri” din partea reprezentanților locali ai USR în legătură cu inițiativa privind înfrățirea dintre Focșani și Chișinău, după ce Ion Ceban a primit interdicție de intrare în România. Edilul a precizat că, pentru că acest demers „risca să fie compromis de interpretări politice”, procedurile de înfrățire cu Chișinău au fost suspendate, „până la clarificarea tuturor aspectelor diplomatice”. Decizia a fost luată pe 11 iulie.

Din păcate, prea des asistăm la o politică alimentată de atacuri ieftine și reflexe populiste. În loc să se înțeleagă rostul profund al colaborării dintre comunități, unii aleg să transforme orice pas înainte într-o oportunitate de scandal. Le transmit că dezvoltarea reală nu se face cu lozinci și acuzații ci cu muncă și parteneriate solide. În ciuda unor astfel de atacuri, Primăria Focșani va continua să aleagă calea valorilor sale tradiționale, a deschiderii și a respectului față de oameni, dincolo de zgomotul de fundal al unei politici fără substanță”, a spus primarul.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Atât Ion Ceban, cât și Blocul Alternativa, din care face parte inclusiv partidul MAN, condus de edilul capitalei, au declarat că în spatele deciziei s-ar afla președinta Maia Sandu și formațiunea de guvernământ PAS. La rândul său, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins învinuirile, declarând că interdicția are legătură cu acțiunile lui Ion Ceban. Oficialul a evidențiat pozițiile pro-ruse pe care le-a avut primarul de-a lungul timpului.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: