Preot din Sankt-Petersburg, reținut pentru că a vrut să țină o slujbă în memoria lui Alexei Navalnîi. La scurt timp a fost spitalizat
Full Article 3 minutes read

Preot din Sankt-Petersburg, reținut pentru că a vrut să țină o slujbă în memoria lui Alexei Navalnîi. La scurt timp a fost spitalizat

Arhiepiscopul rus Grigorii Miknov-Vaitenko a fost reținut pe 17 februarie, la Sankt-Petersurg, după ce a anunțat că intenționează să oficieze o slujbă în memoria regretatului disident Alexei Navalnîi. La scurt timp, preotul a fost preluat de o ambulanță din secția de poliție în care se afla și a fost spitalizat cu accident vascular cerebral.

Potrivit Meduza, preotul a declarat în seara zilei de 16 februarie că intenționează să oficieze o slujbă de comemorare pentru Navalnîi lângă piatra Solovețki din Piața Troițkaya, din Sankt-Petersburg. În dimineața următoare, Mihnov-Vaitenko a fost reținut de poliție în timp ce ieșea din casă. Pe numele clericului a fost întocmit un protocol în temeiul articolului privind „organizarea unui miting neautorizat”. Forțele de ordine plănuiau să-l țină în incinta secției de poliție până la procesul de judecată, care, după cum au scris activiștii pentru drepturile omului, va avea loc pe 19 februarie.

Ulterior, deputatul Boris Vișnevski din Consiliul Municipal din Sankt-Petersburg a anunțat că, din custodia poliției, clericul a ajuns la spital, unde a fost internat cu accident vascular cerebral.

Grigori Mihnov-Vaitenko este spitalizat cu accident vascular cerebral. Avocatul său a chemat o ambulanță la secția de poliție 43, Grigorii a fost dus la spital și s-a luat decizia de a-l spitaliza. Tocmai am vorbit cu el. Gândiți-vă la asta: într-o țară în care ortodoxia este practicată de majoritatea populației, în care se vorbește tot timpul despre valorile, credință și tradițiile ortodoxe, un preot ortodox vrea să țină o slujbă de înmormântare. Și pentru asta este reținut și judecat”, a scris deputatul pe rețelele de socializare.

Amintim că Alexei Navalnîi, care era deținut într-o închisoare din Siberia, din motive politice, a fost declarat mort pe 16 februarie. Potrivit autorităților ruse, politicianul s-ar fi simțit rău, imediat după ce s-a întors în celulă după o plimbare afară. Mama și avocatul lui Alexei Navalnîi a ajuns pe 17 februarie la închisoarea din Cercul Polar, unde reprezentanții coloniei i-au înștiințat oficial despre moartea politicianului și le-au spus că corpul neînsuflețit al acestuia s-ar afla la morga din Salekhard. Ajunși, reprezentanții de la morga din Salekhard le-au comunicat mamei și avocatului politicianului că cadavrul nu se află acolo. Mai târziu, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmîș, a anunțat că Comisia de Investigație refuză să predea trupul neînsuflețit al lui Alexei Navalnîi rudelor „până când nu vor termina verificările”.

Moartea lui Alexei Navalnîi a provocat un val de reacții în întreaga lume. Liderii UE și politicienii moldoveni consideră că opozantul rus a fost omorât, iar de vină ar fi regimul de la Moscova, în frunte cu Vladimir Putin. Detalii – AICI. Mesaje au fost transmise inclusiv de președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean.

De când s-a aflat despre decesul opozantului rus, în zeci de orașe din întreaga lume, inclusiv la Chișinău, au fost organizate manifestații de comemorare. În Federația Rusă, persoanele care participă la manifestațiile în memoria lui Navalnîi sunt reținute de forțele de ordine. Potrivit activiștilor ruși, peste 400 de persoane au fost reținute în 36 de orașe până în dimineața zilei de 18 februarie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: