„Ideea că neutralitate înseamnă securitate este falsă și trebuie schimbată”. Oficiul de legătură NATO a organizat o conferință la Chișinău
Full Article 4 minutes read

„Ideea că neutralitate înseamnă securitate este falsă și trebuie schimbată”. Oficiul de legătură NATO a organizat o conferință la Chișinău

În Republica Moldova ar putea fi înființată o nouă instituție, care va combate atacurile cibernetice. Subiectul a fost discutat de către reprezentanții Guvernului și cei ai Uniunii Europene, în cadrul conferinței internaționale, desfășurate pe 24 octombrie, de Oficiul de legătură NATO în Republica Moldova cu tema „Dezvoltarea rezilienței prin parteneriate”. A fost abordat și subiectul colaborării cu Alianța Nord-Atlantică. Secretarul general al Guvernului Artur Mija a spus că „mai mulți dintre cetățeni văd beneficiile de securitate pe care le garantează NATO, dar mai puțini sunt cei care ar dori o eventuală aderare a Moldovei la Alianță”, din cauza „propagandei active a ideii că neutralitatea înseamnă securitate”.

Ion Tăbîrță, director al Centrului de Informare și Documentare privind NATO din Republica Moldova, a spus că „această conferință face parte dintr-un proiect tradițional, proiect anual, al Centrului de Informare și Documentare NATO în parteneriat cu Divizia Diplomație Publică NATO, anume pentru a populariza subiectul securității în Republica Moldova”.

Artur Mija, secretar general al Guvernului Republicii Moldova, a menționat că „recent, președinta Maia Sandu a prezentat în spațiul public Strategia de securitate a Republicii Moldova”.

Deși documentul urmează să treacă procedurile legale de consultare și avizare, un lucru este clar: Federația Rusă este amenințarea numărul 1 la adresa securității naționale a Republicii Moldova. (…) Suntem nevoiți să ne apărăm de atacuri cibernetice, proteste plătite, alerte cu bombe, șantaj energetic, propagandă și dezinformare, interferență în alegeri. (…) Pe frontul de comunicare, înțelegerea noastră este că mai mulți dintre cetățenii din Republica Moldova văd beneficiile de securitate pe care le garantează NATO, dar mai puțini sunt cei care ar dori o eventuală aderare a Republicii Moldova la Alianță. Unul dintre factorii de bază ai acestei percepții este propaganda activă și tacită a ideii că neutralitatea înseamnă securitate. Această paradigmă s-a dovedit a fi falsă și trebuie schimbată”, a comunicat Mija.

Cu un mesaj către participanții la conferință a venit David Van Weel, secretar general adjunct al NATO pentru provocări emergente de securitate. Într-un mesaj video, David Van Weel a spus că „această conferință evidențiază complexitatea mediului în contextul și importanța conlucrării pentru a face față provocărilor”.

Republica Moldova are consecințe majore în economie din cauza unei presiuni fără precedent din partea Rusiei. (…) Lucrăm împreună pentru a sprijini reziliența, pentru a consolida instituțiile din domeniul de securitate și apărare. (…) Republica Moldova a fost supusă de mult timp acțiunilor de destabilizare din partea Federației Ruse”, a evidențiat David Van Weel.

Valeriu Mija, secretar de stat la Ministerul Apărării, a declarat că „Republica Moldova este pe calea cea dreaptă în ceea ce privește aprofundarea și îmbunătățirea cooperării cu una dintre cele mai de succes Alianță militaro-politică din istoria umană”.

Stela Leucă, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, a precizat că „o evoluție semnificativă pentru noi” este că „am început să spunem lucrurilor pe nume”.

Noi recunoaștem că provocările la adresa securității nu se limitează doar la capacitățile de apărare care sunt esențiale, dar vorbim mai degrabă de mediu, de energie, de demografie”, a adăugat Leucă.

Diplomatul român Cosmin Dinescu, șeful Misiunii UE de Parteneriat în Republica Moldova, a spus că se discută despre crearea unei agenții în domeniul combaterii atacurilor cibernetice.

Noi avem un mandat concret de a sprijini Republica Moldova și reziliența acesteia în ceea ce privește rezistența împotriva atacurilor hibride, dezinformării, atacurilor cibernetice și crizelor. (…) Noi colaborăm cu Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării pentru a crea alte entități necesare în Republica Moldova, ca de exemplu o agenție în domeniul combaterii atacurilor cibernetice”, a comunicat Dinescu.

Iar Alexandru Musteața, director al Serviciului de Informații și Securitate, a spus că „azi suntem mai rezilienți decât doi ani în urmă și mai rezilienți decât 20 de ani în urmă”.

Este important să ne înțelegem, să ne consolidăm reziliența. În doi ani am reușit să rămânem pe picioare doar datorită că Guvernul a lucrat ca o echipă, am înțeles problemele și am reacționat rapid. Însă mai avem lucruri de făcut, sunt foarte multe domenii care au nevoie de atenția noastră”, a comunicat Musteața.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: