Premierul Italiei: Aderarea Moldovei, Ucrainei și a Georgiei nu înseamnă o extindere a UE, ci revenirea la locul nostru
Full Article 2 minutes read

Premierul Italiei: Aderarea Moldovei, Ucrainei și a Georgiei nu înseamnă o extindere a UE, ci revenirea la locul nostru

Italia susține Republica Moldova, Ucraina și Georgia pe calea spre aderarea la Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută de premierul Italiei, Giorgia Meloni, în cadrul Summitului Comunității Politice Europene, care are loc în aceste momente la Bulboaca.

„Prezența noastră aici este o ocazie, un prilej de a discuta între noi și a merge mai în profunzimea problemelor pe care le avem, să înțelegem ce nu funcționează și cum putem să rezolvăm problemele. Ne aflăm aici pentru a ne reaminti că UE nu este un club, nu este vorba doar de reguli și interese. UE este mai presus decât orice civilizație care s-a întemeiat pe ideea că oamenii sunt liberi și egali, pe valori cum ar fi solidaritatea și statul de drept. Suntem aici pentru a reaminti că nu vom permit ca aceste principii să fie contestate sau distruse de cei care cred că ne pot reîntoarce în cei mai dificili ani ai secolului trecut”, a declarat prim-ministra Italiei, Giorgia Meloni.

Oficiala dă asigurări că Italia a fost și va fi alături de Ucraina, țară aflată mai bine de un an în război, după invazia neprovocată a Rusiei în primăvara anului 2022, „atât cât va fi nevoie”. „Susținem Moldova, Ucraina, Georgia și Balcanii de Vest pe calea lor către aderarea la UE. Asta nu înseamnă extinderea UE, ci revenirea împreună la locul nostru, pentru că nu există o Europa seria A și seria B, există doar Europa”.

Meloni declară că țările membre ale UE trebuie să își consolideze eforturile în a găsi cele mai bune răspunsuri la crizele cu care se confruntă continentul, adresate în special securității energetice și militare.

„Avem mult de lucru, însă trebuie să o facem, pentru ca o Europă care după ce a fost o protagonistă a trecutului să devină și o protagonistă a viitorului”, a mai declarat prim-ministra Italiei, Giorgia Meloni în luarea sa de cuvânt.

Amintim că Moldova găzduiește pe 1 iunie 50 de lideri europeni, între ei președinți, prim-miniștri și conducători ai Uniunii Europene. Summitul Comunității Politice Europene se desfășoară la Castelul Mici, localitatea Bulboaca din raionul Anenii Noi.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: